Kretz krönika

En guldbong under luppen

I dag ska vi ta och kika närmare på Topptips-omgången tisdagen den 1 mars. Två som garanterat minns den är Bengan och Sagge, som fick till det så här bra med sitt 432 x 10-raders.

Ibland hör jag spelare säga att TT är lätt, men lite småtråkigt.
Ja, att få 8 rätt ofta är lätt. Till och med jättelätt.

Om du spelar de 10 mest streckade procenten av raderna (656 rader) kan du räkna med att vinna ungefär var tredje gång.
Men att spela så är också ett sätt att garanterat förlora pengar. Jag tror inte någon kan göra det längre än ett par veckor utan att visa röda siffror.
Kom alltid ihåg att tips inte handlar om att få 13 eller 8 rätt, utan om att vinna pengar över tid!

Topptipset är därvidlag mycket mindre förlåtande än Stryket eller EU, då du inte kan räddas av variansen. Om du lägger 700 kr på dåliga rader på Stryktipset varje lördag och en dag flaxar in 500 k så kan du fortsätta att förlora varje vecka i 14 år utan att ligga back. I praktiken ännu mer, då du givetvis kommer att sätta en hel del småvinster.

Om du i stället dagligen lägger 100 kr på Topptipset utan att veta vad du gör finns det ingen tur i världen som kan rädda dig.
Jag har valt att analysera den här omgången av tre skäl:

1. Redan strax före spelstopp insåg jag att det var en extremt lukrativ omgång EV-mässigt. Faktum var att det att fanns så många möjliga +EV-rader att ett spel på samtliga 6 561 rader hade förväntad vinst.
Vilket förstås inte hindrar att de sätt de flesta spelade den på var -EV.

2. Bengan och Sagges spel var lärorikt. De gjorde flera bra avvägningar, antagligen inte genom att räkna utan mer på god, intuitiv spelförståelse. Jag tänker försöka pinpointa dessa avvägningar.

3. Omgången ger oss möjlighet att undersöka vad som händer om man går i de fällor som den här historiens hjältar undvek. Här kan sägas att i 9 av 10 omgångar blir konsekvenserna för den som halkar på bananskalet betydligt allvarligare än i denna, som var så späckad med +EV.

Vi börjar med kupongen, som såg ut så här:

Man vinner garanterat pengar i längden om man t ex bara spelar de gröna tecknen eller kräver att 7/8 eller 6/8 ska vara gröna. Men man kommer att vinna väldigt, väldigt sällan och det är inte heller troligt att man optimerar EV:t helt.
Ett tecken som GAIS rensar inte bara rejält, det kan också i själva verket vara understreckat bland den grupp spelare som lämnar in sent, kör lite större system och är med och konkurrerar om en högre utdelning.

Nog om detta, då kupongen i mina ögon handlar om mycket mer än spelvärde.
Vi har två megafavoriter – Malmö FF (74%) och Benfica (72%) som är hyfsat rätt streckade. Därutöver har vi Everton, Real Madrid och Sönderjyske som samtliga är överstreckade men inte lika stora favs.

Ett system-EV på +2,4 är i en normalomgång värt att döda för och det brukar dyka upp först när sannolikheten för 8 rätt hamnar någonstans på 1-5%. Här har vi 9,4% chans att sätta systemet, om vi får tro Svs odds.
Denna TT-omgång innehöll dock rader som förväntades vinna ända upp till 27 kr. Och hela 216 rader i B&S system är faktiskt förväntat förlorande, så systemet är långt ifrån EV-optimerat.
Men det har andra förtjänster och är ändå fint balanserat.

En enkel förändring som skulle höja EV:t vore att ändra det gula villkoret från min 1 max 1 till min 0 max 1. Det innebär att man låter både Malmö och Benfica tappa poäng.

Konsekvenserna:

 • Systemet blir dubbelt så dyrt.
 • Men det gör inget, för EV:t stiger till 2,94. Nu är 69 procent av raderna +EV i stället för hälften.
 • Sannolikheten att sätta det stiger till 11,6%.
 • Maxutdelningen stiger till 668 584.

Det är det sistnämnda som gör att Bengan och Sagge gjorde helt rätt i att nöja sig med att låta antingen Malmö eller Benfica tappa poäng. Med radkostnad 1 kr hade skärpningen av villkoret varit klockren, men de spelar x 10 kr. Det finns inte 6 685 840 kr att vinna!
Sätter de maxutdelningen är risken påtaglig att de skulle fått lika mycket för x 1 eller x 3 som för x 10.

Ett bättre sätt att höja EV:t vore i så fall att inte tillåta samtliga av favoriterna Sönderjyske, Moreirense och Mirandes att vinna. Villkoret min 0 max 2 kapar bort ett antal skitrader där sex favoriter vinner (de ovan nämnda plus Everton, Antwerpen och antingen MFF eller Benfica), utan att påverka maxutdelningen.

Det är svårt att spela multiplar, och om du gör det måste du vara säker på två saker:

 1. Maxutdelningen får inte vara så hög att du spelar mot dig själv. De 99 k som Bengan och Sagge hade är nog ganska perfekta för x 10. Högre ska du i varje fall inte ligga.
 2. Dina rader (helst alla) måste ha +EV. Jag hör ibland spelare klaga efter att ha spelat säg 500 rader med alla favoriter och några skrällar. När utdelningen blir 300 kr säger de ”jag borde ha spelat 48 x 10 i stället” och utan tvivel tänker de sig då ett ännu mer favoritbetonat system.
  Men deras 48 rader skulle med all säkerhet har ett rejält -EV. Att då höja radkostnaden till 10 kr betyder förstås bara att den förväntade förlusten ökar.

Nu går vidare och tittar på B&S spikval. Min gissning är att de inte hade något särskild info om Everton, utan att de valde dem för att ge Benfica eller Malmö chansen att tappa poäng. Hade de spikat antingen Malmö eller Benfica hade de varit beroende av att det andra laget förlorade för utdelningen.

Vi kikar på vad några av alternativen skulle leda till.

Alternativ 1: Spik Benfica, Everton-SOU helad, vi flyttar den gula från Benfica till Sönderjyske.

Och vips så har vi ett förlorande system! Drygt 1 200 kr förväntas det gå back och endast 82 rader är +EV.

Jag skrev inledningsvis att kupongen var så lukrativ att det var +EV på att spela hela brickan á 6 561 rader. Så är det, men det räcker faktiskt att spika Benfica och hela resten för att systemet ska vara förlorande.

Alternativ 2 (folkets favorit?): Vi spikar både Malmö och Benfica, släpper in RM och det belgiska krysset i värmen och kör matematiskt.

Gör inte tankefelet här att tro att systemet skulle bli bättre av att bantas ned genom att du plockar bort skrällarna och behåller favoriterna.
Det är precis tvärtom!

Valet att spika Everton var alltså bra. Inte optimalt (spik Antwerpen producerar klart fler +EV-rader), men det viktiga här är spelidén – att ge rum för någon av megafavoriterna att tappa poäng.

Ett ytterligare drag som jag fastnade för var beslutet att lämna Real Madrid utanför kupongen. Återigen – det handlade antagligen inte om att Bengt och Sargon bedömde det som osannolikt att RM skulle vinna, utan om att undvika mindre lönsamma rader.
Vi provar att klämma in ett tecken på RM i deras system (allt annat lika) och ser vad som händer med EV:t.

Ytterligare ett tecken ratades – krysset i den belgiska matchen. Krysset stod i 3,47 och var streckat 30%, så det är fullt rimligt att rata det p g a spelvärdet. Dock väldigt, väldigt surt om det skulle sitta och man går miste om en jätteutdelning.

Ett alternativt sätt att hantera det dilemmat är att ge alla låga spelvärden en färg och endast tillåta ett bestämt antal. På så sätt kan man behålla systemkostnaden utan att behöva bestämma sig för exakt vilket skittecken som inte får gå in. Detta sätt att använda reducering kommer jag att återkomma till.

Så vad ska vi ta med oss från dessa exempel?

 • Du måste hantera favoriterna. Antingen genom att ta bort dem helt (RM) eller genom att begränsa antalet som får vinna (Malmö och Benfica). Att ge liknande behandling till Sönderjysk och Antwerpen hade gjort systemet billigare och lönsammare, men minskat vinstchansen något.
 • Om du spelar med en eller två spikar: blockera inte dina skrällchanser för mycket genom att välja stora streckfavoriter. Leta hellre bland dem som ligger mellan 2 och 3 i odds.
  Detta är ännu viktigare om du använder två spikar!
 • Om du spelar en multipel – se till att maxutdelningen är rimlig i förhållande till omsättningen.
 • Om ditt system ska vara lönsamt får det inte innehålla för många olönsamma rader. Om du inte orkar/kan/vill räkna på dina mest streckade rader så kan Stugans verktyg hjälpa dig.
  Om min-utdelningen är lägre än radantalet – skärp villkoren!
  Helst ska minutdelningen överskrida radantalet med god marginal. Du kommer antagligen fortfarande att ha olönsamma rader kvar, men får i varje fall bort det värsta skräpet.

Lycka till!