Kretz krönika

En livsstil som är bäst på avstånd

Jag har levt i utkanten av spelvärlden i åtminstone 25 år och är fortfarande lika ambivalent. Det var ganska länge sedan jag insåg att många av de mest begåvade spelarna lever liv som egentligen är ganska torftiga.

Pengar blir målet och det är lätt att glömma att själva grejen med pengar egentligen är att det är ett medel. De har inget intrinsikalt värde, för att använda en term från den praktiska filosofin.
Det finns något slags tragik i när 10 miljoner blir 100 miljoner och det inte betyder någonting mer än ytterligare en nolla i ett scoresheet. Ett sätt att mäta framgång.

Nu minns jag inte vem det var, men det finns en historia som beskriver det här klockrent. Om två pokerspelare som upphetsat diskuterar förstapriset i WSOP, som då var 1 miljon dollar.
”Wow, one million! Consider what you could do with that”.
“Yeah, that´s … one thousand thousand dollar bets!”

Jag känner en del personer som hamnade där under den första stora pokerboomen i mitten av 00-talet. Som hade miljoner på sajterna men oftast inte pengar att betala räkningarna med. Ena dagen mångmiljonär, nästa gul och nästa igen god för en egen skärgårdsö.
Bara det att de aldrig köpte ön.

A, som körde en skrotbil men inte orkade gå de 100 meterna från P-huset till bostaden och därför fick parkeringsböter på över 5 000 kr varje månad. Mer än vad han hade fått för bilen.
Eller B och C som var nyfikna på hur det vore att bo i lyxsviten på Arts (Barcelona) en natt för 20 000 kr, men inte orkade checka ut och blev kvar i två veckor.

Som om det för alltid skulle gå att tälja guld med smörkniv.
”Knappt ens miljardärer levde som vi”, minns en av dem.
Varken skrytsamt eller ångerfullt, utan mer konstaterande.
Och lite fascinerat.

Sedan hårdnade konkurrensen, folk lärde sig spela. En del tidiga ”stjärnor” gick under, andra gick vidare i livet och gör i dag helt andra saker. Ytterligare andra fortsatte med pokern men anpassade sig, gick ned i stakes och grindar på än i dag. En del hyfsat nöjda med att kunna leva ett ganska vanligt liv på något de för det mesta tycker är roligt, andra frustrerade över livets stagnation.

Och emellanåt gör sig det förflutna påmint, även för dem som bytt livsstil. En pokerpolare från förr, vi kan kalla honom bekant A, som numera livnär sig lite längre ned i näringskedjan, ringer till bekant B strax före julen 2020 och whinar om att han är gul.

Han är helt bedrövad och bekant B försöker peppa honom.
”Detta har du ju varit med om förr, och då har du ju oftast hittat pengar någonstans i bostaden.”
”Ja, men denna gången är jag säker på att det inte finns något”, säger A.
”Men kolla för säkerhets skull. Leta igenom garderoberna och så”, säger B.

En kvart senare ringer A upp igen och nu är han glad som en lärka. I en jacka som han inte har använt på 10 år har han hittat en 100 grams guldtacka, värd över 50 000 kr.

Avundsjuk är jag absolut inte, men definitivt fascinerad. Själv hittade jag en hundring mellan två sidor i Mästaren och Margarita en gång, men that´s about it.

Veckan som gick
Jag har legat ganska lågt och inte lagt upp några bolag på ST och EU, då det inte varit JP. Har i stället lämnat in några mindre, privata kuponger mest för spänningens skull. Spikformen verkar fortsatt god, men det räcker ju inte när man spelar 400 – 1000 rader.

Det kanske verkar lite inkonsekvent att spela omgångar privat om de är ”för dåliga” för bolag, men jag känner att när jag erbjuder och till och med uppmuntrar andra att spela med mig så ska jag verkligen tro på +EV. Kraven ska vara högre ställda när man hanterar andras pengar än sina egna.

Veckan som kommer
Jag satt och hoppades att Milan skulle vinna i går så att det hade blivit 10-rätts-JP, men så blev det inte och sålunda blir det sannolikt inget bolag vare sig för veckans EU eller ST.

Ett och annat TT kan jag dock komma att lägga upp. Jag tycker till exempel att dagens (måndagens) omgång ser intressant ut, med hopp om en eller annan allsvensk skräll.

Jag kommer också att ägna mig lite åt Verktygets utdelningsprediktioner, närmare bestämt undersöka hur korrekta de är. Jag vill i det sammanhanget tacka Mårten Erlandsson som försett mig med data från inte mindre än 2 700 omgångar.
Självklart kommer jag att presentera slutsatserna i en kommande krönika.

Chatta