Kretz krönika

En ”once in a lifetime”?

I morgon möter Sverige Ukraina i Glasgow. Jag har ingen uppfattning om utgången – oddsmarknaden säger att Sverige har 57% chans att ta sig till kvartsfinal och det stämmer säkert bra.

Men en sak är jag säker på och det är att Sverige kommer att få vänta länge på ett lika bra mästerskapsläge som detta. Jag tycker att det verkar underskattas.
Och det handlar inte bara om att vi hamnat på rätt sida i slutspelsträdet.

Den allmänna uppfattningen är att vi ”bör” klara av Ukraina, men att det kommer att ta stopp i kvarten. Som jag ser det är bägge prediktionerna lite för starkt uttryckta. ”Bör” man vinna 57-43?
För mig är det snarare något jag gissar om någon håller en pistol mot mitt huvud.

Och visst, om man med ”det tar stopp i kvarten” menar att Sverige har klart under 50 procents chans att överleva England eller Tyskland, så är jag med. Men jag skulle nog ge oss 20-25 procent mot de lagen i en utslagsmatch, och kanske till och med lite mer mot England.

Jag håller inte årets upplaga av Tyskland för bättre än en England, men om England skulle vinna ”Århundradets match” på tisdag så riskerar de en baksmälla lik den andra världslag tenderar att få efter ett vunnet VM eller EM. Den kan bli årslång.

Om de slår ut Tyskland vågar jag lova att de mentalt redan är i semifinal. England har alltid haft lätt att sväva iväg och även om de naturligtvis kommer att hävda motsatsen så finns det inte på deras karta att förlora mot Sverige efter att ha eliminerat Tyskland.
Om Sverige lyckas ta sig förbi Ukraina vore det därför ett drömscenario att ställa mot England.

Det som i så fall oroar mig mest (förutom klasskillnaden) är den korta återhämtningstiden. Vi roterar inte och även om England skulle göra det har de en B-elva som bara ett par, tre svenska spelare skulle kunna slå sig in i.
Men det är som det är, och eftersom det kommer att vara på samma sätt för ansenlig tid framöver så är Euro 2020 likväl vårt bästa skott på decennier.

Post-match Polen
Hasse Backes kommentarer blev med rätta en snackis efter matchen. Det var rätt obehagligt att tvingas ifrågasätta sin varseblivning.

Där sitter man och ber till guden man inte tror på (”Snälla, låt det hålla, snälla, låt det hålla fast vi inte förtjänar det …”) och så sitter det en expert och försäkrar att vi har ”total kontroll”.
Det är nog ungefär sådär det låter i Pyongyang när Nordkoreas matcher sänds på radio.

Lite besviken är jag på honom för att han insisterar, trots att resten av världen och expected goals talar sitt tydliga språk. Trodde nog att han var större än så.

En parentes apropå Backe: det råder ju mer eller mindre konsensus om att den svenska speluppbyggnaden inte fungerar under press och att innermittfältet (särskilt Kristoffer Olsson) måste steppa upp.

Hasse Backe påpekar att man inte bör lasta Kristoffer Olsson för det, då nästan alla bollar singlar över honom. Jag håller med om att problemet är större än Koffe, men singlar verkligen bollarna över honom?
Är inte problemet snarare att han under alltför stora delar av matcherna hamnar för lågt och att det därför saknas andra uppspelspunkter än en ensam Isak?
Just asking …

Gambling, då?
Jag måste erkänna att jag inte riktigt är 100 procent närvarande i spelandet under detta EM. Särskilt poolspelet har varit halvhjärtat. Min hjärna har lagt nästan allt fokus på att vara supporter.

Oddsspelet har gått okej, men inte mer. Jag stämde av i dag och såg att jag låg ett par tusen plus över drygt 50 bets. Inte mycket att yvas över, och vore det inte för några supporterbets (Sverige obesegrat genom gruppen och Sverige gruppvinnare) hade jag legat marginellt back.
Men det är okej att låta hjärtat styra ibland, så länge det inte handlar om några stora insatser.

Tjeckien satt också fint i går. Det var inte precis så att jag trodde på tjeckisk vinst, men när jag fick 6,5 ggr kunde jag inte stå emot. Matchbilden visade väl, trots holländsk dominans, att de hade mer än 15,4 procents chans?

Några konkreta speltips har jag inte, men jag är rätt säker på att tisdagens Challenge kommer att bjuda smarta spelare på en jätteedge. Om du undrar varför kan du läsa min krönika om spelformen.

Nu tar vi dem!
Johan Kretz