Kretz krönika

Ett system från ax till limpa

Att bygga ett system från grunden

Hur bygger man ett vettigt, reducerat system från grunden? Det finns förstås många olika bra sätt att ta sig an en kupong, men det finns nog ännu fler dåliga.

Jag har i mina krönikor emellanåt tagit upp byggtekniska detaljer (ofta med exempel från Topptipset, som är behändigare att analysera), men i dag tänkte jag försöka återge min egen byggprocess ”från ax till limpa”.

Dagens EU-omgång (onsdagen den 26 maj) är utmärkt för ändamålet. Undantaget EL-finalen mellan Villareal och Manchester United är matcherna ganska anonyma och jag misstänker att de flesta av er, precis som jag, har ganska lite kunskap om lagen.
Med ett spelvärdesbaserat angreppssätt, som ni vet att jag förespråkar, är detta dock inget problem.

Främst riktar jag mig till er som inte är ”Stugans spelläggare”, utan bara sporadiskt lägger mindre, privata system. Ni har förvisso lite mindre pengar att sätta sprätt på, men i gengäld har ni möjligheter att utnyttja alla Verktygets finesser fullt ut, på ett sätt som inte går i ”Spela tillsammans”.

Förutsättningarna: vi vill bygga ett privat system för 500-1 000 kr och det ska vara lönsamt. Det sistnämnda betyder inte att det måste vara superbrant, men det innebär att vi inte är beredda att ta ett -EV för nöjet att ”åtminstone vara nära”.

Alla nötproffs betonar gärna att man ska lämna in sina system precis före spelstopp, för att kunna dra nytta av sena förändringar i odds och streck. Det har de rätt i.
Och eftersom de oftast är sjukt rutinerade har de heller inga problem med att bygga ett system från grunden en kvart före spelstopp.

Men jag ser inga problem med att påbörja ett systembygge långt tidigare (en eller två dagar före spelstopp), så länge du är mentalt inställd på att riva ned och bygga om när förutsättningarna förändras.
Tvärtom så gillar jag att låta idéerna mogna långsamt.

Så låt oss sätta igång!

  1. Skaffa en överblick!

När poolspelsgenierna i Stryktipspodden analyserar en kupong ser det ut som om de tar den match för match. Men det är förstås bara en presentationsteknik. De är väl förberedda och har redan bildat sig en uppfattning om potentiella spikar, spelvärda garderingar etc. när de börjar diskutera match 1.

Dessutom är de system de bygger tillsammans matematiska. Det är betydligt lättare att skapa ett matematiskt system på uppstuds än ett reducerat. Ett utmärkt sätt att snabbt få en överblick över kupongen är att öppna den på stryket.se. I skrivande stund (kl. 10.15) ser den ut så här:

Förutom odds och streck ser du alltså varje teckens spelvärde till höger. Färgkodningen gör det enkelt att snabbt orientera sig.

Uppgifter om den portugisiska matchen saknas, men 1:an står 2,8, krysset i 3,2 och 2:an i 2,6. En ganska jämn match där Rio Ave är något överstreckade och krysset har fint spelvärde, med andra ord.


Några korta ord om stryket.se: sidan använder sig av SvS odds, som på grund av spelavdraget inte riktigt speglar marknadens bedömning av ett lags vinstchans. Exempelvis anges oddset 4,50 för Villareal medan Betfair, som inte har något spelavdrag, erbjuder 4,75.  Det innebär att marknaden egentligen ger Villareal 21% chans att vinna och inte 22,2% som SvS odds indikerar.

Man måste också ta i beaktande att SvS behåller 35% av insatserna på Europatipset. Sammantaget innebär detta att ett neutralt spelvärde – alltså ett där du förväntas gå even på ett givet tecken – snarare är 1,04 än 1,0.

Som jag ser det ger dock stryket.se oss en tillräckligt god vägledning, och vi kan t ex observera följande:

  • Vi har inte mindre än 8 stora favoriter som står under 2,0 i odds. Två av dessa har glädjande nog positivt spelvärde (så är det sällan!), och sex har negativt.
  • Vi har en hel del höga spelvärden  på kupongens högra sida och bland kryssen.

2. Leta potentiella spikar
Hur många spikar behöver vi? Den frågan har förstås inget slutgiltigt svar än. Vi har ju vare sig fastställt systemramen, hur hårt vi kommer att reducera eller hur mycket vi ska spela för.

Men för ett system i den här storleksordningen handlar det nog vanligtvis om fem eller till och med sex spikar. Personligen laborerar jag hellre med lite färre spikar och någon utgång än med fler rena spikar, men det är i viss mån en smaksak. Vi säger fem preliminärt.

Om vi ska få till ett lönsamt system kan vi inte plocka allihop bland de stora favoriterna. Inte ens denna omgång, med sina två understreckade storfavoriter.

Så här ser mina urvalskriterier ut:

  • Om det finns stora favoriter med positiva spelvärden (d v s de är understreckade) är de en no-brainer. Jag ska ha väldigt starka skäl för att inte spika 1:an i match 2 och 2:an i match 7.
  • Det är dock ganska vanligt att alla stora favoriter i en omgång är överstreckade s k ”åsnor”. Du behöver ju favoriter att luta dig mot, så vilka väljer du?
    En god idé är att vända på kuttingen och titta på andra sidan. När du spikar ett lag så blockerar du ju samtidigt de två andra resultaten i matchen.
    Jag har sett många system där spelaren effektivt blockerat de flesta av kupongens spelvärden genom sina spikval.
  • Principen ovan blir användbar även i denna omgång, då vi behöver tre spikar till. Bland de stora favoriterna har vi följande kandidater (spelvärdet inom parentes):

    Sandnes (0,89)
    Esbjerg (0,99)
    Silkeborg (0,88)
    Viborg (0,97)
    Bodö/Glimt (0,83)
    Molde (0,75)

    Molde går bort direkt. Inte nog med att de har det lägsta egna spelvärdet – både krysset och 2:an ser finfina ut. De är ju till på köpet ganska sannolika. Där vill vi definitivt hela.

    Ungefär samma sak ka sägas om Bodö/Glimt. Krysset känns smaskigt och 2:an är visserligen ett långskott men är samtidigt kupongens mest understreckade tecken.

    Sandnes och Silkeborg är snäppet attraktivare, men blockerar fortfarande fina värden med rimliga chanser att gå in.

    Kvar blir Esbjerg och Viborg. Båda har någorlunda spelvärden. De spelvärden som Esbjerg blockar är visserligen positiva, men bara måttligt. Viborg blockerar stora spelvärden, men Köges vinstchanser är så små att det inte är självklart att vi vill utöka systemet med 200% bara för att få med garderingstecknen just där.

    Vi kan spika bägge och bara behöva leta upp en spik till. Om vi gör det får vi dock tänka på att vara lite brantare när vi väljer bort tecken, samt när vi reducerar.

    Men vi kan också välja en utav dem och leta efter den fjärde och femte spiken någon annanstans. Det är ju inte lag på att spikar måste vara stora favoriter och hade vi inte haft sådan tur med att hitta två spikar med spelvärde hade vi absolut varit tvungna att leta spikar även bland underdogsen.

 

Min personliga uppfattning är att skrällen i Viborg är lite för osannnolik och att vi kan få nytta av de moderata spelvärdena i Esbjerg. Vi spikar Viborg och gör en mental notering om att vi just nu ligger lite flackt.

Så nu är vi på jakt efter två spikar till. Eftersom vi letar efter kandidater som har mindre än 50% chans vill vi helst att de har positivt eller åtminstone neutralt spelvärde och de bör stå någonstans mellan 2,0 och 3,5 i odds.

Brann, Lilleström, Tromsö och FC Arouca är rimliga kandidater. Manchester United är förstås också tänkbar, men man kan misstänka att de kommer att streckas upp en del i kioskerna framåt spelstopp.
FC Arouca har ett neutralt spelvärde, men det fina krysset där gör mig ganska sugen på hel eller halv.
Brann och Lilleström blockerar ungefär lika lite värde, men Lilleström har högre vinstchans. Den känns vettig.

Så vilken av Brann eller Tromsö får bli vår sista spik? Det finns inget givet svar, men jag tänker så här: senare i processen kommer vi att bli tvungna att välja bort tecken – även favoriter – och Strömgodset med sitt låga spelvärde blir sannolikt en god kandidat. Vi kan lika gärna plocka bort dem nu genom att spika Tromsö.

Vi har då kommit fram till följande spikar (odds inom parentes):
Sogndal             (1,93)
Viborg              (1,14)
Altay Izmir        (1,76)
Lilleström         (2,44)
Tromsö             (3,05)

Totalt odds är 28,8 vilket i praktiken betyder att vi sätter dem lite mindre än en gång på 30, eftersom spelavdragen är inräknande i Svs odds.

3. Eventuella utgångar
Nu kan vi lägga upp vårt bygge i Verktyget. Man kan välja mellan om man bara vill markera de tecken man bestämt sig för, eller om man vill gå den andra vägen och plocka bort från en full bricka. Jag föredrar det senare.

Som synes har vi lång väg kvar att gå. Vi ligger 700% över vår budget, och om vi klickar ”Beräkna” (efter att ha ställt in en trolig omsättning, jag väljer 12 miljoner) upptäcker vi också att vi har en ”Lägsta beräknad utdelning” som indikerar att systemet är rejält -EV.

1 517 kr är alltså vad vi kan förvänta oss att få om vår mest streckade rad går in. Den ser ut så här:

Om vi multiplicerar SvS-oddsen för dessa tecken ser vi att vi förväntas sätta raden en gång på 3 021 (mer sällan än så, av skäl som tidigare nämnts). Vi får alltså bara halva radkostnaden tillbaka och vill vi lira de här resultaten så bör vi göra det med en 13-ling på Oddset i stället för på tipset.

Vi behöver alltså både kapa radkostnad och höja värdet i systemet. Ett sätt att göra både och är att använda utgångar.
En utgång är en reducering där vi säger att minst ett (eller exakt ett) av två tecken måste sitta. Min 1 max 1 ger 20% lägre systemstorlek än min 1 max 2.
Men vilket alternativ du väljer har också stor inverkan på utdelningsintervall och EV.

  • Om du låter två överstreckade favoriter vara utgångar så är oftast ”exakt ett” att föredra. Tillåter du båda att vinna måste övriga villkor och teckenval vara desto striktare.
  • Om lagen du använder som utgångar är knappa favoriter eller underdogs och har ett positivt spelvärde vill du hellre tillåta båda att vinna. Min 1 max 2, med andra ord.

Det finns med andra ord två vägar att gå. Eftersom vi ligger alldeles för lågt på minutdelningen så väljer vi den andra vägen.
Brann, som ju var en god spikkandidat, är utmärkt. Vi kan komplettera den med Man U, som har ett i stort sett neutralt spelvärde och inte skadar vårt värde nämnvärt.  Därmed vill vi också tillåta bägge att vinna, det vill säga min 1 max 2.

Vi har fortfarande en bit kvar till våra 500-1 000 rader, och även lägstautdelningen måste pressas upp, men vi är på god väg

4. Dags att fastställa systemramen

Ungefär tre fjärdedelar av raderna måste bort, och det kommer vi inte att kunna åstadkomma enbart med reducering. Det är därför dags att rensa bland tecknen. Kandidater för papperskorgen:

* Tecken med väldigt lågt spelvärde.
* Extremt osannolika tecken som gör enkelradens totalodds för högt.

I den förstnämnda kategorin bör vi vanligtvis inkludera en eller ett par favoriter. Det är faktiskt rena dundermedicinen för systemets EV. I normalfallet går jag på spelvärdet. Ett undantag är om laget med lägst spelvärde står extremt lågt i odds. Om City står i 1,3 är jag inte så sugen på att chansa bort dem även om de skulle vara streckade 82%. Hellre då bara gardera dem.

Men Molde med sitt usla spelvärde och bara runt 55% vinstchans får finna sig i att stryka på foten. Strömgodset plockade vi bort genom att spika Tromsö och med tanke på det kunde vi kanske nöja oss så.

Men på underdogsidan blir det sällsynt svårt, då vi i princip bara har klargröna tecken kvar. Fredriksstad och Altinordo har vi ju redan spikat bort.  Detsamma gäller Odds BK.
Jag lutar nog åt att plocka bort den knappa och klart överstreckade favoriten Rio Ave och se var vi hamnar.

Lägstautdelningen (7 500 kr) har fått sig en skjuts men är fortfarande långt ifrån acceptabel.

Men jag tror att vi har en rimlig systemram.

5. Reduceringarna
Det finns två sätt att göra värdehöjande reduceringar – antingen begränsar man överstreckade favoriter eller så trycker man extra på spelvärda tecken.
Eftersom de senare nu är så många fler än de förstnämnda blir det enklast att begränsa favoriterna.

De överstreckade favoriter som återstår är (spelvärde inom parentes):

Sandnes                  (0,89)
Esbjerg                    (0,99)
Silkeborg                (0,88)
Bodö/Glimt             (0,83)

Esbjergs spelvärde är egentligen så pass neutralt att man kan låta dem vara i fred. Jag ser två alternativ här om vi vill hamna i häradet av 1 000 rader (vi klipper några till senare i processen).

1. Vi struntar i Esbjerg och kör min 1 max 2 av Sandnes, Silkeborg och Bodö/Glimt. Då står vi på 1 080 rader och en lägstautdelning på 25 545 kr.
2. Vi inkluderar Esbjerg och kör min 1 max 2 på alla fyra. Leder till 1 120 rader och lägstautdelningen 49 717 kr.

Jag tror inte något av alternativen är så mycket bättre än det andra. Det kan verka enklare att bara behöva dodga en favorit i alt. 1, men i viss mån kompenseras ju det av att alla tre faktiskt kan bomma.
Vad gäller lägstautdelningarna är båda acceptabla i det här skedet, när vi ännu inte använt oss av utdelningsfiltret.

Det kan inom parentes sägas att oftast krävs betydligt hårdare villkor än så här. Min 1/max 3 av 6 är vanligt, och ibland till och med min 0/max 2 av 5. Men här har vi gjort ett fint förarbete genom att välja bort favoriter från systemramen, samt haft turen att hitta två värdespikar som också var stora favoriter.

För att komma vidare väljer jag alt. 1 och vi får det här systemet.

 

Nu är vi nästan klara. Men innan vi lämnar in det ska vi använda oss av två ytterligare funktioner i Verktyget.


Till att börja med ”Filtrera efter antal tecken”. Vi har åtta kryss i systemramen, men på grund av de röda och gula villkoren kan bara sex gå in om vi ska få 13 rätt. Om vi bara tillåter 2 till 5 kryss får vi ned rantalet till 870 utan att skada våra vinstchanser särskilt mycket. Den försiktige ställer filtret på 1-5 i stället, men sparar då bara 42 rader.

Nu till utdelningsfiltret. Av Svs utdelningshistorik framgår att det krävs en 13-rättsutdelning på 60 000 – 70 000 kr för att det ska bli utdelning på 10 rätt. Eftersom 25% av vinstpotten går till dessa så finns det goda skäl att inte lägga rader som inte är med och slåss om den potten.

Jag brukar ställa minutdelningen på någonstans mellan 60 000 och 150 000. Rent principiellt blir ditt system lönsammare ju högre du sätter det, men variansen ökar förstås också rejält om du bara är med och slåss om de riktigt höga utdelningarna.

I dag väljer jag att ställa in den på 60 000 kr. Maxutdelningen behöver vi inte justera, men man skulle absolut kunna cappa på 2 miljoner och på det viset spara in ett hundratal rader.
Jag skulle tro att med en omsättning på 12 miljoner har man fortfarande hyfsade chanser att ta hem hela potten som ensam vinnare även om Verktyget förutspår 2 miljoner.

Då var vi klara! Systemet ser ut så här och utdelningsgrafen visar en hyfsat jämn och fin kurva.

 

Avslutningsvis en brakslapp: Det här är ett ganska brant system. Kanske inte spelteoretiskt, men i jämförelse med vad jag tror att de flesta av er brukar lämna in. System som detta ligger inte och nosar på 13 vecka efter vecka, utan landar allt som oftast på 8-9 rätt.

Men arbetssättet går förstås också att använda även om man är försiktigare än jag med att välja bort eller begränsa favoriter.


På återseende!
Johan Kretz