Fullträff – flipp eller flopp?

Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu är det snart ett år sedan ATG:s spelform Big 9 hade premiär, och kanske minns en del av er att jag uttryckte tveksamhet kring projektet i en krönika?

För dem av er som inte orkar klicka länkar – en kort sammanfattning: Big 9 är ett ”stort spel” i den meningen att antalet möjliga utfall är enormt. Stora spel kräver stora omsättningar. Annars kommer prispotten inte att räcka till för att du ska få betalt för särskilt många skrällar.

Lämnar du in skrälliga rader så kommer radernas totalodds att vara högre än den förväntade utdelningen. Och lämnar du i stället in favorittunga rader har du ingen edge mot svenska folket och då är ATG den enda som tjänar på ditt spel.

Så hur gick det? I lördags var det JP-omgång och då var omsättningen 3,1 miljoner. En vanlig omgång ligger den typiskt mellan 1,3 och 1,8 miljoner – vilket är ungefär som en omgång på Topptipset utan extrapengar.
Detta alltså på en spelform med 1 679 616 möjliga utfall (aningen mer än stryket och 256 ggr mer än Topptipset)!

Jag älskar att säga ”Vad var det jag sa?” och nu gör jag det: spelet är en fullständig katastrof.
Spela gärna Big 9 om du tycker att det är roligt, men var väl medveten om att spelet inte går att slå. Om några har en edge mot övriga så är det de fiskigare spelarna, och bara på så sätt att de förlorar i en långsammare takt.

Att inte ATG går in med en 15 mille garanti á la JP eller pokerturneringar kan tyckas vara en gåta. Gudarna vet att de har plånboken – bara i lördags gjorde de ca 60 miljoner på V75. Och med en sådan garanti skulle de alldeles säkert fylla upp.

Min enda förklaring till att ATG inte agerar är att de på ett tidigt stadium givit upp och nu tänker låta spelformen tyna bort i tysthet. För att sedan avveckla den när knappt någon minns att den existerar.

Om en vecka lanserar Svenska Spel sin nya satsning Fullträff. Det gäller att tippa antalet mål (från 0 till 7+) i 13 matcher och alla rätt ska garanterat ge 50 miljoner.

Jag vet egentligen för lite om spelet (t ex radinsatsen och vinstplanen) nu för att ta fram den riktigt stora motorsågen, men av det lilla som framkommit i Svenska Spels pressrelease så ser spelet tveksamt ut.
Visserligen är 50 miljoner mycket pengar, men här blir ju antalet möjliga utfall 8 upphöjt till 13.
Det är 549 755 813 888 – det vill säga nästan 550 miljarder.

Vi kan konstatera att om Big 9 är ett stort spel så är Fullträff närmast astronomiskt. Eftersom det kommer att gå så lång tid mellan gångerna någon får 13 rätt blir vinstplanen i övrigt helt avgörande för om det ens blir spelbart.

Ett problem är att även om vinsterna för 11 och 12 rätt blir hyfsade så kan man inte helt bortse från EV:t på 13 rätt när man lägger sina rader. Och ska man ha någon som helst chans på 13 måste man i princip spela de sannolikaste möjliga raderna. Vilket ligger väldigt nära vad svenska folket spelar.
Återigen – med en sådan strategi går det inte att slå ett poolspel.

/Johan Kretz

Fotnot: Ganska kort inpå publicering nåddes jag av ny info om Fullträff. Enligt dessa obekräftade uppgifter är övriga vinstgrupper baserade utifrån den som flått flest rätt. Högsta gruppen kan alltså bli 11:or eller ännu lägre.
Radinsatsen blir 1 kr (för högt I M O) och återbetalningsgraden 75% (helt okej).

Spelet är fortfarande löjligt stort. Sannolikaste resultatet i varje match är 2 mål, vilket har ungefär 23% chans att falla ut. Teoretiskt sannolikaste 13-rättare har då en på 200 miljoner att sitta. Men tack vare modellen med ”flytande” vinstgrupper så kan man nästan bortse från 13-rättsvärdet, och då går det att spela värderader och slå kollektivet.
Sjukt motigt att jobba små system, bara 🙂