Timmans Statistik

Hemmaplansfördelen i SHL

Det skrivs ofta om hur viktigt det är med hemmaplan i idrottens värld. Stödet från fansen, slippa resa och att få spela på det underlag man dagligen tränar på. Utöver det så är det dessutom bevisat att hemmalaget i genomsnitt får med sig fler domslut. Något vi alla känt av genom åren. Men hur stor är egentligen den här hemmaplansfördelen i SHL?

SHL Stats del 1

Vi börjar med att kika på de senaste fem säsongerna. Här har vi hunnit med 1820 matcher med en coronasäsong inräknad och som ni kan se så har hemmalagen presterat oerhört bra. Jag har delat upp det hela i två segment. Det ena är ordinarie tid och det andra är Moneyline (Inklusive övertid och straffar).

Under ordinarie tid så vinner hemmalaget nästan varannan match i snitt, bortalaget var tredje och krysset dyker upp lite mer än var femte gång. Med andra ord är hemmaplansfördelen väldigt stor och totalt sett tar hemmalaget 1,74 poäng per match sett över de fem senaste säsongerna.

I det andra segmentet, så ser vi att man får uppleva en hemmaseger 58,57% av gångerna. Men hur har det utvecklats från säsong till säsong och var coronasäsongen 20/21 annorlunda? Vi kikar.


Hur har det sett ut från säsong till säsong då?

SHL Stats del 2

Vi pratar ofta om att SHL blivit jämnare och jämnare för varje år här på slutet och det finns faktiskt en viss sanning i det. Jämför man den senaste säsongen med genomsnittet för de fem senaste säsongerna, så tar hemmalaget 0.1 poäng mindre per match (1.64). Det lägsta snittet av alla säsonger vi valt att analysera.


Säsongerna 2018/2019-2021/2022

SHL Stats del 3

Säsongen som sticker ut mest här är 2019/2020. Otroliga 51,92% av matcherna vanns av hemmalagen under ordinarie tid och nästan 62% av matcherna inklusive övertid och straffar. Här hade Luleå galna 22 segrar på 26 hemmamatcher och Djurgården 21 av 26. Det bästa hemmafacitet sen vi gick över till en 52 matchers grundserie.

Coronasäsongen 2020/2021 hade man trott att hemmaplansfördelen skulle vara klart sämre, utan fans på läktaren. Men som man kan se i statistiken så ligger den runt snittet för de fem senaste säsongerna.

Det vi vet är att antalet powerplay för hemmalaget jämfört med bortalaget gick ned en aning, när pressen på domaren minskade. Så varför hemmafördelen inte minskade mer är ju lite intressant. Har publiken mindre effekt än många tror helt enkelt?


Översätt detta till odds och betting

Skulle man översätta de genomsnittliga utfallen de senaste fem säsongerna till odds så skulle det bli följande odds på 1X2-marknaden: 2.14-4.67-3.15. Det representerar ganska bra vad de korrekta oddsen mellan två jämlika lag bör vara om man bortser från rejken som spelbolagen tar.

Exempel: Lite förenklat så är det som så att om vi anser att Växjö och Luleå är två jämbördiga lag i år och femårssnittet är korrekt, så är det spelvärt att plocka Växjö till allt över 2,15 överlag. Sen finns det fler parametrar att ta med än så, men vi har i alla fall en utgångspunkt när vi påbörjar vår värdering av match och odds. Det blir spännande att följa trenden framåt.

Gör vi samma översättning till odds för Moneyline, så är det 1.71 vs 2,41 som gäller för femårssnittet.


Twitchstream varje vecka!

Nu laddar vi på för en ny säsong och från torsdagen den 14 september så kommer Hockeytorsdag att rulla på Twitch från 17:30 och framåt. Vi kör precis som vanligt en genomgång av de senaste händelserna i SHL, uppsnack av kvällens omgång med spelidéer och en klassisk Quiz med fina priser. Nytt för i år är att vi kommer gästas av Jonas Junland under majoriteten av torsdagarna. Så räkna med att temperaturen i rummet stiger med ett par grader i år!

Twitchkanalen
Mina Speltips på SHL

Mvh,

Timman