Kretz krönika

Hur ska du spela vid jackpottomgångar?

Gårdagens EU-tips hade en återbetalningsgrad på över 92%. Det betyder att man inte behöver spela särskilt mycket bättre än svenska folket för att ha en förväntad vinst.
Men hur ska man egentligen spela jackpottomgångar? Det ska vi bena ut i dagens krönika.

Vi måste börja med att förstå spelformens prispool och själva jackpottsystemet.
Prispoolen i Europatipset konstitueras av 65% av omsättningen. Resterande 35% behåller Svs.

Så här fördelar sig prispoolen på Europatipset:

Antal rätt

Observera att det ”saknas” 2% som alltså inte delas ut till spelarna i den aktuella omgången. Pengarna går i stället till en rullpott, som Svs använder för att krydda omgångar som annars kunde bli mindre attraktiva.

Grafiskt illustrerat fördelas med andra ord omsättningen i en vanlig runda utan jackpott så här:

Omsättning Europatipset

Jackpotten då? Det är viktigt att förstå att jagckpott på Stryk- och Europatips inte är detsamma som extrapengar. En jackpott på 3,5 miljoner innebär i stället att SvS garanterar att 13-rättspotten är minst 3,5 miljoner. Om omsättningen (antalet inlämnade rader) blir väldigt låg så betyder det extrapengar, men om den blir jättehög så är det inte säkert att jackpotten tillför några pengar alls.

Det betyder också att även om pengar tillförs via jackpotten, så kommer vinsterna för 12, 11 och 10 rätt inte att bli högre än om det var en vanlig omgång.

Vi ska nu kika lite närmare på gårdagens EU-tips, som omsatte 6 520 176 kr och hade en jackpott om 3 500 000 kr.

Vinstplanen ser då ut så här:

13 rätt        3 500 000 kr
12 rätt       65% x 22% x oms = 932 385 kr
11 rätt        65% x 12% x oms = 508 574 kr
10 rätt       65% x 25% x oms = 1 059 529 kr
Rullpott    65% x 2% x oms = 84 762 kr

Slår vi ihop summan får vi 6 085 250 kr, och delar vi det med omsättningen ser vi att återbetalningsgraden är drygt 93%,(den petige kan invända att rullpotten inte återbetalas den aktuella omgången och därför inte bör räknas in, och då landar vi på drygt 92%).

Och det är ju bra, men ännu viktigare är hur prispoolen fördelar sig. När SvS har tagit sin bit av kakan ser en vanlig omgång ut så här:

Prispool Europatipset

Vid gårdagens jackpottomgång såg den i stället ut så här:

Prispool

Det är en drastisk skillnad och det bör också påverka hur vi spelar:

  • Eftersom så mycket mer av pengarna ligger på 13 så ska vi lägga mer vikt vid att få 13 än en vanlig omgång, t ex genom att ha med fler stora favoriter och vaska färre åsnor. Själv spikade jag de tre största i går (Bayern, Newcastle och Sporting) och jag tror inte det var fel, även om det förstås var fullt möjligt att gardera någon av dem och i stället minimera risken på andra håll i systemet.

 

  • Vi bör – ännu mer än vanligt – hålla nere oddset för de svåraste raderna. Detta av två skäl. För det första är rader med 2 miljoner i odds per definition rader med mycket små chanser att realisera det stora 13-värdet. För det andra – när det bara finns 6,5 miljoner rader ute är utdelningsvariansen skyhög. En rad som har oddset 1 på miljonen och är beräknad att vinna 1,3 miljoner kan mycket väl vinna hela potten om 3,5 miljoner.Om du har möjlighet (funkar inte för större Tillsammansbolag) kan det till och med vara klokt att cappa en sådan omgång så att du reducerar bort alla rader som beräknas ge över miljonen. På så sätt kan du i stället allokera dina pengar till det troligare segmentet av 13-rättsrader.

 

  • Helt i linje med resonemangen ovan blir det lite mindre viktigt att undvika rader som inte ger utdelning för 10 rätt. En vanlig omgång kan det vara klokt att minimera dem, t ex genom att sätta minimiutdelningen för 13 till runt 60 000 kr (de rader som ligger över det brukar nästan alltid ge tillbaka på 10:orna). Men priset för att missa 13 blir högre när 13 blir överbetalt.
    Dessutom gäller inte 60 000-kronorsgränsen vid en generös jackpott, eftersom sådana rader skulle ha givit mycket mindre i en vanlig omgång. Och potterna för 12,11 och 10 är ju precis som vanligt som nämnts tidigare.

 

Ovanstående justeringar måste såklart göras med rim och reson. Att spika extremt överstreckade 2,30-oddsare bara för att de är klara favoriter leder sannolikt bara till ett förlorande system, oavsett hur stor jackpotten är och hur liten omsättningen är. Fortsätt läggas sunda rader, men lite mer favoritbetonat än vanligt.

Avslutningsvis: det är viktigt att kunna bedöma om det finns värde i en jackpott och i så fall hur stort det är. Om värdet är litet så ska justeringen du gör också vara liten.
Ett sätt är att räkna ut hur hög omsättningen måste vara för att värdet ska bli noll, det vill säga att inga extra pengar tillförs.

Den gränsen får du genom att multiplicera jackpotten med 3,85 (Stryktipset) och 3,95 (Europatipset).

/Johan Kretz

Chatta