Europatipset Analys

Europatipset 2/6-22

Landslagsbollen är tillbaka på allvar när 13 fighter, elva från Nations League och två vänskapsmatcher, tar plats på EU-bongen. Sverige har en marig uppgift framför sig på Balkan. Samtidigt synas heta derbyn på den iberiska halvön och i Bryssel. Håll till godo för nu dansar vi mot 13 rätt!

Spela gärna Europatipset tillsammans med några av våra andelsläggare eller varför inte testa vårt reduceringsverktyg, där du kan reducera upp till 20.000 kr Läs mer om hur Europatipset fungerar

Missa inte Uppsnack Europatipset ikväll kl 19.00 – Live på Twitch

Spelstopp Europatipset: 20:44

1. Slovenien – Sverige X
Sverige är tillbaka i Nations Leagues B-division och det är en tuff grupp där Balkan x2 ställs mot Norden x2. Just bortamatcherna kommer bli svåra där denna på pappret lättaste uppgift är allt annat än just lätt. Slovenien brukar få med sig resultat hemma i Ljubljana och även om truppen inte är speciellt namnstark bortsett Jan Oblak kommer Blågult få kriga hårt för poängen. Med Nilsson Lindelöf och Ekdal borta försvinner en trygghet i centrallinjen. Mot ett defensivt starkt Slovenien kan Janne mycket väl vara nöjd med en pinne. Avvaktande matchbild att vänta där 1X går först i ledet utifrån värde. Den med tjock plånbok får även med den överstreckade tvåan.

2. Spanien – Portugal 1
“The Iberian War” väntar i Sevilla när två av världens bästa landslag strålar samman. Båda dessa kombattanter hade en något brokig väg till VM men vi kommer få se såväl Ansu Fati som Cristiano Ronaldo i Qatar till vintern. Luis Enriques matadorer känns på det stora hela snäppet bättre som lag, även om det kanske finns fler världsstjärnor hos besökarna. Nationerna möttes för ett år sedan och då slutade det mållöst i en match Spanien var spelförande i Madrid. Liknande matchbild att vänta här där det finns risk att lagen tar ut varandra. Ettan först men krysset bör komplettera i ett tidigt skede.

3. Tjeckien – Schweiz 2
Tjeckien hade svårt att komma till chanser i playoff-mötet mot Sverige och det kommer troligen Silhavýs gäng även ha mot ett solitt spelande Schweiz. Flera offensiva kuggar saknas nämligen hos hemmanationen där framförallt Schick märks men även trollgubben Barák. Stort ansvar faller på Soucek men på det stora hela ser tjeckernas trupp halvdan ut. Betydligt mer klass hos Schweiz som på ett imponerande sätt tog sig till VM efter att ha slutat före Italien i sin kvalgrupp. Murat Yakin har sånär som på Zakaria samtliga sina kanoner till förfogande och då kommer det bli åka av för Tjeckien. 2-0 till Schweiz känns som ett troligt resultat på förhand. Håller sig tvåan runt 40-45 procent tornar den upp som en av kupongens bästa spikar.

4. Serbien – Norge 1
I samma Nations League-grupp som Sverige och Slovenien återfinns dessa kombattanter, två nationer med höga toppar och djupa dalar. Serbien har mest visat det förstnämnda på senare tid vilket ledde hela vägen till gruppseger före Portugal i VM-kvalet. Landets kommande världsstjärna, Dusan Vlahovic, finns inte med här men när Kostic, Milinkovic-Savic och målsprutan Mitrovic finns tillgängliga går det ingen nöd på Örnarna. Norge sätter som vanligt sina förhoppningar till Haaland och med tanke på hans målfacit i såväl klubb- som landslag är det inte konstigt. I Belgrad får emellertid Baggarna finna sig i att slå ur underläge mot ett skickligt Serbien. Ettan först men räcker finanserna får detta gärna garderas.

5. Nordirland – Grekland X
Torsdagens sömnpiller hämtas från Windsor Park i Belfast. Nordirland och Grekland bjuder sällan upp till dans och de lär göra än mindre så när de ställs mot varandra. Fysisk fotboll med mycket spel på mittplan och få målchanser är att vänta på de brittiska öarna. Så brukar det se ut när Nordirland lirar på denna arena, något 1-1(!) på deras fem senaste hemmamatcher tydligt påvisar. Grekerna har en större offensiv repertoar att komma med, men på bortagräs rosar sällan de blåvita marknaden. Gus Poyet, som är ny som förbundskapten, är dessutom en tränare som sätter defensiven först. Med allt detta i åtanke känns spikkrysset högst gångbart. Våga singla!

6. Israel – Island 1
Mer vevigt möte att vänta i Haifa där Israel brukar spela en fartfylld fotboll. Våran kära Eran Zahavi har dock tvingats kasta in handduken och det är givetvis något som försvagar värdnationens offensiv. Mot ett blekt Island, som reser över Atlanten och hela Europa för denna drabbning, ska ändå israelerna kunna segra. Öborna har tappat det fullständigt på senare år där de gått i graven på samma sätt som Gylfi Sigurdsson försvunnit från fotbollen. I Reykjavik kan Island hävda sig men sällan på bortagräs. Ettan streckas hårt men lär droppa framåt spelstopp. Kan denna fås till 65 procent eller strax under är det inte fel att ta en åsne-spik.

7. Mexiko – Uruguay 2
På tal om Atlanten så korsar vi densamma för att ta del av två nattmackor från USA. Mexiko lär ha fler fans på läktaren i denna fight som tar plats strax utanför Phoenix, men på plan kommer tacos-vurmarna få det tufft. Stjärnan Raúl Jiménez har inte haft någon vidare säsong och Gerardo Martinos lag imponerade föga i det svaga nordamerikanska kvalet. Uruguay inledde Sydamerikas dito svagt men växlade upp under slutskedet och nöp en VM-biljett. De himmelsblå har ett gäng bortfall till denna samling men i Darwin Núnez finns en upcoming star. På det stora hela känns Uruguay en nivå bättre. Här förlorar de inte. Chanstvåa eller X2.

8. Ecuador – Nigeria X
Ecuador är tillbaka i VM efter att ha stått för ett strålande kval. Som brukligt var Enner Valencia och company i det närmaste omutliga på sin höga höjd i Quito, men på resande tass hade La Tri det tuffare. Denna match liras på Red Bull Arena i New Jersey och neutral plan är naturligtvis något som jämnar ut oddsen. Nigeria, som har en mer namnstark trupp än Ecuador, även om Ndidi, Iheanacho och Osimhen saknas, ska på intet sätt räknas bort. Cyriel Dessers är bland annat en spännande lirare som kan vålla problem för sydamerikanerna. Täck upp och jobba knall!

9. Belgien – Nederländerna 1
Benelux-derby där mycket handlat om hur Kevin De Bruyne snackat ner Nations League. När rivalerna Nederländerna står på andra sidan borde ändå Martínez manskap kunna spänna musklerna, särskilt när alla kanoner utom Courtois finns med. De orangea besökarna har en rörlig och rolig offensiv att se på, men defensivt brister det ofta och mot ett kompetent Belgien får Oranje det tufft i Bryssel. Att gästerna saknar Wijnaldum gör inte deras chanser större. Ett oerhört hemmastarkt Belgien tar detta. Ettan kan lämnas allena upp till 50 procent.

10. Frankrike – Danmark X
Det händer mycket i Paris just nu. I lördags var det Champions League-final och samtidigt hör vi från Mats Wilander som ger kliniska analyser av Franska Öppna, en turnering som bjuder på semifinaler denna fredag. Under kvällen ska i sin tur Frankrike och Danmark duellera, en match där de regerande världsmästarna inte ska känna sig säkra på seger. Pölse-ätarna har tagit stora steg där de verkligen sitter ihop som lag. Les Bleus, som brukar vara ointresserade i denna typ av matcher, kan Hjulmands lag definitivt hota. Här är det stora penseln som gäller där X2 rensar friskt.

11. Kroatien – Österrike 1
Österrike är ett underpresterande landslag och känslan är knappast att det kommer bli bättre nu när Ralf Rangnick tagit över. Att leda Manchester United tycks visserligen vara dömt att misslyckas men samtidigt är känslan lite densamma över alpnationens spretiga bygge. Kroatien är en nation som håller ihop och som kommer vara med och slåss långt fram i Qatar. I Nations League har dock de schackrutiga från Balkan inte rosat marknaden på samma sätt och frågan är om en lirare som Modric startar med tanke på lördagens CL-final. Bortsett Lovren, Perisic och Rebic är dock truppen intakt och det är inget snack om att VM-tvåan ska gälla som favoriter i Osijek. När ettan seglar iväg till oanade höjder råder med det sagt garderingstvång. Måla på!

12. Liechtenstein – Moldavien 2
I lilla Vaduz tar ett möte mellan två blåbärsnationer vid. D-divisionen håller dessa länder till i vilket gör att de ändå spelar matcher där de har chansen att segra, till skillnad mot i EM- och VM-kvalet. Moldavien lirade nyligen i C-divisionen och hade inte mycket att sätta emot där. Här ska de däremot kunna hävda sig betydligt bättre. Truppen håller godkänd nivå där flera spelare håller till i hyfsade ligor, detta till skillnad från Liechtenstein där det inte finns någon lirare som spelar i någon annan toppdivision än den inhemska. Troligtvis målsnålt och relativt jämnt, men det mesta talar för att moldaverna slutligen drar det längsta strået. Tänkbar spik.

13. Kazakstan – Azerbajdzjan 2
Med avsparkstid 16:00 går dessa halvdana nationer i klinch i Borat-land. Så mycket skratt lär det dock inte bli då det är två torftiga fotbollslag som strålar samman. Båda landslagen hämtar i huvudsak sina spelare från de inhemska ligorna och där ser Azerbajdzjans, med Qarabag i spetsen, något bättre ut. På bortaplan rosar sällan eldlandet marknaden men här går det inte att bortse det supervärde som tornar upp i öst. En helt öppen match på förhand streckas i nuläget enligt 54-26-20 – helt galet. Till dessa priser finns det inget annat än att blicka åt höger. Tvåa eller X2!

Stugans superspik!

⚽️  Schweiz
Tjeckien saknar tunga namn som Barák och Schick denna samling. Med Soucek som ensam fältherre blir det svårt att stå emot ett starkt Schweiz. Alplandet är bättre och gnetar ner tjeckerna i Prag. Fin tvåa.

Stugans kupongrensare!

💣  Danmark
Pölse-gänget i sydväst håller högre klass än på länge och kan rubba en nation som Frankrike på bortagräs. Les Bleus tog sig enkelt vidare i VM-kvalet men såg samtidigt sömniga ut i flera matcher. Danmark krossade i sin tur allt i sin väg och ska kunna hota på Stade de France. Fin skräll!

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100