Europatipset Analys

Europatipset 8/5-22

Gårdagens Stryktips var läckrare än vanligt, men inget slår såklart äkta vara. Söndagarnas Europatips är och förblir veckans vackraste bong. Höjdpunkterna är flera och hämtas från kontinentens alla hörn – från titelfajter i England och Italien till derbyn i Madrid och Istanbul. Välkomna!

Spela gärna Europatipset tillsammans med några av våra andelsläggare eller varför inte testa vårt reduceringsverktyg, där du kan reducera upp till 20.000 kr

Missa inte Uppsnack Europatipset kl 13.30 Live på Twitch

Spelstopp Europatipset: 14:59

1. Manchester City – Newcastle 1
Manchester City hade allt i egna händer, men det chockartade uttåget ur Champions League gör nu att Premier League-titeln är det enda som återstår för laget den här säsongen. En missräkning i det stora men vi räknar ändå med att de ljusblå gör jobbet mot Newcastle och inte tappar även detta grepp. Pep Guardiolas gubbar var trots allt bättre i 179 av 180 minuter mot Real. Skatorna är färdigspelade och har inget att hämta på Etihad. Etta.

2. Arsenal – Leeds X
Bred blick i London där Arsenal krigar om en Champions League-plats till nästa år medan Leeds jagar nytt kontrakt. Motivationen är det inget fel på i någotdera läger således, och då räknar vi med en stenhård kamp. Arsenal är givetvis ett skickligare lag denna säsong, annat är svårt att hävda, men det är knappast så att de känns oslagbara. Målskyttet tenderar att titt som tätt haka upp sig för The Gunners och med genier som Raphinha, som gjort fler öppningsmål än någon annan spelare i PL den här säsongen (7), på andra sidan så går Londonlaget inte säkert. Ettan ser riktigt otrevlig ut runt 80-strecket – alla tecken och skrälljobb, om jag får be.

3. Leicester – Everton 2
Det sket sig för Leicester i Europa League. Därmed har Rävarna nu exakt noll och nada att spela för. Rodgers gäng föll platt i Rom och det är väl egentligen inte särskilt förvånande med tanke på hur sett ut på senare tid, även om undertecknad förväntade sig mer i form av en sista kraftansträngning. Nu blir det bira, bad och sol och det ska Everton kunna slå mynt av. Visst, de tillresta har sett segare ut än kola vid många tillfällen denna säsong, men med kniven mot strupen har de ändå blixtrat till lite då och då mot slutet. Segern mot Chelsea senast var söt som socker och tar The Toffees med sig den fina feelingen kan man knacka hem poäng även på King Power Stadium. X2, tack!

4. Norwich – West Ham 2
Packat och klart i Norwich. De gröngula spelar Championship-fotboll nästa år, efter tre raka torsk är detta nu skrivet i sten. Utan något att spela för är det inte svårt att förstå varför rutan till vänster förblir blank hos de flesta tippare, men någonstans får man ändå säga stopp och belägg. Värdarna vill säkerligen avsluta snyggt framför hemmafansen och med Pukki i fören ska de kunna hitta åtminstone några målchanser. West Ham är såklart favoriter då de är ett bättre lag och har allt att spela för, men formen är långt ifrån fin och uttåget ur EL mot Frankfurt är ett stort, pinfärskt sår. Konstigare saker har hänt än att en trött och trög matchbild mynnar ut i ett kryss. Den oförskämt hårt streckade tvåan bör inte lämnas allena.

5. Kalmar FF – Hammarby 1
Hammarby är obesegrade efter sex spelade omgångar. Ett starkt facit givetvis, men det ska också sägas att spelschemat varit i lättaste laget. Enda motståndet av riktig dignitet är Malmö FF, med vilka poängen delades. Kalmar FF håller hög nivå och har en till synes enorm kapacitet. Henke Rydströms gäng kommer närmast från en seger mot IFK Göteborg efter att de rödklädda vänt underläge till seger och på Guldfågelns gröna naturgräs ska värdarna ha goda chanser att ta poäng återigen. Ettan är en potentiell värdespik på små system.

6. Varberg – Sirius 2
Varberg ser ut att bli enorma favoriter mot sin tabellgranne Sirius. Det är svårt att köpa. Även om värdarna inte spåddes vara med i toppen så är ändå den övergripande känslan att Jocke Perssons gäng varit en besvikelse så här långt. Visst, Sirius har inte heller fått någon drömstart, men spelmässigt har det inte sett så pjåkigt ut. Vissa problem att avsluta anfallen har gått att skönja, men vi får förmoda att främste målskytten Kouakous frånvaro inte har underlättat. Han hoppade dock in senast och bör finnas med från start här, vilket ökar Sirius chanser markant. När Varberg överskattas streckar jag istället från höger till finfin procent.

7. Atlético Madrid – Real Madrid X
Detta är en match Atléti behöver vinna, men undertecknad är inte övertygad. Formen är inte alls bra och vi vet sedan gammalt att mindervärdeskomplexet gentemot Real är fullkomligt enormt. Atléti har vunnit en(!) av de 17 senaste inbördes fajterna, och det var ett returmöte i CL som saknade betydelse sett till dubbelmötet i stort. Även utan statistiken är det mentala underläget så totalt att det går att ta på, inte helt olikt det vi fått uppleva i vårens Champions League-spel. Man ska ha klart för sig att Real redan är klara La Liga-mästare och kan tänkas spara lite på krutet, men efter prestigeförlusten mot Barca med 0-4 lär man ändå inte vilja bjuda på en plattmatch i derbyt. Efter förutsättningarna är nog båda lagen hyfsat nöjda med oavgjort och i min bok är krysset en tänkbar spik.

8. Villarreal – Sevilla 1
Europaplatser står på spel när Villarreal och Sevilla brakar samman på El Madrigal. Värdarna har visat stor styrka denna vår och när de nu kan släppa Europaspelet och fokusera fullt på La Ligas slutspurt gäller det för lag som Sociedad att se upp. Även Sevilla är illa ute, om än inte i tabell så i denna enskilda match. Gästernas insatser på senare tid tyder på ett stort mått av trötthet i truppen, och det blev ännu tydligare i poängtappet hemma mot Cádiz förra fredagen. De rödvita ska gälla som underdog här. Etta.

9. Hellas Verona – Milan 1
Milan fick en matchboll till skänks av Inter och det gäller nu för Zlatan & co att hålla ut. Laget hänger till synes på repen rent spelmässigt och får gräva djupt för att hitta segrar. Det lär de rödsvarta få göra också i Verona. Hellas har visat hög kapacitet hela säsongen och formen i närtid är god, inte minst tack vare ett fint försvarsspel samt målskyttet från Simeone och doldisen Carpari. Vaknar någon av herrarna på rätt sida kommer Milan få bekänna färg och till dessa streck är vänstersidan av högsta vikt.

10. Salernitana – Cagliari X
Snacka om Great Escape. Salernitana är hela Serie A:s formstarkaste lag sett till de fem senaste matcherna. Laget har plockat 13 av 15 möjliga poäng och har med det tagit sig från sista plats upp på säker mark. Otroligt imponerande. Ett av lagen som passerats är just Cagliari, som därför absolut inte har råd att förlora detta “sexpoängsmöte” om de ska lösa ett nytt kontrakt. Tufft, men sett till inbördes grundkvalité är gästerna åtminstone inte chanslösa. När ettan streckas till skyarna är helgarderingen enda vägen ut.

11. Lorient – Marseille 1
Marseille lyckades inte få hål på Feyenoord och åkte därmed ut ur Europa Conference League i torsdags. Tunga ben och tunga psyken väntas hos Payet med vänner i detta möte som en följd och deras utsikter förbättras inte av att de möter ett Lorient i stort poängbehov. Värdarna har visat styrka på den egna mattan där man tagit poäng mot PSG och lagt lag som Monaco samt de regerande mästarna Lille på rygg denna säsong. Tvåan lockar inte alls till dessa procent – 1X är ett fint drag.

12. Feyenoord – PSV Eindhoven 1
På tal om Feyenoord. Rotterdams stolthet slängs rakt in i hetluften hemma i Nederländerna där tabelltvåan från Eindhoven kommer på besök. PSV har haft en spelledig vecka och bör ha piggare ben, men det är värt att notera att de tillresta haft svårt för dessa inbördes möten en längre tid. Fyra år har passerat sedan PSV senast segrade och även skadesitutaionen är en försvårande faktor inför detta möte. Hemmstarka Feyenoord kommer sälja sig dyrt och 1X torde vara en bra lösning.

13. Besiktas – Fenerbahce 1
Istanbul-derbyt tar tipsveckan i mål. Besiktas och Fenerbahce är lagen,
Vodafone Park är spelplatsen. Bägge gäng har haft problem denna säsong, Besiktas förvisso mer än Fener, men ingen av dem har varit nära att rubba Trabzonspor i toppen. Detta enskilda möte brukar dock bränna till alldeles oavsett form och tabellposition. Värdarna har varit bäst på att hantera hettan – senaste hemmaförlusten kom 2014 – och med spelare som Özil out hos Fenerbache blir det troligen inte något trendbrott. 1X.

Stugans superspik!

⚽️  Man City
Männen från Manchester har ingen tid att hänga läpp, en Premier League-titel ska bärgas. De ljusblå laddar om och gör processen kort hemma på Etihad. Etta!

Stugans kupongrensare!

💣  Hellas Verona
Det finns traditionsenligt mycket att välja på, men det är dags för en shout-out till Hellas. Vännerna från Verona ger aldrig bort något gratis och är tunga för toppklubbarna att möta. Vänstersidan rensar rejält och ska givetvis med.

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100