Europatipset Analys

Europatipset 9/6-22

Upp på hästen igen för nya äventyr i Nations League. Samtliga 13 matcher hämtas från UEFA:s tävling på denna tvådagarskupong. Sverige ska återigen in i spel men förhoppningarna är inte direkt uppskruvade till max med rådande förutsättningar. Serbien får istället anses som kupongens kanske bästa spik. Bland övriga drag märks Österrike och Azerbajdzjan som ska kunna skjuta utdelningen i höjden. Let’s go!

Spela gärna Europatipset tillsammans med några av våra andelsläggare eller varför inte testa vårt reduceringsverktyg, där du kan reducera upp till 20.000 kr Läs mer om hur Europatipset fungerar

Missa inte Uppsnack Europatipset ikväll 19.00 – Live på Twitch

Spelstopp Europatipset: 20:44

1. Sverige – Serbien 2
Att Robin Olsen var Sveriges bästa spelare mot Norge är såklart ett stort underbetyg till Jannes gossar med tanke på att det blev förlust. Det nya spelsystemet sitter inte alls där Blågult släpper till betydligt fler lägen än vi blev bortskämda med genom åren. Att Nilsson Lindelöf inte finns med är såklart en anledning. Faktum är att i stort sett samtliga mittbackar saknas här. Ekdal och Kurtulus kan komma att bilda mittbackspar, det är spelare som kommer 7-8 i rangordningen. Med Krafth och Kulusevski avstängda därtill kommer Serbien inte bli någon behaglig motståndare på Friends. Örnarna från Balkan laddar för VM och kommer från en 4-1-kross mot Slovenien. Att Mitrovic och Vlahovic saknas är bra för Sveriges del, men här är det likväl fördel gästerna. Den understreckade tvåan är kupongens bästa spik.

2. Norge – Slovenien 1
Norge har, precis som Danmark, tagit kliv de senaste åren. Det har Solbakkens baggar inte minst visat denna samling genom vinster borta mot Serbien och Sverige. Nu är det Ullevål som gäller och gruppens slagpåse, Slovenien. Kan tyckas lätt på pappret men här kommer Norge inte få samma ytor och det skulle inte heller förvåna om vi får se en del rotation i hemmalägret. Slovenien har en vass sista utpost i Oblak men saknar spets framåt. Försvara kan oftast ändå gänget från Balkan göra på ett bra sätt och då ska det inte uteslutas att de kan gneta till sig en pinne i Oslo. När ettan överstreckas känns 1X som en solid lösning.

3. Portugal – Tjeckien 1
Vi vänder blickarna mot A-divisionen där Portugal fått en fin start. Krysset borta mot Spanien följdes upp av en 4-0-slakt hemma mot Schweiz. En viss Ronaldo stod för två nya mål där och är nu uppe i hisnande 117 landslagsmål. Troligtvis startar United-liraren även i denna gruppfinal och då kommer det bli åka av för Tjeckien. Gästerna från pilsnerns förlovade land har gjort det klart över förväntan men man ska komma ihåg att de haft hemmapubliken i ryggen både mot Schweiz (2-1) och Spanien (2-2). När Silhavýs manskap nu reser den långa vägen till Lissabon kommer det bli tuffare emot. Ettan streckas i högsta laget men detta vinner Portugal. Spara garderingar till andra matcher.

4. Schweiz – Spanien X
Något överraskande är det en jumbofinal i Grupp A2 som utspelas på Stade de Genève under torsdagskvällen. Spanien fick det inte att flyga i VM-kvalet även om de tråcklade sig vidare och inte heller i Nations League har matadorerna från den iberiska halvön övertygat. Luis Enrique testar mycket men har svårt att få till helheten. Schweiz stod för ett osedvanligt platt fall borta mot Portugal men brukar vara en fotbollsnation som inte faller ur ramen. Här lär Widmer, Freuler och Embolo vara åter i startelvan och då torde vi få se ett annat rödvitt gäng hemma i alplandet. Måla på med tecken!

5. Nordmakedonien – Georgien X
Två omgångar in i Nations League är det Georgien som stått för flest mål, och det med råge med sina nio stycken. Fyra på Gibraltar kanske inte är så mycket att skryta med men att trycka in fem bollar borta mot Bulgarien är desto mer övertygande. Nu vrids svårighetsgraden upp ytterligare för Willy Sagnols herrskap när de reser till Balkan för ett möte med luriga Nordmakedonien. Någon Pandev finns inte i hemmalaget men väl skickliga herrar som Bardhi och Elmas. Två just nu jämna lag strålar samman i denna gruppfinal och då kan vi nog räkna med en tight historia. Krysset agerar utgång, men här ska man inte skämmas för att rulla ut heltäckningsmattan.

6. Grekland – Cypern 1
Två omgångar in i Nations League är det Georgien som stått för näst flest mål bakom Turkiet, hela nio stycken. Fyra på Gibraltar kanske inte är så mycket att skryta med men att trycka in fem bollar borta mot Bulgarien är desto mer övertygande. Nu vrids svårighetsgraden upp ytterligare för Willy Sagnols herrskap när de reser till Balkan för ett möte med luriga Nordmakedonien. Någon Pandev finns inte i hemmalaget men väl skickliga herrar som Bardhi och Elmas. Två just nu jämna lag strålar samman i denna gruppfinal och då kan vi nog räkna med en tight historia. Krysset agerar utgång, men här ska man inte skämmas för att rulla ut heltäckningsmattan.

7. Kosovo – Nordirland 1
Kosovo fick på näbben av just Grekland i söndags efter att Bakasetas satt dit matchens enda mål. De hemmahörande från Balkan tappat huvudet något i slutskedet och åkte på två röda. Varken målman Muric eller tidigare spretiga Kalmar-backen Aliti är dock några större avbräck. Framåt ser Kosovo starka ut där bland annat Veton Berisha samt Vedat Muriqi återfinns. Nordirland saknar spets i de främre leden där britterna har märkbara problem att måla. De grönvita fick inte hål på Grekland och inte heller mot Cypern. Troligtvis går de samma öde till mötes i Pristina. Ettan är en tänkbar spik. Den med kräm över i bössan säkrar upp med krysset.

8. Malta – Estland 1
Blåbärsmöte från Medelhavet där dessa nationer inlett med planenliga 2-0-vinster mot katastrofala San Marino. Här måste man ändå lyfta Malta något som tagit små steg de senaste åren. I VM-kvalet blev det poäng mot Slovakien och Cypern, dessutom tog de rödvita bara stryk i ett av sex möten i senaste upplagan av Nations League. Estland går åt motsatt håll, från en respektabel fotbollsnation till ett gäng träben som inte segrat utanför Baltikum på över tre år, då mot Gibraltar. Att Karol Mets och sorgliga Erik Sorga är spetsspelare i detta landslag säger det mesta. I denna jämnstreckade drabbning kittlar ettan som spik!

9. Danmark – Kroatien 1
Danmark fortsätter visa att de är en fotbollsnation som närmar sig världstoppen, om de inte redan är där det vill säga. Att vända underläge till seger borta mot världsmästarna Frankrike vittnar inte minst om att Hjulmands pölsekonnässörer är bättre än någonsin (?). Ytterligare ett bevis är att danskarna står i under dubbla degen mot VM-tvåan Kroatien, något som känns klart befogat. De schackrutiga från Balkan är inte alls lika bra som 2018 då flera tongivande kuggar tackat för sig eller blivit till åren. Här får kroaterna det kämpigt men när ettan seglar iväg mot 60-strecket är det svårt att utesluta krysset. 1X känns som en vettig lösning denna helg när Köpenhamn bjuder på mäktiga Nordic Masters i dart.

10. Österrike – Frankrike 1
Ralf Rangnick mår nog bra över att ha lämnat kaoset i Manchester United för att istället lotsa Österrike. Det har 63-åringen gjort på ett bra sätt hittills, även om det blev en svidande 1-2-förlust mot Danmark senast. Alpnationen agerar dock mer stabilt under Raffes styre och ska på intet sätt ses som chanslösa mot ett Frankrike som inte övertygar för stunden. Snigelätarna må vara regerande världsmästare men torsk hemma mot Danmark och ett beskedligt kryss borta mot Kroatien signalerar knappast detta. Flera spelare tycks vara sugna på semester och då kan det bli tufft i Wien. 1X är av högsta prio.

11. Albanien – Israel 1
Tillbaka till Balkan, denna gång för ett stopp i Tirana. Albanien fick med sig en pinne från Reykjavik men det kunde mycket väl ha varit tre. Örnarna var bättre och ska ses med goda möjligheter att plocka hem denna grupp nu när Ryssland har blivit uteslutet. Israel har en minst lika hög högstanivå men har en tendens att falla igenom totalt. Det ska bli intressant att se om nya förbundskaptenen Alon Hazak kan få bukt på ojämnheten. Här får han klara sig utan betydande kuggar i Bitton och Zahavi men med Weissman och Dabbur ska ska inte besökarna räknas bort. Gubben känns bra på förhand.

12. Azerbajdzjan – Slovakien 1
Trötta, trötta Slovakien. VM-kvalet var ett fiasko och Nations League har inte börjat bättre. Den bleka 1-0-vinsten mot Belarus följdes upp med en minst sagt pinsam 0-1-förlust hemma mot Kazakstan. Ledningen sa tack och hej till Stefan Tarkovic men känslan är att bytet på förbundskaptensposten inte kommer spela någon större roll. När nu Hamsik tackat för sig kommer det ta ett tag innan vi får se detta landslag i ett stort mästerskap igen. När de nu reser till Kaukasien för möte med Azerbajdzjan kan mycket väl ytterligare en plump komma. Värdarna, som Dybban inte vet hur man uttalar, är bättre än många tror där de framförallt är starka hemma och som enhet. Här är det bara att fimpa den överprisade tvåan till förmån för 1X.

13. Moldavien – Lettland X
Kampen om att förstaplatsen i Grupp D1 står mellan dessa nationer. Vinner Lettland i Chisinau kopplar de vinröda balterna ett järngrepp om gruppsegern, men det är lättare sagt än gjort mot ett Moldavien som tråkar ut sina motståndare. Lettland har möjligen något mer spännande pjäser i form av Cambuurs Uldrikis samt Rakóws Gutkovskis, men detta jämnas ut av Moldaviens hemmafördel. Värdnationen får klara sig utan Victor Stina och ser på det stora hela mediokra ut, men det är även Lettland. 0-0 och 1-1 är resultat som ligger nära till hands. Den vågade spikar krysset i denna trötta historia.

Stugans superspik!

⚽️  Serbien
Tyvärr tornar Serbien upp som kupongens spik. Sverige har mittbackskris och saknar dessutom Kulusevski i fören. Då blir det tufft mot gästerna som har betydligt bättre självförtroende och ett mer ordinarie manskap, även om Mitrovic är avstängd. Tvåan ser ut att streckas till runt 30 procent vilket är alldeles för bra för att tacka nej till.

Stugans kupongrensare!

💣  Azerbajdzjan
Slovakien är på dekis vilket inte minst 0-1 hemma mot Kazakstan vittnar om. Azerbajdzjan brukar prestera hemma i Kaukasien och har definitivt vad som krävs för att hålla jämna steg med bleka slovaker. 1X är ett magiskt drag i Baku!

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100