Europatipset Analys

Europatipset 14/6-22

Under tisdagen ska Nations League stängas för den här gången. Nio fighter från den europeiska turneringen tar plats på Europatipset som även består av VM-playoff, Ettan Norra, MLS samt en fight från CONCACAF:s dito på Nations League. De stora favoriterna är dessvärre många, men åtminstone ett par av dessa ska kunna fällas i jakten på de större pengarna. Nedan har ni kött på benen i jakten på 13 rätt!

Spela gärna Europatipset tillsammans med några av våra andelsläggare eller varför inte testa vårt reduceringsverktyg, där du kan reducera upp till 20.000 kr Läs mer om hur Europatipset fungerar

Missa inte Uppsnack Europatipset idag 14.00 – Live på Twitch

Spelstopp Europatipset: 18:59

1. Tyskland – Italien 1
Grupp A3 är ett getingbo som toppas av Italien halvvägs in. Det har uteslutande varit tighta matcher i denna grupp, inte minst från Tysklands sida som lirat 1-1 i samtliga sina tre duster. Spelmässigt är det nog ändå Die Mannschaft som visat mest, om inte Ungern då som de hade stora bekymmer mot senast. Italien har som bekant ingen vidare trupp med sig till denna samling men har likväl fått med sig resultat. Känslan är nu att det tar stopp för pizzabagarna som haft studsarna med sig så här långt. Både hemma mot Tyskland och borta mot England var Mancinis gubbar det sämre laget. Retroaktiv utdelning att vänta för Tyskland som får anses vara ett bra singelstreck.

2. England – Ungern 1
Gareth Southgate har varit hyllad som förbundskapten för England men nu är den gamla Middlesbrough-liraren något ifrågasatt. Likt Frankrike har britterna känts mätta denna samling och mest blickat mot paraplydrinkarna på stranden. Ett mål på tre matcher är EM-finalistens facit där enda baljan kom från straffpunkten. Med det i åtanke går inte The Three Lions helt säkert mot Ungern denna afton. Gulascherna från östra Europa har visat ett bra tag nu att de kan stå upp mot de starkaste nationerna. 1-0 slutade det vändande mötet i Ungerns favör och när ettan skenar iväg är det inte fel att åtminstone blicka mot en kryssgardering. Varför inte rulla ut heltäckningsmattan och hoppas att England får åka bananbåt?

3. Nederländerna – Wales 1
Efter 4-1 i premiären borta mot Belgien har Nederländerna inte glänst på samma sätt. En knapp 2-1-vinst mot Wales följdes upp med 2-2 mot Polen här i Rotterdam. Van Dijk har rest hem och utan fältherren i backlinjen uppträder inte Oranje med samma pondus. Här kan vi komma att få se rotation i elvan likt senast dessa lag brakade samman. Då fick vi se ett gastkramande slut när Wales kvitterade på tilläggstid och Weghorst avgjorde kort därefter. Att det blir tight ånyo ska inte uteslutas. Wales har en förmåga att göra på pappret ojämna matcher till jämna sådana tack vare sin bra inställning och höga lagmoral. Ettan inleder men här ska det garderas rikligt!

4. Polen – Belgien 2
Två fyrpoängare ställs mot varandra i Warszawa i en riktig sexpoängsmatch. Vinnaren får kontakt med Nederländerna i toppen medan förloraren behöver oroa sig för degradering. Det mesta talar för att det blir Belgien som segrar. Martínez röda djävlar har förvisso gjort en svag samling, men att kapaciteten finns där vet vi. Det visade inte minst De Bruyne och gänget i den andra halvleken mot Polen när 1-1 blev till 6-1. Sveriges banemän har gjort det över förväntan men med frågetecken kring Lewandowski som inte kom till spel senast saknas troligen det där sista för att kunna hota tvåan på FIFA:s ranking. Just tvåan är gångbar som spik här.

5. Bosnien – Finland 2
För sjätte gången på tre år ställs dessa nationer mot varandra. Finland har en knapp övervikt i den inbördes statistiken med två vinster mot Bosniens en. Senast lagen möttes, för tio dagar sedan i Helsingfors, var det dock gänget från Balkan som fick det sista ordet när Prevljak kvitterade på stopptid. Bosnien har sedan dess slagit tillbaka Rumänien och kryssat mot Montenegro, men det har på intet sätt varit övertygande insatser. Det är tydligt att de tongivande spelarna som Dzeko och Pjanic börjar bli till åren. Hemma i Zenica är normalt Drakarna att räkna med, men här får de väl stort förtroende. Finland är mästare på att göra mycket av väldigt lite med sin starka organisation. Våra grannar i öst kan mycket väl få med sig ett resultat denna tisdag. Bra läge att plocka bort favoriten och spela X2.

6. Rumänien – Montenegro 1
Efter dubbla nederlag lyckades Rumänien studsa tillbaka i lördags och ta en skön 1-0-seger mot Finland. Det var fjärde tävlingsmatchen i följd som de gulklädda höll nollan på hemmaplan. Just i Bukarest är den forna stornationen att räkna med och Montenegro torde vara ett tacksamt motstånd. Gästerna rosar sällan marknaden på bortagräs och såg inget vidare ut hemma mot Bosnien senast, poängen till trots. När ettan ser ut att stann runt 50 procent är spiken inte dum på Stadionul Giulesti.

7. Ukraina – Irland X
Tillbaka till Polen, denna gång för ett stopp i Lodz. Ukraina spelar av logiska skäl sina matcher på neutral plan, detta blir andra “hemmamatchen” för de blågula sedan det förkastliga kriget bröt ut. Armenien slogs tillbaka med klara 3-0 på denna arena i lördags och överlag har Ukraina sett fina ut denna samling, med förlusten mot Wales i playoff-finalen mot VM som enda snedsteg. Här får dock Eurovision-vinnarna väl stort förtroende ute i stugorna. Irland må vara ett trött fotbollslag, men försvara kan hurling-vurmarna. Det visade de inte minst i helgens 3-0-vinst mot Skottland. Tight match att vänta, precis som när Ukraina vann med 1-0 i Dublin, och då är det hela bältet som gäller. Kämpa, Irland!

8. Luxemburg – Färöarna X
I C-divisionen huserar dessa kombattanter och de ser ut att bli kvar till nästa upplaga. Luxemburg återfinns på en andraplats och Färöarna på positionen bakom. Åt Turkiet kan inte dessa nationer göra mycket och Litauen har visat sig vara överkomliga. Luxemburg vann det vändande mötet med 1-0 men det var en helt jämn historia där Lejonens seger till stor del berodde på två röda kort på öborna. Håkan Ericson brukar ha något ess i rockärmen och kan mycket väl lotsa sitt Färöarna till poäng i furstendömet denna afton. Luxemburg har en starkare trupp men så mycket skiljer inte mellan dessa nationer. Här är det läge att blicka brett och jobba knall. Fram med heltäckningsmattan!

9. Liechtenstein – Lettland 2
Ner ytterligare ett hack i hierarkin till Nations Leagues gärdsgårdsserie, D-divisionen. Lettland ser ut att bli kortvariga här för balterna har öppnat med tre raka vinster. Anledningen är inte att de vinröda är bra, snarare att övriga nationer är för dåliga. Liechtenstein är allra sämst med sina noll pinnar och ett ynka gjort mål. Här har värdarna dessutom Graber avstängd. Värdarna hängde med bra resultatmässigt i det vändande mötet som slutade 1-0 till Lettland, men där var det under stora delar spel mot ett mål. Här råder klasskillnad och det är bara att banka av tvåan.

10. Costa Rica – Nya Zeeland X
Igår blev Australien klart för VM efter ett rafflande straffdrama, idag ska lineupen för det kritiserade världsmästerskapet i Qatar bli komplett. Nya Zeeland ska försöka följa sitt grannland och det ska öborna ses med hyfsad chans att göra. Chris Wood och gänget kliver ut som underdogs i Doha (neutral plan), men Costa Rica har sett bättre dagar. Centralamerikanerna har en stark organisation att falla tillbaka på, men det är inget lag som spelar ut sina motståndare. Ett ställningskrig är att vänta där tillfälligheter kommer fälla avgörandet. Då ska naturligtvis X2 med till låg procent. Helst hela bältet.

11. Täby FK – Örebro Syrianska 1
Täbys offensiv har havererat de senaste veckorna men till de blåsvartas försvar har spelschemat varit tufft. 0-0 borta mot hemmastarka Motala var ett steg i rätt riktning och kan bara Uppling och Sterner börja hitta rätt i de främre leden ska TFK kunna röra på sig i tabellen. Örebro Syrianska får anses som en överkomlig uppgift hemma på Tibblevallen. Gästerna från Närke har förlorat tre av sina fyra senaste varav 2-3 hemma mot jumbon Team TG senast var ett rejält lågvattenmärke. Fördel Täby som vann motsvarande möte i fjol. Ettan är en tänkbar chansspik, men håll koll på oddsutveckling.

12. Jamaica – Mexiko 2
CONCACAF, Central- och Nordamerikas motsvarighet till UEFA, har också applicerat Nations League. Där gör dessa nationer upp tillsammans med Surinam i en trelagsgrupp och det är utan tvekan mellan Jamaica och Mexiko kampen om förstaplatsen står. Det mesta talar för att sombrero-gubbarna löser den. Jamaica, som här saknar stjärnan Michail Antonio, fick bara 1-1 mot Warner Hahns Surinam i premiären. Samma nation slogs tillbaka med 3-1 här i Kingston men Reggae Boyz ser sisådär ut. Det ska dock sägas att Mexiko saknar många tongivande namn denna samling och torde vara ganska nöjda med en pinne på Independence Park. X2 ramar in detta.

13. Seattle – Vancouver 1
Fredrik Ljungbergs gamla Seattle skördade stor framgång i MLS när Gustav Svensson fanns i klubben. Flera finaler, varav två guld 2016 och 2019, finns på Sounders CV. Brian Schmetzer finns kvar som tränare och även om Washington-klubben inledde säsongen svagt tycks den populära coachen sakta men säkert ha fått ordning på torpet. Tre vinster på de fyra senaste är ingen tillfällighet och vi kommer få se Seattle klättra i tabellen. Vancouver, som återfinns positionen före, kan mycket väl också göra så men då måste kanadensarna få ordning på bortaspelet. Sex förluster på sju resor säger sitt och här på Lumen Field är statistiken förkrossande för Seattle i inbördes möten. Ettan, som ser ut att bli värdemässigt fin, klarar sig på egna ben.

Stugans superspik!

⚽️  Seattle
Seattle tillhör MLS bästa lag, även om de inte visat det hittills. Formen är dock på uppåtgående och ett bortasvagt Vancouver ska Ljungbergs gamla klubb inte ha några problem att manövrera ut hemma på Lumen Field. Fin etta i Washington!

Stugans kupongrensare!

💣  Finland
Bastubadarna har visat gång efter annan att de kan stå upp mot Bosnien. Trots det ser tvåan ut att streckas under 20 procent i Zenica. Fint värde på våra grannar i öst som har god poängchans denna tisdag.

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100