Europatipset Analys

Europatipset 19/6-22

Ny söndag, nya möjligheter. Sverige och Norge bjuder på nio fajter med nordisk touch innan MLS styr skutan i mål med en triss. Först och främst bjuds dock en spännande kvalfinal från Spanien, där uppställningen till höstens La Liga ska spikas.

Spela gärna Europatipset tillsammans med några av våra andelsläggare eller varför inte testa vårt reduceringsverktyg, där du kan reducera upp till 20.000 kr Läs mer om hur Europatipset fungerar

Spelstopp Europatipset: 14:59

1. Tenerife – Girona X
Kvalfinal från den spanska segundan där en plats i kommande säsongs La Liga står på spel. Det första mötet mellan Tenerife och Girona slutade 0-0 och således är detta möte både helt öppet och helt avgörande. Öborna benämns ofta som hemmastarka, men den myten punkteras här och nu. Faktum är att Tenerife faktiskt tog fler poäng borta än hemma under säsongen som gick. Girona är därmed inte någon större underdog i min bok och med ligans bästa forward, Cristhian Stuani, i sina led har de tillresta alla chanser i världen att gå segrande ur denna förmodat jämna fajt. X2 är av högsta vikt till fina streck, men helgardera helst.

2. IFK Kalmar – Djurgården 2
Kalmar läcker. 1-19 i målskillnad på fyra fajter är sanslösa siffror och efter totalt 14 spelade omgångar har smålänningarna, med 40 baljor, givetvis släppt in överlägset flest mål i serien. När IFK mötte Djurgården för två veckor sedan vann Blåränderna med 4-0 och mycket talar för att det rinner iväg även denna gång. Ett bättre DIF gör förmodligen en smal sak av detta. Tvåan spikas runt 60-strecket.

3. Vittsjö – KIF Örebro 2
Desto jämnare i Vittsjö. Värdinnorna har gått överraskande starkt under inledningen och efter 14 spelade omgångar delar de poäng med lag som Häcken och Eskilstuna. Känslan är dock att de fått i det närmaste maximal utdelning på sina i sammanhanget futtiga 18 gjorda mål. Kvalitetsmässigt skiljer egentligen inte jättemycket till KIF Örebro, efter 30 omgångar i fjol var avståndet mellan dessa båda blott två poäng, och då sticker det i ögonen när ettan tickar upp till runt 80 procent. Helgardera och håll tummarna för kupongrens.

4. Lilleström – Rosenborg 1
Vidare västerut. Med en tredjedel av säsongen spelad ser Eliteserien inte riktigt ut som förväntat. Att Lilleström skulle finnas med i toppen och att Rosenborg inte skulle göra är ingen skräll, men att värdarna skulle stå som obesegrad serieledare efter tio omgångar var inget undertecknad hade tagit gift på. Nu ligger landet som det ligger och det inbördes styrkeförhållandet är tydligt. Förutom detta har de tillresta från Trondheim dessutom stora problem på resande fot, där endast en seger noteras. Lilleström är det bättre laget, stecka från vänster.

5. Odds BK – Molde 2
Odds BK och Molde mäter svärd i Skien. Solskjaers gamla sällskap är i gott slag och hugger precis som i fjol i toppen av tabellen. Att de ska gälla som favoriter mot Odd är givet, men med det sagt är de hemmahörande inte chanslösa. Viking, som tappade andraplatsen till just Molde i den förra omgången, är ett lag som gått på pumpen här på Skagerak Arena den här säsongen. Mellan två gäng som sällan delar på poängen är gubben en tanke.

6. Tromsö – Haugesund 1
Haugesund startade säsongen på allra sämsta sätt och efter fem omgångar stod laget kvar på noll poäng. Därefter har det dock gått betydligt bättre. Två segrar, lika många kryss och blott en förlust mot mäktiga Bodö/Glimt finns i facit inför bortamötet i Nordnorge. Tromsö kommer i sin tur in i matchen med fyra kryss på de fem senaste. Målskyttet är ett aber och även om ettan ser ut att streckas ganska skapligt vill jag därför gärna få med ett kryss från start. 1X.

7. Viking – Sandefjord 2
Viking har tappat mark efter en mycket stark inledning. Spelet har sviktat och sedan början av maj månad har endast nästjumbon Jerv besegrats. Närmast kommer laget från Stavanger från en torsk borta mot Strömsgodset, men trots detta sticker vikingarna iväg ordentligt bland strecken. Det är svårt omöjligt att köpa med tanke på hur Sandefjord agerat i bortaborg. Där har de, bland annat via 5-0(!) mot just Strömsgodset, hämtat samtliga sina tre segrar denna säsong. Den lågt streckade högersidan lockar, men helgardera gärna.

8. Ålesund – Vålerenga 2
Vålerenga återfinns något överraskande på den nedre halvan av Eliteserien. Formen innan uppehållet var inget vidare men kapacitet att studsa tillbaka finns. Truppen, innehållandes bland annat den ruggigt pålitlige målskytten Vidar Örn Kjartansson, är kompetent och poängchanserna ska vara bättre än vad procenten vill ge sken av. Ålesund har blandat och gett denna säsong där inte minst hemmaspelet lämnat mycket att önska. Blott två segrar noteras – mot bottenduon Jerv och Kristiansund – och således känns det lockande att inleda till höger.

9. FK Jerv – Ham-Kam X
Nykomlingsmöte mellan FK Jerv och Ham-Kam. Att Järvarna agerar nästjumbo är något som nämnts men faktum är att det kunde varit än värre. 4-17 i målskillnad efter nio omgångar är till och med sämre siffror än enpoängaren Kristiansund. Ham-Kam agerar betydligt stabilare men svårigheterna att vinna är trots detta påtagliga. 1-6-2 är en resultatrad som visar att många av matcherna som herrskapet från Hamar huserar i blir målsnåla och ganska stängda. Jag tror så blir fallet även denna gång. Krysset är en spik för den vågade, tvåan följer först och främst.

10. Haninge – Team TG 1
Den norrländska nykomlingen Team Thorengruppen har haft det synnerligen tufft emot. Fyra poäng är allt som samlats i Norrettan under våren, men å andra sidan har antalet insläppta mål varit betydligt fler. 31 stycken and counting – det lär rassla till även mot Haninge. De hemmahörande är ingen formmässig raket men med den comebackande skyttekungen Brian Span i spetsen torde den inbördes skillnaden mellan dessa två kombattanter vara tämligen påtaglig. Haninge spikas.

11. Atlanta United – Inter Miami 1
Atlanta har inte fått ordning på fötterna under inledningen. Skador, bland annat på Josef Martínez, har en stor del i saken men när den store målskytten nu är tillbaka väntas ett uppsving för fjolårsfemman i den östra konferensen. Inter Miami blir bättre och bättre för varje år, men det bedrövliga bortaspelet består och precis som i de två senaste inbördes mötena på här Mercedes-Benz Arena ser Beckhams herrar ut att få det tufft. Ettan singlas

12. Nashville – Kansas City 2
Så till Nashville. Countryklubben, som gjorde entré på MLS-scenen så sent som 2020, har överträffat förväntningarna men mot Kansas City blir det troligtvis tuffare emot än vad den stora massan tror. Gästande herrskap slutade trea i den östra MLS-konferensen i fjol och besitter i grunden en mycket hög kapacitet. Spets finns bland annat i form av Russell och Sallói, som pangade in 16 kassar vardera 2021. Kansas erbjuder finfint värde och får utgångstecknet. Ettan fimpas helt.

13. New York City – Colorado 1
New York, New York! Vi stänger både vecka och kupong i “Det stora äpplet”. En hälskadad Anton Tinnerholm är förpassad till läktaren men NYCFC, som något överraskande överträffat sin mer etablerade Red Bull-dopade granne, går in i denna match som favoriter. Att klasskillnaden ska vara så stor som strecken gör gällande är dock svårt att svälja. Colorado får av Stanley Cup-skäl inte mycket uppmärksamhet i den hockeytokiga hemstaden för närvarande men det var inte längesedan de besegrade serieledaren i den västra konferensen, Los Angeles, med 2-0. Ettan garderas med åtminstone krysset.

Stugans superspik!

⚽️  Haninge
Nykomlingen Team TG håller inte. Efter tolv spelade omgångar är det tydligt och än mer så efter 13. Haninge spikas.

Stugans kupongrensare!

💣  KIF Örebro
Snudd på overklig utdelning har gett Vittsjö en framskjuten placering. I längden kommer det dock inte räcka och KIF Örebro håller normalt sett en liknande nivå. Med bjudvärde till höger är en tidig tvåa inget att fundera på.

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100