Europatipset Analys

Europatipset 23/6

Precis som på onsdagens Topptips är det svensk fägring när Europatipset tar vid under torsdagen. Seriefinal i Ettan Södra och ett gäng derbyn från Division 2 finns bland annat på menyn. Det avslutande ordet får den isländska toppdivisionen där suveräna serieledarna Breidablik förväntas fortsätta sin marsch mot ligatiteln. Här gäller det extra mycket att hålla koll på oddsdropp då dessa brukar vara stora i de lägre svenska divisionerna. Nåväl – nu sjunger vi in midsommar tillsammans med 13 rätt!

Missa inte Uppsnack Europatipset på söndag kl 17.30 – Live på Twitch

Spelstopp: 18:59

1. Ljungskile – GAIS 2
Det är uppdukat för fotbollsfest på Skarsjövallen när tvåan Ljungskile tar emot ettan GAIS i Ettan Södra. Detta är två lag som ska finnas högre upp i det svenska seriesystemet, och som de uppträtt hittills kan vi komma att få se båda i Superettan nästa år. GAIS ska ses med klart störst chans. Makrillarna har övertygat i samtliga lagdelar där de framförallt är väldigt tunga att möta. Ljungskile är en överraskning men truppen är inte tillräckligt bred för att kunna hota hela vägen in i kaklet. Här lider Erik Lunds gäng av tunga avbräck då bland annat Fredrik Martinsson samt Uba Charles Nwokoma är avstängda. GAIS får i sin tur tillbaka flera spelare från botbänken. Fördel bortalaget som med fördel kan spikas.

2. Olympic – Oddevold 2
Bohusläns andra bidrag hittas redan i nästa batalj, vilken tar vid nere i Malmö. Oddevold är ett namn som förpliktigar men det var längesen klubben från Uddevalla skördade framgång. Nu tycks de dock ha något stort på gång. Rikard Nilssons kumpaner ska inte räknas bort i toppstriden trots att de är nykomlingar i denna serie. Olympic har också klarat omställningen bra efter att ha plockat hem sin Division 2-serie i fjol. Det beror främst på Filip Bohman som öst in mål under våren. Som helhet känns dock skåningarna snäppet sämre och här ska de ses som knappa underhuggare. Tvåan ser fin ut rent värdemässigt och är första prioritet, men finns kräm över i bössan välkomnas fler tecken.

3. Lindome – Trollhättan 1
Trollhättan har börjat falla tillbaka alltmer. Två vinster på de fem senaste är inte hållbart om man vill hänga på i toppstriden och tåget kan mycket väl gå redan denna torsdag. Bottengänget Lindome kan tyckas vara en lätt uppgift vid första anblick, men så är inte fallet. Zebrorna från de södra delarna av Göteborg har en hög högstanivå och har trivts bra mot Trollhättan i denna serie genom åren. En spelare som Robert Lipovac kan dessutom mycket väl visa att släkten är värst. Detta ska ses som förhållandevis öppet. Då är 1X vitala tecken att få med.

4. Oskarshamn – Åtvidaberg 1
Sist ut bland matcherna i Ettan Södra är ett bottenmöte från kärnkraftsstaden i östra Småland. Oskarshamn har gått på lågvarv denna säsong och riskerar faktiskt degradering. Även om de tappade flertalet spelare inför säsongen är det häpnadsväckande när en spelare som Måns Söderqvist finns i truppen. Troligtvis kommer OAIK lyfta sig rejält under återstoden av säsongen, förmodligen redan här mot ett beskedligt Åtvidaberg. Är Oddevold ett namn som förpliktigar är Åtvidaberg än mer så, men sanningen är att östgötarna är helt under isen. Truppen är undermålig och det mesta talar för att det blir degradering till Division 2. Här kammar ÅFF noll. Ettan är ett bra singelstreck att bygga systemet kring.

5. BK Forward – Vasalund 2
Södra Ettan byts mot det norra ditot när vi beger oss till Örebro. BK Forward har en stark ungdomsorganisation men när det kommer till A-laget har de svårt att etablera sig i Division 1. Utifrån säsongsupptakten att döma ser det ut att bli hissen tillbaka till Division 2. 29 insläppta på 13 matcher håller inte och mot ett solitt spelande Vasalund får troligen de gulsvarta svårt att hitta nätet framåt. Gästerna från Solna har haft vissa problem med produktionen men detta motstånd får anses tacksamt. Högst trolig tvåa i Närke.

6. Gefle IF – Haninge 2
Vi förflyttar oss till Gästrikland och närmare bestämt Gavlevallen där det för en gångs skull blåser lite positiva vindar kring Gefle. Efter år av misär återfinns GIF på en andraplats i Ettan Norra. Det beror såklart till stor del på den speciella målskytten Leo Englund, men även ett gäng lyckade nyförvärv. Som helhet känns ändå inte Pelle Olssons gamla klubb redo för Superettan och mycket talar för att de får se sig passerade av ett lag som Vasalund vad det lider. Haninge placerar sig på den nedre halvan men har potential att åtminstone ta sig upp topp 8. Kennedy Igboananike har varit ett fiasko men ska naturligtvis kunna dominera i denna serie. Istället är det Brian Span som stått för det mesta och bästa för klubben från södra Stockholm. Här är de på intet sätt chanslösa. Till rådande streck går X2 först i ledet.

7. Hammarby TFF – Sylvia 1
Ettan Norras mest formstarka lag är något överraskande Hammarby TFF. Talangerna från Stockholm har radat upp fyra raka segrar med nollan intakt och därmed lämnat bottenträsket bakom sig. Den gamla Partizan Belgrad-spelaren Nenad Djordjevic har sakta men säkert gjort underverk med sitt lag där försvaret numera sitter som en smäck. Gigantens älskade Sylvia, också ett talangfullt lag, blir något att bita i men som HTFF presterar för stunden ska de ses med toppchans hemma på Zinkensdamms IP. Ettan ser värdemässigt bäst ut och är en potentiell chansspik.

8. Friska Viljor – Gottne 1
Uppe i Örnsköldsvik stundar ett derby när Gottne tar sig in till “storstan” för ett häftigt toppmöte i Division 2 Norrland. Friska Viljor spelar som i trans för stunden med sju raka vinster och inte mindre än 21 mål framåt på dessa matcher. Albin Svensson har, precis som i fjol, varit magnifik och hittat ett fint samarbete med Filip Siljander. Gottne har sitt trumfkort i Kevin Appiah Nyarko som tryckt dit elva strutar, men som helhet är det inget snack om att de grönklädda besökarna agerar lillebror i Ö-vik. Ettan agerar utgång men ur värdesynpunkt är det inte fel att överväga garderingar, kanske framförallt den lågt streckade tvåan.

9. Skiljebo – IFK Uppsala 1
Skiljebo visar magisk form för stunden. De gulsvarta från Västerås har radat upp fyra raka segrar men ska det kännas rimligt med en topp 2-placering vad det lider kommer ytterligare en krävas här. Som värdlaget spelar för stunden, där Stefan Stojanovic sin vana trogen öser in mål, finns naturligtvis goda förutsättningar, men samtidigt ska inte IFK Uppsala underskattas. Besökarna från rikets fjärde största stad kommer förvisso från tre raka nederlag, men vinsten mot ligatvåan Österåker visar vilken potential som finns. När ettan seglar iväg ska det inte snålas med tecken – rulla ut heltäckningsmattan.

10. IFK Hässleholm – Eslöv X
Över till Skåne för två matcher i Division 2 Södra Götaland. Här finns ingen större rivalitet men viktiga poäng står på spel inför det stundande sommaruppehållet. IFK Hässleholm behöver segra för att hänga på i toppen medan Eslöv är i behov av poäng för att skaffa sig minimalt med andrum i bottenstriden. Gästerna agerar med det sagt inte som något bottenlag utan har stått upp bra i merparten av matcherna. Mot ett Hässleholm som har Anton Branting och Vilmer Persson på botbänken ska de definitivt inte räknas bort. X2 är två fina tecken att få med i jakten på storkovan, men visst bör man helgardera detta möte.

11. Nosaby – Kristianstad 2
Mer rivalitet i nästa fight då detta får betraktas som ett renodlat derby från Kristianstad. Det är utan tvekan så att det är det mer namnstarka KFC som är det bättre laget här, även om Nosaby lyft sig efter en svag öppning. De orangea gästerna visar halvtaskig form men har ett psykologiskt övertag på Nosaby som de slagit tillbaka tre gånger på raken. Dessutom har de två vassa målskyttar i Omar Dampha samt Teddy Bergqvist vilka som stått för fler mål tillsammans än vad hela Nosaby gjort. Tvåan ser inte ut att skena iväg och får anses som en fullt godkänd spik omkring 50-strecket.

12. Karlslund – Gauthiod 1
Tillbaka till Örebro där Karlslund mer eller mindre måste vinna om drömmen om uppflyttning ska kännas realistisk. Som Samuel “Vovven” Wowoahs gäng agerat på slutet finns definitivt chansen trots att det är serieledarna som står på andra sidan. Närkingarna har tre vinster på de fyra senaste och en trupp för toppen av denna serie. Gauthiod från Grästorp har fått enorm effekt av att Jacob Berg vänt hem. Den tidigare Oddevold-spelaren har varit vital för deras anfallsspel som är bäst i serien så här långt. Två förluster på de tre senaste inger dock frågetecken och mot ett lurigt Karlslund förväntas Gauthiod få problem. Värdet på ettan ser ut att bli strålande – finfin spik!

13. Breidablik – KR Reykjavik 1
Vi avslutar det hela på vulkanön i norr där Breidablik krossar allt i sin väg. Klubben från Kópavogur har inte vunnit en ligatitel sedan 2010 men nu ser det ut att vara dags. Nio vinster av tio möjliga och ett snitt på över tre baljor per match talar sitt tydliga språk. Frågan är dock om de grönvita får behålla sin juvel, Ísak Thorvaldsson, under sommaren. 21-åringen har varit fullständigt briljant. KR Reykjavik är mesta mästare med sina 27 ligatitlar, men i nuläget saknar huvudstadsklubben den sista spetsen. Svårslagna är KR men offensiven sprudlar inte och mot ett stekhett Breidablik får bortalaget svårt att hålla tätt. Trolig etta.

Stugans superspik!

⚽️ Karlslund
Gauthiod har sett något sämre ut på slutet medan Karlslund växlat upp. Wowoahs grabbar har bättre chans till seger mot serieledarna än strecken antyder. När ettan ser ut att landa runt 30 prollar har vi att göra med en superspik.

Stugans kupongrensare!

💣 Haninge
Gefles poängskörd är bra så här långt men spelmässigt är knappast gästrikarna något lag som kommer ta klivet upp i Superettan. Haninge kan definitivt utmana om poängen på Gavlevallen. Fin skrällchans!

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100