Speltips Europatipset Analysen EU-Magikern

Europatipset 29/5-24

Europatipset mitt i veckan bygger bongen kring nordisk och amerikansk fotboll. I grunden ligger Allsvenskan, norsk Eliteserie och MLS med sin trygga ligalunk. Kronan på verket hämtas däremot från Grekland och Aten, där Europa Conference League-finalen mellan Olympiakos och Fiorentina går av stapeln. Mycket nöje!

Spela gärna Europatipset tillsammans med några av våra andelsläggare eller varför inte testa vårt reduceringsverktyg, där du kan reducera upp till 20.000 kr Läs mer om hur Europatipset fungerar här!

📍 Stream idag kl 13.00 med Bengan & Adam!

⏰  Spelstopp Europatipset: 18:59
📈  Radförslag: 128/864kr

1. Olympiakos – Fiorentina 2
Europa League gick i mål förra veckan och nu är det Europa Conference Leagues tur att göra detsamma. Fiorentina gör sin andra final på lika många år och om det såg tufft ut mot West Ham i fjol ser det lite ljusare ut mot Olympiakos. Den avgående Vincenzo Italiano och hans män besitter en gedigen grund och fin höjd där en åter kry Nico González gör en enorm skillnad. Han är bäst på banan och ska grekerna ha en chans behöver de stänga ner honom från start. Olympiakos överraskade en hel del på vägen till denna final, inte minst i semin mot Aston Villa, och underskattas inte, men totalt sett håller vi ändå italienarna som knapp favorit. X2 först.

2. Mjällby – Häcken 1
Endast målskillnad skiljer Mjällby och Häcken åt efter elva spelade omgångar. Något de förstnämnda sannolikt är betydligt mer nöjda med. Inte minst är det ett kvitto på att omläggningen av spelet gett resultat. Istället för utpräglad riskminimering försöker MAIF nu driva eget spel i klart större utsträckning och motståndare som inte har alla pusselbitarna på plats har fått sota. 3-0-segrar noteras mot både Bajen samt Norrköping hemmavid och förlusten senast mot Djurgården är värdarnas alltjämt enda. Häcken kommer få slita för poängen. Göteborgarna har blandat och gett under inledningen där svagt försvarsspel och naturgräs gäckat dem. Derbyförlusten mot GAIS senast var deras sannolikt sämsta insats på flera säsonger och även om de i grunden är ett bättre lag än Mjällby ska detta möte hållas öppet. Blicka brett.

3. Brann – Kristiansund 1
Branns senaste två möten, mot Molde respektive just Kristiansund, visar att de trots en stark öppning inte har nödvändig tyngd att utmana Bodö/Glimt om guldet. Det är ingen skam i sig, stora framsteg har gjorts på senare år och man ska inte glömma att storklubben från Bergen senast 2022 huserade i andradivisionen. Kristiansund var där nere och härjade så sent som förra säsongen och har inte riktigt hunnit växa in i den nya kostymen på samma sätt. Ändå finns tillräckligt många positiva signaler för att ifrågasätta värdarnas enorma favoritskap. Inte minst det vändande inbördes ligamötet för bara en dryg vecka sedan (2-2), i vilket Kristiansund låg närmast segern. Bortafacit är inte heller så illa. Bortsett 0-2-förlusten mot starka Molde har nykomlingen varit nära i samtliga fajter, med raden 1-1-2 och minus ett i målskillnad. Ettan garderas med ett lågt streckat kryss.

4. Bodö/Glimt – Sandefjord 1
Bodö/Glimt fortsätter att göra stordåd strax ovan polcirkeln. Under Kjetil Knutsens kompetenta hand har isbjörnarna vunnit titel efter titel. tagit kliv efter kliv, blivit sönderköpta och uppbyggda igen. Varken Leverkusen-succén Boniface eller Pellegrino har lämnat några större hål hos de regerande mästarna – nästa skytteligaledare Grönbaek finns redan i klubben och bredvid honom hittas Hauge därtill. Sandefjord håller inte samma nivå. Nästjumbon angör denna bortamatch med tre raka torsk i ryggen och när vi ställs inför valet att spika Bodö eller Brann är utfallet i min bok givet. Bodö hamras in.

5. Tromsö – Fredrikstad 1
Precis som Brann och Kristiansund har även Tromsö och Fredrikstad mötts i absolut närtid. Helgens fajt i Fredrikstad slutade 0-0, Tromsö var laget närmast segern. Visst ska det sägas att utvisningen på FKK:s kantspringare Stian Moldes påverkade matchbilden, men med tanke på Tromsös rent allmänna uppryckning är känslan att de hade en god möjlighet alldeles oavsett. Den är ännu bättre när de nu vänder hem till Nordnorge. Hemma på Romssa Arena noteras Erlien & co för två raka segrar och sju gjorda mål mot Odd samt Rosenborg. Till rådande procent är ettan en tänkbar singel.

6. Haninge – Stockholm Internazionale 2
Haninge har fått en smakstart på säsongen och toppar Division 2 Södra Svealand. Mycket tack vare Pa Dibbas målform. När det nu det vankas kval i Svenska Cupen blir det dock bli tuffare emot. Rikard Norlings Stockholm Internazionale agerar tabellfyra en trappa upp i Ettan Norra till vardags och ska i grunden hållas högre. Två hållna nollor på de senaste tre försöken är bra siffror och precis som hos Haninge finns en måltjuv – Mattsson – i gott slag. Även om just bortaspelet inte varit gästernas allra starkaste gren under inledningen går tvåan först.

7. Franke – Täby 2
Även Täby har sin hemvist i Norrettan. För deras del har det gått klart sämre än Stockholm Internazionale, men å andra sidan stöter de på betydligt enklare motstånd än sin seriekollega ovan. Franke är ett mediokert mittenlag i Division 2 Norra Svealand med ett högst tveksamt hemmafacit. Tre av fem matcher på Råby IP har slutat med förlust och därtill kan ett snitt om två insläppta per fajt också läggas. Inga vidare papper att ha med sig och att Täby, med en division till godo, utgörs till streckmässig underdog känns därför ganska knepigt. Tvåan singlas till låg procent.

8. Montreal – DC United 1
Montreal har tappat lite fart efter sin finfina start i den östra divisionen av Major League Soccer. Å ena sidan har en skada på Messis gamla lagkamrat Josef Martínez ställt till det, å andra sidan har motståndet varit tufft. Förlusterna på hemmaplan är med det sagt ändå relativt begränsade. Endast just serieledande Inter Miami och tabellfyran Columbus Crew har blivit för svåra för lönnlöven här på Stade Saputo under våren. DC United är ett betydligt svagare motstånd i sammanhanget. Med Liverpool och Crystal Palace före detta målsumpare Christian Benteke i fören har huvudstadslaget vunnit blott en av sina tolv senaste fajter på resande fot. Strecka från vänster.

9. New York Red Bulls – Charlotte X
Med Emil Forsberg på bänken orkade NY Red Bulls inte stå emot sin stadsrival, New York City, senast. Med i elvan fanns däremot kapten Sean Nealis, som drog på sig ett dyrköpt andra gult kort på stopptid och därmed saknas här. Han hade behövts i den kamp som väntar mot ett benhårt Charlotte. Gästerna släpper ingen över bron ostraffat. Fem raka utan vare sig insläppt mål eller förlust noteras och när högersidan ser ut att knappt streckas alls är det läge att ta höjd. X2 chansas in på små system i hopp om skräll, större helgarderas.

10. Philadelphia – Toronto 2
Toronto FC är sina stjärnspelare personifierat. Bernardeschi och Insigne har djupa dalar och – åtminstone för nivån – skyhöga toppar. Sju segrar, sju förluster och blott ett kryss är ett facit som speglar detta faktum. Männen från hockeymeckat är aldrig chanslösa och borta mot Philadelphia hittas inga undantag. Värdarna blandar och ger en hel del och detta inte minst hemmavid där de efter en inledande 2-0-seger släppt in tvåsiffrigt och förlorat fyra raka matcher. Jag gillar gästernas möjligheter klart mer än såväl oddsbolag som streck gör gällande och streckar från höger.

11. Austin – Portland 2
Austin FC har överraskat under den första halvan av säsongen. Sett till statistiken, underliggande liksom mer traditionell dito, är det sannolikt dock bara en tidsfråga innan de faller tillbaka. Sett till förväntade poäng är The Texans faktiskt näst sämst i hela serien. Bortsett det förra Football Manager-underbarnet Sebastian Driussi håller truppen låg nivå. Phil Nevilles Portland är i grunden bättre. Mora, Rodriguez samt inte minst brassen Evander är spelare som kan avgöra matcher. Tillsammans har trion gjort 18 mål, två färre än hela Austin, och räknar vi in assist därtill är det snarast bara Messis gäng i Miami som är produktivare. X2.

12. Chicago – Orlando 1
Chicago Fire är inte särskilt heta för stunden. Efter en fin start har Xherdan Shaqiri & co haft svårt att göra mål och vinna matcher. Krysset borta mot DC United var med det sagt ett klart steg i rätt riktning och hemma mot ett mediokert Orlando ska de kunna fortsätta på inslagen väg. Gästerna gick på pumpen hemma mot Columbus Crew helgen som gick och med en sådan som den svenske doldisen Robin Jansson som en viktig del av truppen är det tydligt att laget inte är något speciellt. Enkelt blir det inte, men ettan ska hållas högst.

13. Houston – Colorado 1
Målen har forsat in bakom Zack Steffen i Colorado Rapids-kassen i närtid. Den gamle Man City-keepern har tvingats trassla ut tolv bollar på fyra matcher, varav hela fem stycken i den senaste bortamatchen mot Salt Lake. Lika många blev det också den senaste gången de besökte Shell Energy Stadium och förlorade med hela 1-5.
Houston Dynamo är betydligt mer svårforcerade. Förre Atlético-spelaren Hector Herrera agerar fältherre och garanti i centrallinjen och som hemmalag betraktat var de faktiskt bäst av alla i den västra klassen i fjol. Ettan singlas.

Stugans superspik!

⚽️  Bodö/Glimt
Bodö bedriver en totalfotboll som Skandinavien sällan skådat och mot ett mediokert Sandefjord görs inga misstag hemma på Aspmyra.

Stugans kupongrensare!

💥  Toronto
Philadelphia visar tveksam form och går definitivt inte säkra mot Toronto. Får Insigne & co träff kan de slå vilket lag som helst och till dessa procent är tvåan ett måste.

128 rader
1. Olympiakos – Fiorentina x2
2. Mjällby – Häcken 12
3. Brann – Kristiansund 1x
4. Bodö/Glimt – Sandefjord 1
5. Tromsö – Fredrikstad 1
6. Haninge – Sthlm Inter. x2
7. Franke – Täby 2
8. Montreal – DC United 1
9. NY Red Bulls – Charlotte x2
10. Philadelphia – Toronto x2
11. Austin – Portland x2
12. Chicago – Orlando 1
13. Houston – Colorado 1

864 rader
1. Olympiakos – Fiorentina 1×2
2. Mjällby – Häcken 1×2
3. Brann – Kristiansund 1x
4. Bodö/Glimt – Sandefjord 1
5. Tromsö – Fredrikstad 1
6. Haninge – Sthlm Inter. x2
7. Franke – Täby 2
8. Montreal – DC United 1
9. NY Red Bulls – Charlotte 1×2
10. Philadelphia – Toronto x2
11. Austin – Portland x2
12. Chicago – Orlando 1x
13. Houston – Colorado 1

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100