FC Honka – Ilves

Torsdagens bloggspel slutade med en vinst när över 2.5 mål hittade hem i den 84:e minuten från Veikkausliiga matchen VPS – FC Inter, det som var trevligt från denna match var att alla spel som jag hade i tankarna och skrev om hade hittat hem, inte ofta det händer. Men nu över till fredagen som bjuder på en hel del med matcher från Finland när det spelas i Veikkausliiga, Ykkönen, Kakkonen, Kolmonen & Nationella Ligan. Kommer i denna blogg att försöka ta fokus på den enda matchen från Veikkausliiga och förflyttar mig därför till Esbo.

FC Honka

Esbolaget FC Honka har inlett årets säsong på ett fint sätt när man från sina 7 första matcher har 4 vinster, 1 oavgjord och 2 förluster med målskillnaden 14 gjorda och 8 insläppta. För tillfället ligger man på en tredje plats i tabellen, dock hela 9 poäng efter ettan och tvåan HJK & KuPS.

Förra årets säsong, 2021, blev något av en mellan säsong och besvikelse för FC Honkas del när man slutade först på en 9:e plats i tabellen. Från sina 27 spelade matcher vann man 9, spelade 6 oavgjorda och förlorade 12 med målskillnaden 38–37. En stor bidragande orsak till den svaga placeringen säsongen 2021 var att man inför säsongen valde då att göra kraftig föryngring i sin trupp och ge chansen åt unga lovande spelare. Ser vi framåt och till hur det ser ut nu för lagets del så kan vi konstatera att föryngringen ser ut att ha gått bra när FC Honka för tillfället är ett helt klart starkare lag än vad man var säsongen 2021.

Om vi kollar på några orsaker till att laget har gått bättre i år än vad man gjorde säsongen 2021 så lyckades man för det första bra med nyförvärven till årets trupp.  Defensivt fick man in fina förstärkningar i målvakten Maksim Rudakov och mittbacken Aldayr Hernandez, dessa två spelare är dom enda från truppen som så här långt har spelat fulla minuter i varje av årets matcher. Offensivt fick man in fina förstärkningar i till exempel mittfältarna Florian Kerbs & Kevin Jansen som båda så här långt in på säsongen gjort två mål var och assisterat till ett. En annan orsaktill att man gått bättre i år är att man jämfört med förra säsongen valt att spela en lite mera rätlinjig och aggressivare fotboll, om man till exempel förra säsongen vill hålla i bollen så länge som möjligt så har man i år försökt komma snabbare till avslut.

Formen för FC Honkas del är för tillfället helt bra, åtminstone om man ser till formen på hemmaplan var man vunnit sina alla 3 spelade matcher med målskillnaden 14–8. I den senaste omgången åkte man dock på en 2–1 förlust borta mot AC Oulu som kunde avgöra matchen med ett straffmål i den 90:e minuten. Förlusten i sig får ses som en rätt så svag insats för FC Honkas del eftersom man fick spela dom sista 20 minuterna av matchen med en man mera på planen.

Ilves

Tammerforslaget Ilves ligger för tillfället två placeringar efter FC Honka i tabellen, det vill säga på en 5:e plats. Från sina 7 spelade matcher så här långt in i säsongen har man 3 vinster, 1 oavgjord och 3 förluster med målskillnaden 12 – 11. Så här långt in på säsongen har Ilves fortsatt var man avslutade säsongen 2021 när då slutade på en 5:e plats i tabellen.

Ser vi på Ilves trupp som man har till sitt förfogande för tillfället så har man en fin mix av unga lovande spelare samt en del äldre och mera rutinerade spelare. Om vi vill lyfta fram en ung spelare som gjort bra ifrån sig så här långt in på säsongen så är det anfallaren och HJK lånet Kai Meriluoto som stått för 4 mål och 1 assist på sina 6 spelade matcher. Av dom äldre rutinerade spelarna så har Petteri Pennanen visat sig vara ett fint nyförvärv som man också kunde förvänta sig, när han på sina 7 spelade matcher gjort 3 mål och assisterat till 1 mål. Ett annat nyförvärv som så här långt varit lite av en besvikelse i viss mån är anfallaren Ariel Ngeukam som fortfarande efter 7 spelade matcher väntar på sitt första mål för säsongen, vilket får ses som något av en besvikelse med tanke på att han gjorde säsongen 2021 totalt 14 mål för SJK.

Så här långt in på säsongen har inte Ilves direkt rosat marknaden på bortaplan när man från sina 3 spelade matcher samlat ihop ynka 1 poäng, vilket kom efter 2–2 borta mot AC Oulu. Dom övriga två bortamatcher har slutat i 2–1 förluster mot både FC Haka & HJK. Något som också gör lagets bortastatistik mindre smickrande är för en och en halv vecka sedan åkte på en bisarr 2–1 förlust i Finska Cupen på ”bortaplan” mot ens egna reservlag Ilves/2.

Inför dagens match saknar Ilves några spelare när man får klara sig utan mittfältarna Tuure Siira & Teemu Jäntti samt anfallarna Jorn Vancamp & Ilari Mettälä. Ser vi på Ilari Mettälä så var han tyvärr tvungen i veckan att meddela att han slutar med sin fotbollskarriär eftersom han inte återhämtat sig 100% från skadan som han åkte på för några säsongen sedan.

Speltips och analys

Ser vi på hur båda lagen spelat så här långt i årets serie så anser jag att FC Honka sett lite starkare ut än vad Ilves gjort. Tycker också att FC Honka har på pappret ett lite starkare och bättre lag än vad Ilves har till sitt förfogande. Tycker också att FC Honka skall vara favoriter på hemmaplan men att oddset på en hemmavinst är i mitt tycke i skrivande stund lite väl lågt när det ligger runt 1.70–75 strecket.

Det spelet som intresserar mig mest från denna match är båda lagen gör mål till oddset 1.95 hos Coolbet. Om vi kollar på lite ”statistik” från årets matcher så har FC Honka i sina 7 spelade matcher hållit nollan en gång och gått mållösa från en match medan Ilves i sin tur löst BLGM i alla av sina spelade matcher. Tycker att båda lagen har bra offensiva spelare med man defensivt kanske varit lite svagare av sig så här långt in på säsongen. Och kommer därför att ta spelt med 3/5 units.

Passa på att knipa Coolbets bonus på 100% upp till 500kr här!