Vichyns

NHL Slutspelet

Nu är det inte många dagar kvar tills spelarna borta i NHL ska in i den så kallade “bubblan” och fightas om Stanley Cup-pokalen. För er som inte är helt insatta i hur det kommer att fungera i år så ska jag göra en kort genomgång om hur det kommer se ut när pucken släpps den första augusti. Jag avslutar även texten med mina tre early birds.

Till att börja med så kommer slutspelet att hållas i två städer, mellan 24 olika lag istället för sedvanliga 16. Den västra konferensen spela i Edmonton och den östra i Toronto. Lagen kommer resa dit den 26 juli för att spela varsin träningsmatch innan spektaklet drar igång. Varje lag får ta med sig totalt 31 spelare in i bubblan.

Qualifying Round/ Round Robin

De fyra lagen i varje konferens med bäst poängsnitt från grundserien är direktkvalificerade till första rundan och kommer spela ett gruppspel mot varandra om vilket lag som får den högsta seedningen in i slutspelet. Det vill säga, alla möter alla och gruppvinnaren blir rankad etta genom hela slutspelet. Här spelas matcherna precis som i grundserien, med 5 minuters övertid och straffar

De övriga åtta lagen i vardera konferens kommer att spela i en kvalificeringsrunda, där de möter varandra i bäst av 5 matcher. Där vinnaren i varje matchserie får möta något av lagen ifrån Round Robin.

Efter kvalificeringsrundan och Round Robin, fortsätter slutspelet som vanligt med bäst av sju matcher. Men med en liten skillnad. Tidigare så har slutspelet delats in i slutspelsträd, men nu kommer istället det högst rankade laget hela tiden möta det sämst rankade laget inom konferensen.

Matchups:

Eastern Conference Qualifying Round:
Pittsburgh Penguins- Montreal Canadiens
Carolina Hurricanes- New York Rangers
New York Islanders- Florida Panthers
Toronto Maple Leafs- Columbus Blue Jackets

Round Robin:
Boston Bruins
Tampa Bay Lightning
Washington Capitals
Philadelphia Flyers

Western Conference Qualifying Round:
Edmonton Oilers- Chicago Blackhawks
Nashville Predators- Arizona Coyotes
Vancouver Canucks- Minnesota Wild
Calgary Flames- Winnipeg Jets

Round Robin:
St. Louis Blues
Dallas Stars
Colorado Avalanche
Vegas Golden Knights


Hur kommer spelarnas poäng att räknas?
När det kommer till statistiken, så kommer kvalificeringsrundan och Round Robin att räknas som en del av slutspelet.

Tidiga spel:
Jag diskuterade NHL-slutspelets upplägg och de tillgängliga spel som finns uppe nu med hockeyexperten Jimmie igår, och han hade några riktigt fina ideér som jag kombat med några av mina egna.
Bland annat så finns det en marknad för “Svenska skytteligan backar”. Här är Victor Hedman favorit till tre gånger pengarna. Men det är inte han som vi har ögat in, utan John Klingberg i Dallas Stars. Eftersom det är mål det handlar om så är det extremt få mål som krävs mest troligt. Förra året gjorde Brent Burns 5 mål, Matt Grzelcyk 4 mål (Gick till game 7 i finalserien) resterande backar i toppen landade på 2-3 mål. Här hoppas vi att Dallas kan få igång sitt powerplay kombinerat med att de redan i Round Robin får spela mot målglada lag som Vegas och Colorado. I första rundan kan de sedan stöta på Vancouver eller Calgary som även dem gillar att spela rätt öppen hockey. Tror även att det här uppehållet kan gynna en spelare som John, som alltid är på spelhumör och är väldigt lätt på skridskorna.
Det kommer vara tungrott för många som slarvat lite under uppehållet.
Det som talar emot är givetvis den dalande poängproduktionen sista två säsongerna och att Dallas själva gillar att spela en lite tightare hockey. MEN!  Vi får hela 7 gånger pengarna på Klingberg, vilket är mycket fint.

Andra Spel:
Flest mål i Powerplay av Svenskarna:
William Karlsson 20 gånger pengarna
Patrick Hörnqvist 14 gånger pengarna

Hörnqvist är tillbaka i träning idag tillsammans med åtta andra som inte klivit på förns nu och får troligtvis stå parkerad framför mål i Powerplay. Om allt är okej med Sid och Pens går långt kan detta vara ett fint spel. Likaså William Karlsson som just nu går i andra PP-enhet (Förutsatt att de spelar som under säsong) har som vi alla vet en stor uppsida och är helt klart värd en peng till 20 gånger degen. Vegas är just nu trea på vinnaroddsen och har god chans att gå riktigt långt i år.

Speltips:

// Vichyn