Fotbolls EM 2022 Sverige

Fotbolls EM | Grupp A: Norge

Ett revanschsuget Norge att vänta!

Norge

Gurpp A: Norge

Sista lag ut i Grupp A blir vårt kära grannland Norge. På damsidan har Norge alltid lyckats producera ett bra landslag och även om man inte tillhör de absolut bästa lagen numera så är man definitivt en av flera outsiders som en bra dag kan störa precis vilket storlag som helst.

Kvalet till EM var en total lekstuga för Norges del som vann alla sex matcher med löjliga 34-1 i målskillnad. Det ska dock sägas att kvalgruppen var overkligt svag bakom norskorna, däribland en av gruppmotståndarna här, i form av Nordirland.

Lagets ledare och stora hot framåt förblir Caroline Graham Hansen som under snart 10 år huserat i toppen av damfotbollen. Numera tillhör hon ett fullständigt överlägset Barcelona FC där hon är en nyckelspelare i katalanernas fruktade offensiv.

Norge

Vidare så bör Norge vara rejält revanschsugna. Förra vändans EM-slutspel slutade i totalt fiasko för de röd-blå som förlorade samtliga gruppspelsmatcher och såg sig själva trilla ur en turnering många trodde man hade goda chanser att plocka medalj i.

Här är man med råge rankade som gruppens näst bästa lag och i ren spelstyrka känns det rimligt. Jag tror dock man definitivt får se upp med ett Österrike som har ett gäng sylvassa spelare och som 2017 gick hela vägen till semifinal mot alla odds.

Trupp Norge EM 2022:
GK: Sunniva Skoglund (Stabæk)
DF: Anja Sønstevold (Inter Milan)
DF: Maria Thorisdottir (Manchester United)
DF: Tuva Hansen (SK Brann)
DF: Guro Bergsvand (SK Brann)
DF: Julie Blakstad (Manchester City)
DF: Synne Skinnes Hansen (Rosenborg)
DF: Maren Mjelde (Chelsea)
DF: Anna Jøsendal (Rosenborg)
MF: Ingrid Syrstad Engen (Barcelona)
MF: Vilde Bøe Risa (Manchester United)
MF: Amalie Eikeland (Reading)
MF: Lisa Fjeldstad Naalsund (SK Brann)
MF: Frida Maanum (Arsenal)
MF: Elisabeth Terland (SK Brann)
MF: Guro Reiten (Chelsea)
MF: Karina Sævik (Avaldsnes)
FW: Caroline Graham Hansen (Barcelona)
FW: Celin Bizet Ildhusøy (Paris Saint-Germain)
FW: Ada Hegerberg (Lyon)
FW: Sophie Roman Haug (AS Roma)

Norge får en trevlig uppgift när man spelar premiär mot Nordirland. Det är ett lag man känner väl efter två segrar i kvalet med 6-0, respektive 0-6. Det här är en match mellan fulltidsproffs och halvtids-spelande lirare i Nordirland. Klasskillnaden är onekligen enorm och även om det är premiärmatch så har jag tagit följande premiärspel relativt tungt:

Norge -2.75 (vs Nordirland) @ 1.88 hos ComeOn

Vänligen notera att vissa odds kan skiftat sedan texten skrevs.