Fotbolls EM 2022 Sverige

Fotbolls EM | Grupp C: Portugal & Schweiz

Två slagpåsar i Portugal och Schweiz?

Grupp C: Portugal Och Schweiz

Vi bakar ihop Portugal och Schweiz, då bägge är snarlika i spelstyrka och i grund och botten ska ha ytterst lite att säga till om i den här gruppen.

Portugal tillhör definitivt ett av turneringens svagaste lag, både historiskt, resultatmässigt och truppmässigt. Faktum är att man egentligen inte var med i turneringen, utan först fick en plats när Ryssland uteslöts på grund av kriget med Ukraina.

Schweiz

Portugal var indragna i en play-off-match med just Ryssland och hade förlorat hemmamötet med 0-1 när ryskorna blev uteslutna. In på ett bananskal av större storlek, med andra ord.

Väl här är man mer med för att fortsatt lära snarare än att leverera någon form av resultat. Det ska dock sägas att man 2017 gjorde ett okej slutspel där man höll matcherna mot England och Nedeländerna relativt jämna och även slog Skottland.

Att laget går på pumpen mot Sverige och Nederländerna här, och lyckas hitta något resultat mot Schweiz är inte orimligt, men ostarna är faktiskt oddsmässigt rankade klart bättre än Portugal så litar man på marknaden rakt ut talar det mesta för noll portugisiska pinnar.

Trupp Portugal EM 2022:

Målvakter: Ines Pereira (Servette), Patricia Morais (Braga), Rute Costa (Famalicao).

Försvarare: Alicia Correia (Sporting CP), Carole (Benfica), Catarina Amado (Benfica), Diana Gomes (Braga), Joana Marchao (Sporting CP), Mariana Azevedo (Famalicao), Silvia Rebelo (Benfica).

Mittfältare: Andreia Norton (Braga), Andreia Jacinto (Sporting CP), Andreia Faria (Benfica), Dolores Silva (Braga), Fatima Pinto (Sporting CP), Kika Nazareth (Benfica), Tatiana Pinto (Levante), Vanessa Marques (Braga).

Anfallare: Ana Borges (Sporting CP), Carolina Mendes (Braga), Diana Silva (Sporting CP), Jessica Silva (Benfica), Telma Encarnacao (Maritimo).

Truppen saknar helt och hållet några namn gemeneman har koll på. Troligen finns det knappt namn som den mest inbitna av damfotbollsrävar ens har koll på.

Schweiz är snäppet bättre rankade än Portugal och det känns fullt rimligt. Truppen har ett par spelare av lite rejälare kaliber där anfallsstjärnan med det omöjliga efternamnet leder laget. Eller, faktum är att hon spelar lite överallt, men i landslaget är hon striker och har starka 61 mål på 125 matcher.

Portugal

Tillhörandes i Barcelona till vardags är Ana-Maria van vid riktigt bra motstånd och bakom henne finns en hel del spelare utspridda i proffsklubbar, framförallt i Bundesliga.

Vad gäller spel kring Portugal och Schweiz så känns det inte som att mycket går att utvinna så här tidigt. Jag har dock sneglat mot lagets första match mot ovan nämnda Schweiz. Det här är teoretiskt sett den matchen Portugal har klart, klart störst chans att åstadkomma något i och det är givetvis laget också medvetna om.

Under 2017 spelade laget snortight i mästerskapet och när ett lag som Schweiz, som också är direkt dåliga, ska gå ut och spela hem en tuff minuslina i en mästerskapspremiär så vetetusan om inte pluslinan per automatik bara är rätt spel.

Jag sneglar mot +1 Portugal i första matchen men har inte tryckt av ännu.