Veikkausliiga speltips

HIFK – KuPS

Söndagens bloggspel som var båda lagen gör mål från Veikkausliiga matchen mellan FC Lahti och AC Oulu fick tyvärr rättas med ett rött kryss efter att AC Oulu vunnit matchen med 2-0. Lite bitter kan man vara över förlusten eftersom FC Lahti skapade tillräckligt med chanser för att göra minst ett om inte flera mål, bland annat lyckades man med konststycket att bomma tomt mål från 3-4 meter samt missa ett friläge. Är rätt så säker på att jag själv hade gjort mål på någon om dom chanserna som FC Lahti hade, även om jag inte direkt var känd som den mest kliniska målskytten på 90-talet. Med facit i hand kan man ju också konstatera att AC Oulu +0.5 AH som jag nämnde om i bloggen hade också varit ett bättre spel.

Måndagen bjuder inte direkt på en kavalkad i finska fotbollsmatcher när det spelas endast en match i Veikkausliiga. Sett från den positiva sidan så behöver man ju inte lägga alltför mycket tid på att välja vilken match man skall blogga om. Därför förflyttar vi oss i denna blogg till HELLsingfors och Bolt Arena.

HIFK

Helsingfors IFK eller Idrottsföreningen Kamraterna har inte direkt haft den lättaste och bästa inledningen på sin Veikkausliiga säsong år 2022. Inför säsongen fick HIFK nya ägare och en ny tränare i portugisen Bernardo Tavares. Bra att säsongen hade hunnit dra igång ordentligt före Tavares valde att han bryter kontraktet med HIFK på grund av familjeskäl, fast forward några dagar och samma herre blir presenterad som ny huvudtränare för indonesiska PSM Makassar. I mitten av april kunde HIFK sedan gå ut med att man skrivit ett 2+1 årigt kontrakt med tidigare landslagstränaren Mika-Matti Paatelainen. Kanske inte direkt den lättaste uppgiften för Paatelainen att få ta över ett lag som han inte alls varit med och byggt upp när det spelats 3–4 omgångar av serien.  I början av maj månad meddelade HIFK ännu att tidigare tränaren Teemu Kankkunen gör comeback till laget och ansluter som assisterande tränare åt Paatelainen.

Spelmässigt har HIFK inte direkt rosat marknaden så här långt när man för tillfället parkerar på sista plats i tabellen. Från sina 7 spelade matcher har man lyckats skrapa ihop 3 poäng efter 3 oavgjorda och 4 förluster med målskillnaden 6 – 13. För tillfället har man 4 poäng upp till säker mark och även om serien ännu är relativt ung så underlättar det att förnya kontraktet om man lyckas med att vinna nu som då någon av sina matcher. Kanske det finns lite förhoppningar om att man skulle ha hittat lite bättre form när man spelat oavgjort i sina två senaste Veikkausliiga matcher, 1 – 1 hemma mot AC Oulu och nu senaste 2 – 2 borta mot FC Inter. Utöver dessa två matcher så spelade man också 1 – 1 i Finska Cupen mot FC Honka under ordinarie speltid och vann sedan matchen på straffar, så inalles har man nu spelat 3 matcher på raken utan förlust.

Ser vi på HIFK säsongen 2021 jämfört med årets säsong så har man genomgått en stor mängd med förändringar i sin trupp. Förra säsongen var man en av seriens positiva överraskningar när man lyckades ta sig till den övre slutserien och slutade på en sjätte plats i serien. Ett stort tack till denna goda prestation skall gå till huvudtränaren Joaquin Gómez som fick laget att spela som ett lag och fick dem att prestera på maximal nivå. Inför årets säsong har man sedan mer eller mindre bytt hela laget, vilket senaste åren överlag varit brukligt för HIFK. Man tappade från förra årets trupp ca. 20 spelare och värvade in lika många nya. Om vi skall nämna några intressanta nyförvärv så är det framförallt rutinerade portugisiske målvakten Beto som gett lagen chans i varje match att ta poäng samt anfallaren Eero ”The hero” Markkanen som nu gjort mål två matcher i rad.

KuPS

Kuopion Palloserua har i denna match möjligheter till att skriva ett stycke finsk fotbollshistoria när man idag har möjligheten till att spela sin 30:e förlustfria match på raken i Veikkausliiga. För tillfället delar man ledningen i förlustfria matcher på den högsta nivån med Uleåborgslaget OPS som under 1980 – 1981 spelade 29 matcher på raken utan förlust. Den senaste gången KuPS förlorade en match i Veikkausliiga var den 29 maj 2021, så snart har man lyckats med att spela 1 år på raken utan förlust.

Ser vi på dagens KuPS så är man inne på sin andra säsong med Simo Valakari som huvudtränare och har hela tiden räknats som den största och enda hotet mot seriefavoriten HJK. Om vi jämför hur lagen har inlett säsongerna i år så skulle jag själv nästan vilja hålla KuPS för tillfället som favorit nummer 1 till att vinna Veikkausliiga.

För tillfället ligger KuPS på en andra plats i Veikkausliiga, 3 poäng efter serieledande HJK. Man får dock ta i beaktande att KuPS har för tillfället spelat 2 matcher mindre än vad HJK har gjort i skrivande stund. Från sina 8 spelade seriematcher i år så har KuPS 7 vinster och 1 oavgjord med målskillnaden 16 – 5. På bortaplan har KuPS i år 3 vinster och 1 oavgjord med målskillnaden 7 – 2.

I förra omgången av Veikkausliiga spelade KuPS borta mot AC Oulu och tog en övertygande 3 – 0 vinst i den matchen. Enligt tränaren Valakari gjorde laget i den matchen en av sina bättre matcher för säsongen. En av KuPS styrkor är att man har en bred trupp och blir inte på det sättet så beroende av eventuella skador på några av deras nyckelspelare. I matchen mot AC Oulu saknade man bland annat mittfältarna Joona Veteli, Fabian Schneider och anfallaren Nika Sitchinava.

Speltips och analys

I denna match har vi två lag från mer eller mindre skilda världar emot varandra. Ser vi på hemmalaget HIFK så har man inte alls haft någon harmoni i sin trupp så här långt in på säsongen och inte heller fått med sig några resultat att skryta över eller som kunde höja på lagets självförtroende. Defensivt har man varit svaga i år och utan Beto som målvakt hade man släppt in klart flera mål än vad man gjort för tillfället.

KuPS i sin tur har gått framåt som tåget och levererat från match till match. Offensivt har man ett starkt anfallspar i Timi Väyrynen (6 mål) och Janis Ikaunieks (4 mål). Defensivt har man också varit starka i år och inte släppt till alltför många målchanser/match åt motståndarna.

I mitt tycke skall det finnas bara en klar favorit i denna match och har svårt att se att HIFK skulle lyckas med att bryta KuPS förlustfria svit i Veikkausliiga. Mitt spel från denna match kommer att vara KuPS -0.75 AH till oddset 1.653 med 4/5 u hos Pinnacle