Veikkausliiga speltips

Klubi-04 – HJK

Måndagen och veckan fick en helt okej start när bloggspelet på KuPS -0.75 AH fick rättas som en halv vinst efter att man vann med 1–0 borta mot HIFK i den enda matchen som spelades i Veikkausliiga. I och med segern eller att man undvek en förlust så passade KuPS på att göra nytt rekord i flest matcher i rad utan förlust i Veikkausliiga när detta var nu den 30:e matchen utan förlust.

Om måndagen var en rätt så skral fotbollsdag från Finland när det spelades bara en match i Veikkausliiga så bjuder inte heller tisdagen på en alltför stor kavalkad av fotbollsmatcher från Finland. Idag kommer det att spelas två matcher i Finska Cupen samt 3 matcher i Kolmonen.

Under denna vecka har det blivit dags för den 5:e omgången av årets finska cup att avgöras. I och med 5:e omgången så har vi här i Finland kommit på en mer eller mindre genialisk idé vilken går ut på att om ett lags farmarlag ännu finns med i cupen så kommer man att automatiskt ställas emot moderlaget i den fjärde eller femte omgången, beroende på vilken placering moderlaget placerade sig på i tabellen säsongen 2021. Vilket mer eller mindre borde betyda för moderlaget fritt respass till nästa omgång, i och för sig så lyckades Ilves i den fjärde omgången med bedriften att åka ut mot deras reserv/juniorlag Ilves/2 efter att man passade på att göra ett bisarrt självmål i den 90:e minuten.

Tack vare denna genialiska idé om att moderlaget och farmalaget måste spela mot varandra i den fjärde eller femte omgången så har vi idag dessa två matcher till vårt förfogande:

Klubi-04 – HJK

FC Inter – FC Inter 2

Under onsdagen kommer vi sen ännu att få se matchen SJK Akatemia – SJK i cupen.

Kommer i denna blogg att försöka skriva ner några ord om matchen från Helsingfors mellan Klubi-04 och HJK.

Klubi-04

Reservlaget Klubi-04 som består till det stora hela av unga lovande finska fotbollsspelare spelar denna säsong i Kakkonen Grupp B. Från sina 6 inledande matcher i serien har man 3 vinster, 2 oavgjorda och 1 förlust med målskillnaden 11 – 6. I den senaste matchen som spelades i lördags åkte man på en 1 – 0 förlust borta mot VJS Vantaa. I årets Finska Cup har man hunnit med att spela två matcher, i den tredje omgången vann man med 8 – 1 borta mot EPS/I som håller till i division fyra. I den fjärde omgången ställdes man hemma mot IF Gnistan som spelar i Ykkönen och i den matchen visade Klubi-04 vilken kapacitet som finns i laget när man vann matchen med 3-1, vilket i sin tur ledde till att man tog sig till den femte omgången och ställs nu emot moderföreningen.

Klubi-04 har dom senaste säsongerna varit något av ett hiss lag som haft svårt att hitta sin rätt placering i det finska seriesystemet. Säsongen 2021 spelade man i Ykkönen men blev nedflyttade efter att man slutade 2 poäng efter MP som var det sista laget som klarade sig kvar i serien. Från sina 27 spelade matcher säsongen 2021 vann man 9, spelade 2 oavgjorda och förlorade 16 med målskillnaden 39 – 42.

Ser vi på truppen som Klubi-04 har så består den till majoriteten av spelare i åldersklassen 17 – 20 år. Nyligen värvade man in 20-årige anfallaren Juho Ojanen som sa upp sitt kontrakt med Greuther Fürth. Orsaken till att han sa upp kontraktet var att han fick ett stipendium till Harvards universitet var han kommer att börja studera i augusti månad. I och med att man värvade in Ojanen för sommaren så kunde man i sin tur släppa en av förra säsongens bättre spelare Samuel Anini Jr på lån till Veikkausliiga laget AC Oulu. Nyligen blev det också klart att lagets 17-årige målvakt Jaaso Jantunen kommer under sommaren att flytta till tyska SC Freiburg som köpte loss honom från Klubi-04.

Inför dagens match säger tränaren Miika Nuutinen att man inte har fått några ”stallorder” om att släppa första laget lätt till nästa omgång av cupen. Enligt Nuutinen kommer man att gå ut och spela sitt normala spel även om matchen i sig är rätt så speciell för båda lagen. Nuutinen säger att man högst troligen kommer att behöva rotera en del i truppen för att få fräscha ben på planen.

HJK

HJK som för tillfället ligger på andra plats i Veikkausliiga inleder idag sitt äventyr i årets Finska Cup. Säsongen 2021 tog man sig hela vägen till finalen men där fick man se sig besegrade av KuPS efter straffsparksläggning.

Ser vi på HJK:s säsong så här långt i Veikkausliiga så har man efter 10 spelade matcher 8 vinster, 1 oavgjord och 1 förlust med målskillnaden 17 – 9. För tillfället ligger man på samma poäng som serieledande KuPS men har sämre målskillnad och spelat en match mera. I den matchen som man spelade så sent som i söndags gjorde man en bra prestation på hemmaplan när man vann med 4 – 1 mot FC Haka.

Till först var det tänkt att dagens match skulle spelats under onsdagen men eftersom lagets hemmaplan Bolt Arena under hela onsdagen kommer att vara upptagen med HJK Business Cup kom man överens om att spela matchen en dag tidigare, vilket i sin tur ger laget en dags extra tid att ladda upp för inkommande söndagens bortamatch mot serieledande KuPS.

Inför matchen säger lagets huvudtränare Toni Koskela att man kommer att rotera kraftigt i sin trupp till denna match och ge speltid åt dom spelarna som inte fått spela alltför mycket så här långt under säsongen. En spelare som med säkerhet kommer att finnas med idag är anfallaren Roope Riski som gör comeback efter sin skada. Det att HJK roterar betyder inte direkt att man blir så mycket svagare jämfört med vad andra lag från Veikkausliiga hade blivit om man roterat hela sin trupp. HJK har den klart bredaste truppen i Veikkasuliiga till sitt förfogande och majoriteten av spelarna som normalt sett sitter och värmer bänken hade gått in i öppningselvan i alla andra lag från Veikkausliiga.

Speltips och analys

Även om cupen är full av överraskningar och skrällar så har jag svårt här att se att vi skulle få se en så stor skräll att Klubi-04 skulle lyckas med konststycket att slå ut moderlaget från cupen. Tror att Klubi-04 kan stå bra emot HJK åtminstone i inledningen av matchen, men frågan är om man orkar i hela 90 minuter? Mycket är också fast i det med vilken inställning HJK själva kommer till match, vill man köra fullt ut och förnedra juniorerna i 90 minuter eller vill man mera bara spela av matchen, ge speltid åt spelarna som varit skadade / fått mindre speltid? Hade HJK ställts mot vilket annat valfritt lag från Kakkonen så hade jag förväntat mig en klar seger med 5–6 mål får dem. Nu är frågan dock om man kommer att köra lite mera med handbromsen på eller inte?

Var först i mina tankar inne på att spela Klubi-04 +3.25 AH från dagens match, men tyvärr har oddset droppat lite och är lite för lågt i mitt tycke när det ligger under 1.6 strecket för tillfället. Tycker att Klubi-04 skall ha goda möjligheter att hålla förlustsiffrorna under 4 mål i denna match. Tror och förväntar mig att Klubi-04 kommer att försöka anfalla friskt i matchen och få till chanser/kontringar som man kan straffa HJK på och förhoppningsvis också få till ett mål i matchen. Mitt spel kommer därför idag att vara HJK att vinna & Båda lagen gör mål till oddset 2.50 med 3/5 u hos bet365.