Fotboll-laliga-speltips

La Liga: Villarreal – Real Sociedad

Kampen om Europa League-platserna ska avgöras

Med enbart två omgångar kvar är det nu slutliga tabellpositionerna ska avgöras, där Villarreal och Real Sociedad gör upp om den sista Europa League-platsen.

Hemmalaget har för tillfället tre poäng upp till just Sociedad som innehar sista EL-platsen. Sett till hur Villarreal presterat säsongen igenom, vore det ett stort misslyckande om de inte lyckas ta sig dit. I denna direkt avgörande match, ska den gula ubåten ses med goda chanser.

Gästerna ligger alltså just nu på den sista EL-platsen, lite beroende på var Betis slutar (som får plats pga cupvinsten). Överlag har de gjort en stabil säsong, där emellertid anfallsspelet varit extremt haltande. Mot då ett taktiskt skickligt hemmalag, måste La Real prestera på absolut högsta nivå för att få med sig poäng hem till San Sebastián.

Två lag som kan få EL-plats oavsett, beroende på hur Betis placerar sig. Likväl jagar Athletic bakom i tabellen, vilket således gör att bägge lag fortfarande måste se till att klara av det på egen hand. Sett till hemmaplan, truppkvalité och taktisk skicklighet ska Villarreal här hållas högre.

Spel: Villarreal -0.25 @ 1.90 / ComeOn

Villarreal

Den gula ubåten har överlag gjort en bra säsong, där framförallt Semifinal i CL sticker ut. Emellertid hade det negativ inverkan på ligaspelet, något som alltså bidragit till att EL-plats inte längre är given.

Spelmässigt har Villarreal varit ett av de bättre lagen i serien, både sett till det frejdiga anfallsspelet och det taktiska försvarsspelet. Emery har onekligen gjort ett hästjobb, något han således vill ro i hamn nu. Underliggande stats visar att Villarreal “bör” ligga på en 4e plats, vilket ändå tyder på att Villarreal är ett lag för den absoluta toppen i La Liga.

Den gula ubåten har dock två viktiga kuggar osäkra till detta möte, Danjuma och Moreno. Bägge dessa herrar är otvivelaktigt Villarreals bästa offensiva pjäser, något som såklart är stora avbräck ifall bägge är out, i vart fall när det kommer till sista tredjedelen.

Förra helgen mötte man nämligen Sevilla på hemmaplan, där Villarreal skrapade ihop hisnande 2.7 xG, och det alltså mot ligans bästa defensiv. Likaså fullständigt pulvriserade man Rayo i veckan, vilket således tydligt visar att det ändå inte är brist på offensiv kvalité, trots avsaknad av Danjuma och Moreno.

Sett till hur Villarreal presterat genomgående, är man här rättmätiga favs. Ifall ovan nämnda herrar dessutom blir fit till denna match, är det såklart stort plus. Med ett kokande El Madrigal i ryggen, har Villarreal goda chanser till tre viktiga pinnar i jakt på EL-spel.

Real Sociedad

Gästerna har fortsatt svårt att dels skapa målchanser, men framförallt avsluta dom. Alguacil har provat ett gäng olika former av anfallspartnerskap, där det ändå verkar vara duon Isak/Sörloth som han tror mest på, trots den skrala målskörden.

Med stjärnan Oyarzabal borta, har målskapandet försämrats avsevärt, där nu det enbart är gamle David Silva som står för den varan. Det gör han fortsatt med bravur, men mot ett taktiskt skickligt och fysiskt starkt hemmaförsvar, måste El Mago plocka fram en insats som heta duga för att bära sina basker mot triumf.

Gästerna lyckades förvisso göra tre mål senast mot Cádiz, där dock två av målen kom på straff. Tar man bort xG på straffarna (ca 0.74), lyckades La Real enbart skramla ihop 1.18 xG, vilket tydligt illustrerar problematiken.

Att Sociedad här ska gå ut och försöka lira bort Villarreal, ser jag som föga troligt. Det blir att vända hem till Baskien tomhänta för Isak & co.

Speltips Villarreal – Real Sociedad

Det är onekligen ett häftigt toppmöte vi bjuds på under söndagen, där jag anser Villarreal vara rättmätiga favs.

Hemmalaget har gjort det bättre än gästerna, och det på nästan samtliga plan. Offensiven är flygande, med 4-5 riktigt högklassiga gubbar som både kan skapa målchanser och avsluta dom. Osäkerheten är såklart Danjuma och Moreno, men ifall åtminstone en av dessa spelar, gillas spelet ännu mer. När de därtill har ett av ligans absolut bästa taktiska försvarsspel, ska det mycket till att Villarreal ska förlora detta.

Gästerna är absolut inget dåligt fotbollslag, inte alls. Det som La Real är så bra på är deras bolltrillande, där de nästintill är det mest bolltrygga laget i hela Europa. Emellertid har detta spel inte alls fungerat lika bra på senaste, där de framförallt har otroligt svårt att skapa målchanser. Det krävs masterclass deluxe från gode David Silva ifall baskerna ska kunna hota Villarreal ordentligt här.

Sett till samtliga förutsättningar ska Villarreal hållas högre. El Madrigal & taktiska skickligheten avgör!

/ Junifalk

Spel: Villarreal -0.25 @ 1.90 / ComeOn