Fotboll-speltips

Rumänien – Nya Zeeland

Vinst är det enda som gäller för Rumänien i den avslutande gruppspelsomgången!

Fotbollen för herrarna i OS är speciell. Stornationer likt Frankrike är totalt genomusla medan länder som Mexico, Japan och Sydkorea ser lite småspännande ut. Det är ett mästerskap där nationerna tar med sina u23-lag plus ett par överåriga spelare. De flesta nationerna väljer dock långt ifrån sina bästa överåriga och spelare som Ochoa i Mexico och Gignac i Frankrike får chansen att visa upp sig på landslagsnivå.

I grupp B av årets gruppspel i OS har det blivit ett getingbo deluxe, då samtliga fyra lag efter två spelade matcher parkerar på tre poäng. Två av dessa nationer är Rumänien och Nya Zeeland. Jag vädrar en öppen match, då bägge bör vara högmotiverade att faktiskt vinna matchen.

Rumänien

Jag skulle ljuga om jag sade att jag hade stenkoll på Rumäniens trupp i detta OS. De flesta spelarna är talanger från den inhemska ligan och jag får således mestadels gå på vad jag sett under turneringens gång. De få spelare som tillhör klubbar utanför nationens gränser är ofta inte ordinarie och allt som allt, det är ingen supertrupp. Rumänien inledde med att slå Honduras i en match man inte borde vunnit sett till målchanserna som skapades. 0-1 blev det och Rumänien peggade upp sig själva för en mycket god chans till avancemang.

Tyvärr för Rumäniens del så blev det fritt fall i kommande match mot Sydkorea där de röd-blåa asiaterna skickade in hela fyra bollar bakom Rumäniens målvakt. Detta innebär per automatik att Rumänien nu är piskade att vinna mot  Nya Zeeland. Ett kryss i matchen hade med största sannolikhet inneburit att Rumänien får lämna turneringen trots att de två bästa treorna också går vidare till slutspel.

Rumäniens försvarsspel har inte varit imponerande i de två första matcherna. Mot Honduras höll man nollan, men utan att imponera. Honduras borde gjort både ett och två mål i den matchen. Mot Sydkorea var det svängdörrar från minut ett bakåt, och som ovan nämnt vann Sydkorea med 4-0 utan att förta sig.

Rumänien måste vinna matchen och har dessutom ett försvar av, rentav, dålig klass.

Nya Zeeland

Nya Zeeland sitter lite bättre till inför den här matchen mot Rumänien och kan trots lika många poäng troligen avancera via ett kryss. Att krysset räcker till avancemang är dock inte på något vis skrivet i sten, eftersom att grupptrean i samtliga grupper inför den här sista omgången står på just tre poäng. Det kan således bli flera grupptreor på 4poäng och därmed ett målskillnadsavgörande.

NZ trupp är precis som Rumäniens allt annat än bländande, men laget är fina kollektivt och leds framåt av den oerhört rutinerade Burnley-forwarden Chris Wood som hittills stänkt in två bollar. NZ åkte på en ordentligt käftsmäll senast mot Honduras, i en match där Honduras återigen skapade enormt mycket lägen men fann sig själva i underläge 1-2 med tio minuter kvar att spela. Lyckligtvis för honduras, och olyckligt för NZ, så gjorde Honduras två väldigt sena mål och vann matchen med 2-3.

NZ har lite spetskvalité framåt, medan man bakåt precis som Rumänien ser halvtaskiga ut. NZ bör vara motiverade att vinna den här matchen, och en förlust innebär per automatik att man blir sist i gruppen och får lämna turneringen.

Speltips Rumänien – Nya Zeeland

Av allt att döma är bägge dessa nationers försvar medelmåttiga och chanser bör skapas åt bägge håll. Rumänien måste vinna matchen och kommer att öppna upp sig bakåt tills ledningen är bärgad. Väl där, om det sker, så är det istället Nya Zeeland som måste framåt till varje pris. Jag gillar matcher likt dessa, där minst ett av lagen är extremt vinstmotiverade i en utslagsturnering och där nästan alla resultat i matchen kommer tvinga ett av lagen framåt.

Rumänien är nog någon nivå bättre, men jag tror inte skillnaden är stor. Dessutom bör det passa Nya Zeeland bra att ligga relativt lågt och kontra på Wood. Dessutom är Wood, och flera av de andra NZ-spelarna starka i luften. Vi säger 2-1 Rumänien, efter ett tidigt mål av Wood och sedan en vändning av de gula!

Alltså, över 2.25 spelas till fina 1.90 på Pinnacle Sports!