Fotbolls EM Stugans speltips

Spanien – Schweiz

Två avslutsglada lag gör upp om en plats i semifinalen!

Det nalkas kvartsfinaler och i den första av dessa möter alpnationen Schweiz de glada soldyrkarna från Spanien. Schweiz stod för en praktskräll i åttondelen när seger på straffar bärgades mot megafavoriten Frankrike. Spanien å sin sida spelade en av EMs mest sevärda matcher när Kroatien brottades ner på övertid.

Bengan har redan plockat Spanien rak vinst och överspel i matchen. Jag är enig om hans tro kring matchbilden men väljer att plocka andra typer av spel.

Spanien

Jag har varit hård mot Spanien sedan start. Nu är det nog dags att erkänna att jag har varit fel ute. Detta Spanien med en riktigt bra anfallare hade troligen varit storfavoriter att vinna turneringen vid det här skedet. Nu saknar man just det, en anfallare i form och av absoluta världsklass. Istället gör Moreno och Morata upp om titeln vem som kan missa flest solklara målchanser.

Morata fick dock stänka upp en kanon i krysset mot Kroatien och kanske kan det ge den långe Spanjoren lite självförtroende inför turneringens sista tre omgångar.

Som de flesta vet vid det här laget så är Spanien det laget i hela turneringen som skapat mest chanser. Mot Sverige och Polen blev det kryss trots ofattbara mängder superchanser och därefter har segrarna mot Slovakien och Kroatien följt.

Spanien är fina i år, och har mycket goda chanser att gå hela vägen härifrån. Man är just nu andrahandsfavoriter att vinna turneringe efter England enligt oddsen.

Schweiz

Vilken makalös bragd ”ostarna” stod för i matchen mot Frankrike. Efter straffmissen vid 1-0 tycktes man klappa ihop fullständigt, men en sen forcering tog laget till en förlängning och sedermera straffar där Mbappe blev syndabocken.

Inför den här matchen saknas lagets store ledare Granit Xhaka. Det är ett rejält avbräck det. För Arsenal har inte Xhaka gjort mycket vettigt de senaste säsongerna men i landslaget blir han alltid den där spelare som är så otroligt fin, som rentav är underbar att skåda på planen.

Bengan har rekat Spanien rak i den här matchen och det är ett spel även jag har tagit. Jag tror urladdningen i 120 minuter mot Frankrike inklusive bortfallet av Xhaka mycket väl kan göra att Schweiz klappar ihop förr eller senare i den här matchen. Vad man dock borde kunna åstadkomma och som man lyckats med turneringen igenom, är att avsluta!

Speltips

Jag håller Spanien som klara, klara favoriter i den här matchen likt troligen alla andra. Jag väljer dock att sätta fokus på avslutsspel, då bägge dessa nationer hittills under mästerskapets gång varit väldigt skottglada i alla dess former.

Spaniens rad i avslut under EM:
vs Sverige 17-4
vs Polen 11-5
vs Slovakien 17-3
vs Kroatien (Ink ot) 23-12

Schweiz rad i avslut under EM:
vs Wales 18-9
vs Italien 6-13
vs Turkiet 23-19
vs Frankrike (ink OT) 13-26

Som synes är det två lag som är iblandade i matcher med väldigt mycket avslut så här långt. I Spaniens del framförallt ser man en enorm dominans och det kan troligen bli väldigt likvärdigt i afton.

Mitt första spel blir Spanien -5.5 avslut @ 1.90 – En lina man har täckt i samtliga matcher hittills. Schweiz är aningen bättre än ett par av lagen ovan förvisso, men linan har å andra sidan täckts med enorm marginal i samtliga fall utom mot Polen.

Därtill adderar jag Över 24.5 avslut i matchen @ 1.90. En hög lina, men samtidigt en lina jag tror vi går över med dessa bägge lagen inblandade. Dessutom har vi ”backdoor-out”-möjligheten med att bägge dessa spel gäller inklusive OT om matchen slutar lika.