Topptipset analysen

Topptipset 21/5-24

Tisdagens Topptips hämtar matcher från alla möjliga håll. Det allsvenska mötet mellan IFK Göteborg och Mjällby är först ut innan bland annat Danmark, Frankrike och Italien tar vid med varsitt bidrag. Sist ut i raden är sedan Island gånger två. Väl mött.

Spela gärna Topptipset tillsammans med några av våra andelsläggare eller varför inte testa vårt reduceringsverktyg, där du kan reducera upp till 20.000 kr.  Läs mer om hur Topptipset fungerar här.

⏰  Spelstopp Topptipset: 18:59
📈  Radförslag: 108kr

1. IFK Göteborg – Mjällby 1
IFK Göteborgs fotboll är inte tillräckligt vägvinnande. Spelet är i väldigt många delar alldeles utmärkt, men man får helt enkelt inte in bollen. Trots att de blåvita faktiskt ägde ganska långa perioder av sin senaste hemmamatch mot Malmö FF noterades inte ett enda skott på mål. 2-2 borta mot Sirius var ett steg framåt ur den aspekten men det är intet tu tal om det finns mycket mer att hämta. Mjällby är å andra sidan experter på att ta betalt. Spelet är enkelt och enligt den gamla skolan, laget är rejält och välorganiserat. Även om tabellfyran är som bäst hemmavid lär de knappast göra livet lätt för göteborgarna. Oddsfavoriten garderas med både tvåa och kryss.

2. Århus – FC Köpenhamn 2
Efter fyra raka segrar tog det stopp mot Midtjylland. FC Köpenhamn missade drömchansen och förlusten innebär att de också, åtminstone tillfälligt, tappat greppet om ligatiteln. Ska minsta chans finnas på den är det bara seger som gäller mot Århus. En till synes tacksam uppgift då värdarna av allt att döma redan sjunkit en bra bit ner i brassestolen. Med sex raka torsk i kylbagen är de helt och hållet avsågade i botten av mästerskapsgruppen, utan någonting alls att spela för. Ett faktum som sannolikt märks även i denna match. Ett taggat och i grunden klart mer kompetent FCK spikas.

3. Rodez – Paris FC 1
Playoffet mot Ligue 1 drar igång. Enkelmöte gäller och segraren ställs mot redan semifinalklara St. Etienne innan Metz väntar i final. Rodez plockade en poäng mer i Ligue 2 och njuter därför av hemmaplan mot Paris FC. Det är givetvis en enorm fördel och något som kommer prägla denna match. Rodez var ett av seriens absolut främsta lag vad gäller hemmaspelet – blott tre förluster totalt – och när kombattanterna möttes här på Stade Charléty under vårens ordinarie seriespel vann mycket riktigt värdarna . Med formstarke Hountondji i fören tror jag att de drar längsta strået igen. 1X räcker.

4. Catanzaro – Cremonese 2
Playoff även i Italien där en plats i Serie A i slutändan står på spel. Semifinalen mellan Catanzaro och Cremonese avgörs bäst av två och detta är det första mötet. Strykeförhållandena känns på förhand ganska klara. De tillresta ska gälla som favoriter både i dubbelmötet i stort såväl som i den inledande drabbningen på Stadio Nicola Ceravolo. Dels tack vare sin fina trupp och dels tack vare sitt suveräna bortaspel. Blott fyra förluster noterades Cremonese för på resande fot under säsongen och med veteranen Massimo Coda, som pendlat mellan Serie A och B det senaste decenniet och piskat in en bra bit över 100 bollar under tiden, i gott slag tillsammans med före detta Sevilla-motorn Franco Vázquez ser tvåan fin ut. Singel.

5. NAC Breda – Emmen 2
NAC Breda, med förre blåvitaren Victor Wernersson i laget, knep åttondeplatsen i den nederländska andradivisionen på målskillnad och gick in i playoffet mot trean Roda helt utan förväntningar. Det passade uppenbarligen utmärkt. Svensklaget asfalterade sina på förhand förmodade övermän med hela 8-1(!) över två möten och bjöd därmed på en rejäl knall. En knall som verkar har hörts hela vägen till Sverige. Ekot syns bland strecken där värdarna, som alltså var tre plusmål från semester, streckas stenhårt. Emmen ska dock inte underskattas. Ordinarie seriespel stängdes via fyra raka segrar och i föregående runda manövrerades formstarka fyran Dordrecht ut. Bortasegern fällde avgörandet då och jag utesluter inte något liknande nu. Högersidan missas inte.

6. Wolfsberger – Austria Wien 2
Wolfsberger och Austria Wien är två lag med viss igenkänningsfaktor. Någon större säsong har de däremot inte stått för som åtta respektive sjua i den österrikiska ligan. Den sista räddningsplankan fås här i form av ett kval som sedermera kan mynna ut i en Europaplats för ett av lagen. Då krävs seger i detta enkelmöte såväl som i den väntande finalen mot Hartberg. En hel del talar för Austria Wien. Wolfsberger har haft ganska stora problem på hemmagräset där blott sex segrar på 16 försök noterades under säsongen. Senast Austria Wien var på besök i mitten av april stod huvudstadslaget som segrare efter mål av Gruber. Jag tror de har god chans att göra något liknande nu. Tvåan ser ut att landa mjukt bland strecken och kan med fördel singlas.

7. Fram – Akranes 1
Om ligorna ovan går mot sitt slut har Islands dito just börjat. Sex omgångar är spelade och förutom att Víikingur från Reykjavík ser ut att gå rent (nåja) är det ännu svårt att skilja lagen åt. Åtminstone sett till poäng. Vad gäller angreppssätt är det lättare. Fram är tunga att möta och spelar med såväl hängslen som livrem. Elva poäng har plockats med en målskillnad om 7-4. Akranes är deras raka motsats med dubbelt antal gjorda och drygt dubbelt antal insläppta under samma period. De är också desto mer oberäkneliga rent resultatmässigt med tre segrar och tre torsk. Med Viktor Jónsson, som vann skytteligan i andraligan i fjol och som snittat ett mål per match i högstaligan i fören, har de dock alltid chansen. Gubben, etta-tvåa, är en tidig tanke.

8. Breidablik – Stjarnan X
Breidablik har liknande tendenser som Akranes. De är mer intresserade av att anfalla än att försvara och målen står som spön i backen i bägge ändar. Kul att se på men sett över en säsong kommer resultaten tveklöst variera. Faktum är att resultatraden om 4-0-2 visar detta redan nu. Fjolårsfyran Stjarnan hade en tuff inledning med två raka torsk men tio poäng från de fyra efterföljande matcherna visar att de håller bra nivå även denna säsong. Precis som i fjolårets möte på denna arena, vilken gästerna vann med 2-0, tror jag att de kommer stå upp bra. Alla tecken.

Stugans superspik!

⚽️  FC Köpenham
Mot ett avsågat och helt färdigspelat Århus ska det inte vara något snack. FCK har ett guld att spela för och gör inga misstag. Tvåan spikas.

Stugans kupongrensare!

💥  Emmen
Emmen slutade före Breda i seriespelet och slog precis som sin kombattant ut kompetent motstånd i föregående runda. De ska absolut inte underskattas under tisdagen. Högersidan i match 5 tar plats i ett tidigt skede.

108 rader
1. IFK Göteborg – Mjällby 1×2
2. Århus – FC Köpenhamn 2
3. Rodez – Paris FC 1x
4. Catanzaro – Cremonese 2
5. NAC Breda – Emmen 1×2
6. Wolfsberger – Austria Wien 2
7. Fram – Akranes 12
8. Breidablik – Stjarnan 1×2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100