Topptipset Speltips analys

Topptipset 29/5

Fredag kan innebära många saker och den sista “helg-öppnaren” i maj månad gör ingen Topptippare besviken. 100 000 kronor extra skjuts in i potten av Svenska Spel och vägen till framgång går via Tyskland, Österrike, Danmark och Polen. Häng med ut på de publikfria arenorna!

Andelar till Topptipset hittar du HÄR!

Spelstopp: 17:59

1. Freiburg – Bayer Leverkusen 2

Vid en första anblick kan Leverkusens 1-4 i baken mot Wolfsburg i tisdags ses som en rejäl avskräckning inför fredagens batalj med Freiburg. Visst, försvarsspelet var stundtals naivt, främst på fasta situationer, men Kusarna såg pigga ut i offensiv riktning och en annan dag hade Havertz och co kunnat styra matchen åt annat håll. Det är stenhårt i kampen om Champions League-platserna och här är det bara att se till att komma upp på hästen igen för gästerna. Freiburg var också i farten i tisdags och såg å sin sida ut att gå mot en välkommen fullpoängare i jakten på den sista Europaplatsen. Christian Streich blev dock ett par hårstrån fattigare sedan han fick se sitt svartvita lag släppa in två mål i matchens slutskede, något som innebar att det endast blev en poäng med hem till sydväst. Här lär värdarna få fokusera på att frejda det egna målet mot uppretade kusar och känslan är att det kan bli en övermäktig uppgift. Tvåan är en duglig spik en bit över 40 procent.

2. Darmstadt – Greuther Fürth 1

Ett hack ned i det tyska seriesystemet ska vi härnäst. Greuther Fürth med en blötkrutad Branimir Hrgota i spetsen (inget mål sedan slutet på januari) lyckades trots massivt spel- och chansövertag inte få hål på Osnabrück senast. 0-2 skrevs nederlagssiffrorna till och frågan är om inte playoff-tåget till Bundesliga gick där? Darmstadt ligger inför denna batalj fem poäng före Hrgota och gänget och kan således helt hänga av gästerna från toppstriden vid en eventuell seger på välklingande Stadion am Böllenfalltor. Die Lilien kommer till spel med två raka segrar i ryggen och en sammanlagd målskillnad på 7-1, vilket såklart är starka siffror. Svenska folket verkar dock titta lite för mycket på just den sidan av myntet och i takt med att ettan stiger bör tvåan övervägas då det finns både motivation, kunnande och värde till höger.

3. Osnabrück – Regensburg 1

Jahn Regensburg återstartade Zweite-äventyret med två raka kryss, men mot Nürnberg i tisdags skulle väl ändå första trean komma? Sebastian Stolze skickade in 2-1 i början av den andra halvleken och när mittfältaren sedan byttes ut kunde 25-åringen visualisera stoltheten av att vara matchhjälte då endast en kvart återstod. På tilläggstid skickade tränare Selimbegovic in Tim Knipping för att säkra upp segern, men säg den glädje som varar för evigt. Med ett knippe otur och lite komik styrde Knipping in ett mål i egen bur i den 94:e(!) minuten och tredje raka krysset var ett faktum. När nu resan bär av till Osnabrück som kommer stärkta från fullpoängaren mot Greuther Fürth lär det åter bli max en poäng. 1X står sig bra.

4. Red Bull Salzburg – Austria Lustenau 1

Det som skulle bli livets match för samtliga med Austria Lustenau-anknytningar har på grund av pandemin mynnat ut i något helt annat. Gästerna från andradivisionen har inte haft den svåraste av vägar fram till Klagenfurt, men en cupfinal är ändå få förunnat. Nu råkar det vara så att det är Red Bull Salzburg som står för motståndet och även om matchen går av stapeln på neutral plan hade “bortalaget” behövt allt stöd de kunnat få på plats. Läsklaget är ett par nivåer bättre på varje position och här är det bara att spika av ettan och traska vidare.

5. Silkeborg – Nordsjälland 2

Förutom förorenat vatten över sundet skickar våra rödvita grannar även in två matcher på kupongen. Superligan startar upp igen och det med två kombattanter som har väldigt olika tabelläge inför återstarten. Silkeborg avslutade bra innan Corona ville annat och värdarna har haft all anledning att hålla formen på topp under uppehållet. Seriejumbon har inte alltför långt upp till ovanliggande Esbjerg och Hobro och med rätt inställning till denna fajt är inget omöjligt. Nordsjälland är slagkraftigare i grunden, men det nämnda uppehållet samt att slutspelsplatsen lär ordnas utan problem kan vara fog nog för att gardera upp Flemming Steen Pedersens gäng här.

6. Viborg – Skive X

Jyllands-derby i andraligan! Viborg har inte råd med så värst många poängtapp till då Vejle inför fredagen sprungit iväg i ensam serieledning med sju poäng. Ska det bli verklighet av målsättningen att gå direkt upp för de grönvita krävs en seger mot Skive och det lär inte bli något beställningsjobb. Gästerna skvalpar i bottenträsket med endast tre poäng ned till strecket och kommer att sälja sig dyrt på Energi Viborg Arena. Ettan är inte ensamt ögongodis till över 70 prollar och här är det kanonläge att ta med både krysset och tvåan i jakten på fin utdelning.

7. Slask Wroclaw – Rakow Czestochowa 1

Från ett rödvitt land till ett annat då det även är dags för Polen att återstarta sin liga, nämligen Ekstraklasa. Slask Wroclaw såg innan pandemin bröt ut riktigt fina ut på hemmagräset och fram till dags datum står det bara en etta i förlustkolumnen. Nu är ju dock läget som bekant ett helt annat och avsaknaden av de normalt väldigt röststarka hemmafansen lär göra sig påmind när Rakow gästar. Bortalaget avslutade våren med två vinster och en oavgjord och vann dessutom det förra mötet de här båda lagen emellan. En halvgardering till vänster känns sund, men skulle ettan streckas på alldeles för hårt är det läge att plocka med tvåan på större rader.

8. Pogon Szczecin – Zaglebie Lubin X

Pawel Cibicki agerar spjutspets för sitt Pogon och innan uppehållet stod han för 100 procent av lagets mål under de sista fem matcherna! Dessvärre är det bara två mål vi pratar om och den formdippen innebär att värdarna nu är hela tio poäng efter ligaledarna från Warszawa i tabellen. Zaglebie blandar och ger en hel del i båda ändar av planen men bjöd till exempel på en sprakande 4-4-historia mot Lechia Gdansk precis innan uppehållet, ett lag av likvärdig kaliber som Cibicki och grabbarna. Väldigt svårt att luta mot någon sida, därmed bör alla tecken vara tidiga.

Stugans superspik!

Red Bull Salzburg
Håland och Minamino har bland annat dragit vidare till större klubbar, men inhemskt är det trots det fortfarande väldigt få lag som rår på Red Bull Salzburg. Austria Lustenau är inte ett av de lagen.

Stugsans kupongrensare!

Skive
Viborg har tappat mark i tabellens toppskikt och nu väntar Skive i ett på förhand laddat derby. Gästerna har kontraktet att spela för och den motivations-moroten ska kunna bädda för att utdelningen ökar inför helgen!

Vi här i Stugan har gjort en Poolspelsguide för dig, om hur du spelar bäst på poolspel. Guiden hittar du HÄR!