Kretz krönika

The long and winding road

Ju mer erfarenhet jag skaffar mig av poolspel, desto större blir min respekt för variansen. Att förstå vidden av den – och ha tillräckligt med självdisciplin för att handla därefter – är helt avgörande för om du ska checka ut på plus eller minus när din tid är kommen.

Jag spelar dagligen TT och PP tillsammans med två partners. Vår modell för radurval och systemstorlek är om inte perfekt, så i varje fall väldigt bra och vi har ett ROI över 30% över 600 spel.

Men nu går det rätt knackigt. Som synes av excelen nedan har vi de senaste veckorna lagt 27 spel i rad utan annat än nollor i vinstkolumnen (H).

Kretz varians

Den genomsnittliga vinstchansen i de 27 omgångarna har varit 14,04 procent. Det är mycket högt, men vår strategi bygger på att jaga lönsamma rader med så låga odds som möjligt, vilket leder till att vinstchanserna blir tämligen höga jämfört med om man mest riktar in sig på raderna med allra högst EV:n.

Vi spelar alltså på de två spelformer som har allra lägst varians bland poolspelen, och vi gör det på ett sätt som ytterligare minimerar variansen. Risken att bomma 27 spel i rad är 0,8596 ^27 = 0,0168 eller ungefär 1,7%.

Otur? Nja, det här är sannerligen inget exceptionellt. Det har (så här långt, downswingen kan pågå ett bra tag till) kostat drygt 15 k, men stannar det där finns det ingen anledning att deppa. Det här är inte ens den värsta runbaden 2023.

Förutom de här spelen kör jag också i en annan konstellation och i slutet av mars och början av april hade jag en sekvens med 66 förlorande spel i rad. Den genomsnittliga vinstchansen för dessa var drygt 11% så sannolikheten för en sådan streak var ungefär 0,89 ^ 66 = 0,00045 eller, lite avrundat, en halv promille!

Det är för övrigt ungefär samma sannolikhet som för att sätta fyra spel i rad, men skulle det inträffa kommer jag ju inte att tycka att det är lika anmärkningsvärt, bara välförtjänt 🙂

Jag har inte haft otur. Det kan se ut så här. Man kan inte klaga på otur när man haft en usel streak och fortfarande ligger på ett massivt ROI.

Min poäng är i stället att den som vill bygga upp en bankrulle på poolspel måste vara beredd på den här berg- och dalbanan och reagera adekvat på downswings.
Spelar man TT och PP för mer än 1 kr/rad så gäller det att växla ned innan rullen är väck. Det är nästan ännu viktigare än att växla upp när det går bra.

13-rättsspelen, då? Att bygga rulle med dem är rent ut sagt omöjligt, även om du lägger jämförelsevis sannolika rader med plus-EV. Jag vet inte hur många miljoner som krävs i spelkapital för att du ska kunna räkna med att checka ut på plus, men det är hemskt mycket pengar.
Jag älskar Stryket och EU högt och spelar dem gärna, men betraktar spelformerna som djävligt skojiga långskott som jag tar med pengar jag kan avvara och räknar med att förlora :-).

//Johan Kretz