Topptipset bild

Topptipset 10/5

Topptipset 10/5

Helg igen och ett Topptips med svensk prägel. Här hittas en allsvenska kamp, ett möte från Superettan och två drabbningar från Division 2. Vidare tittar vi till ligaspel i Frankrike och Belgien samt playoff i England innan det hela avslutas med lite go Segunda-fotboll från Spanien. Flera värdespikar finns i skrivande stund vilket gör att det kan vara läge att spela mindre system och öka radinsatsen. Någon mer som känner lukten av åtta rätt?

Spelstopp: 18.59

1. Hammarby – Sirius 1
Bajen tycks vara på gång efter en svag öppning på säsongen. Närmast kommer stockholmarna från två raka trepoängare där insatserna också varit fullt godkända. Offensiven ser väldigt spännande ut, inte konstigt med tanke på de namn Stefan Billborn har att tillgå. Nu ställs de grönvita mot ett ihåligt Sirius som släppt in åtta mål på de två senaste. Ett stort frågetecken kan sättas till Kebba Ceesays insats senast där det inte går att utesluta matchfixning. Hur som helst så tycks tränare Henrik Rydström veta om problemen och han har garanterat en bättre försvarsinsats här, något som inte är speciellt svårt att överträffa. Om det räcker till poäng på Tele2 Arena känns tveksamt, men samtidigt går det inte att köpa en streckning på över 80 procent på ett Hammarby som inte direkt rosat marknaden. Här ska det åtminstone garderas med krysset.

2. GAIS – IK Frej X
Efter en lång försening är Gamla Ullevi slutligen i speldugligt skick, något säkerligen GAIS är nöjda över då de inte rosat marknaden på Bravida Arena. Senast kom dock en hemmaseger när Jönköping Södra besökte Nya Ullevi i en krampaktig tillställning. Tre pinnar där gör att Makrillarna står på nio inspelade poäng efter sex omgångar. Anfallsspelet väcker dock stora frågor då de grönsvarta enbart fått jubla vid sex tillfällen. Där saknas spets och det kommer visa sig i många matcher under året. Här ställs göteborgarna mot ett Frej som på något sätt år efter år klamrar sig kvar i Superettan. Spelarmaterialet är inte det bästa men det finns trots allt gott om rutin hos klubben från Täby. Närmast kommer de från en stark insats när det slutade 3-3 mot Trelleborg. Här kan de definitivt hota. Till rådande procent är det inget snack om att både krysset och tvåan ska plockas med.

3. IFK Uddevalla – Stenungsunds IF 2
Bohusderby från Kamratgården (inte IFK Göteborgs träningsanläggning) där IFK Uddevalla fått en tung start på säsongen. Vinst senast förvisso där 23-årige Linus Skarin tryckte in två bollar för de blåvita men det var mot jumbon Torslanda. Stenungsund, som fostrat en spelare som Robin Söder, håller betydligt högre nivå än så och toppar Division 2 Norra Götaland. Defensiven är seriens hittills bästa och framåt finns anfallaren med det sköna namnet, Lord Ofosuhene, som ett stort hot. Här får dock gästerna klara sig utan Lord då han visades ut senast i 1-1-matchen mot Lidköping. Detsamma gäller Mattias Larsson som fick syna två ostskivor i en grinig tillställning. Detta till trots så är det inget snack om att Stenungsund ska gälla som klara favoriter vid Byfjorden. Håller sig tvåan under 60 procent är det ett mycket fint tecken.

4. Ifö Bromölla – FK Karlskrona 2
Division 2 Östra Götaland härnäst där dessa klubbar håller till. Ifö Bromölla var ett topplag i serien i fjol men har tappat en rad tongivande pjäser och inte fått någon vidare start på säsongen. Efter fem omgångar står orten, mest känd för Sanna Nielsen, ännu utan seger och med endast tre gjorda mål. Någon fara för nedflyttning bör det dock inte vara när säsongen summeras. Här väntar dock tuffast möjliga motstånd när Karlskrona reser de nio milen västerut för att plocka ännu en seger. Gästerna, som degraderades från Division 1 i fjol, siktar på en snabb comeback och har inlett strålande med 13 poäng och 14 gjorda mål på fem matcher. Bäst har Joel Enarsson varit. Fyra strutar har 25-åringen med meriter från Norrköping och Sundsvall stått för. Här talar mycket för att han skjuter de orangeklädda till ännu en seger. Trolig tvåa i Skåne.

5. St. Etienne – Montpellier X
Vi tar oss till Frankrike och tittar till ett spännande toppmöte från Ligue 1. St Etienne gör sin bästa säsong på bra länge och är med och hugger om en CL-plats. Med tre omgångar kvar skiljer en pinne upp till Lyon. Hemma på Stade Geoffroy-Guichard har Les Verts varit urstarka men nu ställs de mot en svårspelad motståndare i form av Montpellier. Gästerna har också gjort en riktigt fin säsong och ligger på en femteplats inför detta möte. På bortaplan trivs de blåorangea ypperligt och här vann de faktiskt med 1-0 i fjol efter en strålande insats. Detta blir troligen jämnare än vad både oddsen och strecken antyder. Helgardera!

6. Standard Liège – Gent 1
Vidare till Belgien och mästerskapsserien som pågår i Jupiler League. Gent är avhakade efter att endast ha plockat en poäng på sju matcher. Spelet har inte alls stämt för De Buffalo’s som av allt att döma kommer få nöja sig med en sjätteplats. Standard Liège har betydligt mer att spela för. Les Rouges går en kamp med Royal Antwerp om tredjeplatsen som ger en mer fördelaktig position i höstens Europa League. Hemma på Stade Maurice Dufrasne är de rödvita erkänt starka men här föll de senaste mot serieledande Genk. Tre raka förluster är oroväckande men visst ska ettan ses som trolig i Vallonien. De som vill vara på den säkra sidan plockar med krysset.

7. Tranmere – Forest Green X
League Two där det första mötet av två väntar i denna playoff-semifinal. Båda lagen hade en bra chans att plocka en direktplats till League One men avslutade serien svagt. Forest Green skrapade bara ihop en poäng de två sista omgångarna medan Tranmere avslutade med svaga två pinnar på fyra matcher. Nya tag nu när lagen drabbar samman i Liverpool. Här på Prenton Park har Tranmere varit starka under säsongen men Forest Green brukar trivas här.

De neongröna har faktiskt lämnat arenan med tre poäng samtliga tre besök sedan 2017. Intressant kuriosa är att hemmalagets superstjärna James Norwood, skytteligavinnare i League Two den här säsongen, spelade i Forest Green 2011-2015. Han kommer ha en avgörande roll i detta dubbelmöte. Inte helt övertygad om att han skjuter sitt gamla lag i sank. Värdet finns till vänster men här rekommenderas så många tecken det bara går.

8. Granada – Tenerife 1
Granada har ett ypperligt läge att ta sig tillbaka till La Liga där de spelade säsongen 2016/17. Klubben från Andalusien återfinns på en andraplats i Segunda División, tre poäng före Albacete. De rödvita har inte kommit in i någon direkt svacka på hela säsongen. Detta beror främst på lagets kompakta försvarsspel. Med 24 insläppta på 37 omgångar är de överlägset bäst i serien. Hemma på Estadio Nuevo Los Cármenes har de också imponerat. 38 poäng på 18 matcher är starka papper. Gästerna från Kanarieöarna har det betydligt tuffare. Tenerife krigar för sin existens i den spanska andradivisionen och hade det inte varit för spelet hemma på ön hade de blåvita legat under strecket. På bortaplan är de nämligen högst mediokra. Derbyvinsten mot Las Palmas senast kan dock möjligen ha gett en boost. Sticker ettan iväg över 60 procent är det inte fel att gardera.

Stugans superspik!

Stenungsunds IF
IFK Uddevalla är ett bottenlag i Division 2 Norra Götaland, Stenungsund är ett topplag. Mycket mer än så behöver inte sägas. Det skiljer en hel del mellan dessa klubbar från Bohuslän och gästerna bör lösa tre poäng på Kamratgården trots tunga avbräck. Framförallt är procenten på tvåan (45) väldigt lockande i skrivande stund.

Stugans kupongrensare!

IK Frej
GAIS har inte imponerat och ställs nu mot ett svårspelat Frej där Makrillarna har allt att förlora. Ingen angenäm uppgift för göteborgarna som har en historia av att fallera. Det luktar skräll på Gamla Ullevi!

Tänk på att spel ska vara roligt, räkna aldrig med att vinna pengar på spel. I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB Spel. För dig över 18 år Spelar du för mycket? Ring Stödlinjen: 020-819100