Topptipset 10/6

Ikväll gäller det! Sverige kliver in på Santiago Bernabéu för årets tuffaste uppgift mot Spanien. Ytterligare sex EM-kvalmatcher följer och kupongen avslutas med en bomb-spik i Dam-VM. Till er alla, världens bästa Topptips-analys!

Spelstopp: 20.44

1. Spanien – Sverige 1
Efter den kanske lättaste uppgiften i gruppen, Malta hemma, väntar nu den allra svåraste för Janne Anderssons landslag. Spanien tillhör utan tvekan världens toppnationer även om VM var ett fiasko för La Furia Roja. Kvalet har inletts strålande med tre segrar och varken Sverige, Rumänien eller Norge ska kunna hota om förstaplatsen. När Blågult nu dessutom saknar både Victor Nilsson Lindelöf och Andreas Granqvist kommer detta bli en tuff resa på Santiago Bernabéu i Madrid. Det blir tyvärr inga poäng här. Spanien är en bra spik, som ser ut att streckas för lågt, på denna kupong.

2. Danmark – Georgien 1
Christian Eriksen och hans lagkamrater stod spelmässigt för en bra insats i fredags på Parken mot Irland. De lyckades ändå inte vinna “måste-matchen” för att sätta sig i förarsätet för en topp 2-placering. Nu kan Grupp D bli ett riktigt getingbo för danskarna. Georgien är en liten outsider i gruppen som inte ska ha något att sätta emot Danmark, Irland och Schweiz totalt sett, men som absolut kan knipa poäng och förstöra för samtliga lag. I truppen känner vi kanske främst igen Giorgi Kharaishvili, som gjort en riktigt bra säsong hittills i Blåvitt. Här är han dock knappt ordinarie. Visst ska danskarna, med åtta raka landskamper utan förlust i ryggsäcken, en normal dag plocka tre poäng här. Men när de ser ut att streckas över 85 procent så är det svårt att inte titta åt en gardering med skrällkrysset som är en riktig kupongrensare.

3. Bulgarien – Kosovo X
Kosovo är en ny nation att ta på allvar. 1-1-matchen i Balkan-derbyt mot Montenegro senast var de blåkläddas 13:e raka match utan förlust. Faktum är att en andraplats i denna jämna grupp inte känns helt långsökt även om Arber Zeneli och gubbarnas stora chans att nå EM ligger i Nations League. Bulgarien på bortaplan är ingen lätt nöt att knäcka, det fick bland annat Sverige och Holland erfara i senaste VM-kvalet. Imponerar spelmässigt gör dock inte Petar Hubchevs gäng vilket gör den favoritstreckade ettan för svag för att stå ensam. Här krävs alla tecken. Kosovo har bra slagläge!

4. Tjeckien – Montenegro 1
Grupp A är en spännande sådan där känslan just nu är att samtliga fyra nationer bakom England har chansen att norpa den andra EM-biljetten. Tjeckien ligger för närvarande på den positionen trots den svidande 0-5-förlusten mot England i den inledande omgången. Detta då övriga nationer kryssat frenetiskt mot varandra. Montenegro kommer till Olomouc med just två oavgjorda matcher i bagaget. Falkarna spelade 1-1 mot Kosovo inför en tom arena i Podgorica senast efter en halvdan insats. Kapaciteten finns dock hos gästerna och här är de på intet sätt chanslösa mot ett Tjeckien som inte imponerat hittills. Blir ettan lika överstreckad som på Europatipset så är det bara att helgardera.

5. Lettland – Slovenien 2
En speciell match väntar för Lettlands förbundskapten Slavisa Stojanovic under måndagen. Han har nämligen styrt över en mängd klubbar i Slovenien såväl som det slovenska landslaget. Frågan är dock hur länge han får fortsatt förtroende från det lettiska fotbollsförbundet. Starten har nämligen varit allt annat än bra. I fredags blev det förlust med hela 0-3 hemma mot Israel efter en undermålig prestation. Slovenien förlorade också trots att Jan Oblak stod för en storartad insats mellan stolparna i Wien. Nu är tre poäng ett måste för stjärnmålvakten och hans lagkamrater om det ska kunna bli en topp 2-placering i denna grupp. Goda möjligheter till det ska finnas mot mediokra Lettland. Håller sig tvåan omkring 60 procent är det en gångbar spik.

6. Nordmakedonien – Österrike 2
Nordmakedonien har bara förlorat två matcher de senaste två åren, den senaste kom i fredags hemma mot Polen (0-1). Motståndet dessa två år har kanske inte varit av den högsta kalibern, men Balkan-landet visade mot Polen att det finns en hel del kvalitet och en solid defensiv. I offensiven krigar Alioski, Trajkovski och Pandev som inte är några duvungar. Österrike har inte imponerat i detta kval och satte sig i ett prekärt läge med de inledande förlusterna mot Polen och Israel. De tog dock en viktig seger senast hemma i Klagenfurt där inhoppande Burgstaller stod för ett förlösande 1-0 mål med kvarten kvar efter förarbete av tunga Arnautovic. Utgångstvåan bör garderas tidigt.

7. Polen – Israel 1
I samma grupp som ovanstående figurerar dessa lag. Föga förvånande är det Polen som toppar efter tre spelade omgångar. De rödvita har full pott så här långt och har ännu inte släppt in något mål. I fredags fick Brzeczeks gäng dock jobba för segern i Skopje men lyckades lösa samtliga tre poäng efter att säsongens utropstecken Krzysztof Piatek målat. Lättare nu även om Israel gått klart över förväntan hittills. Andreas Herzogs landslag har imponerande sju poäng efter att meriterade Eran Zahavi visat fullkomligt magisk form. 31-åringen, till vardags i kinesiska Guangzhou, toppar kvalets skytteliga med makalösa sju baljor hittills. Här saknar han dock sina kompanjoner Hemed och Dabbur. Israel lär få det svettigt i Warszawa. Högst trolig etta.

8. Kanada Dam – Kamerun Dam 1
Vi avslutar i Frankrike och Dam-VM där dessa båda nationer kliver in i turneringen. Kanada rankas som ett av de bättre lagen i mästerskapet och ska, om allt klaffar, ha goda chanser att gå långt. Formen är bra med åtta raka utan förlust där de med sin ramstarka defensiv bara släppt in ett enda mål på dessa matcher. Imponerande! Framåt gör rutinerade Christine Sinclair sitt femte VM och lär väl stöta in sitt 182:a landslagsmål redan i denna match. Kamerun (46:e rankade i världen) kommer få det riktigt tufft här och kommer bli en riktig slagpåse i denna grupp. Det är bara att spika ettan i match 8. 4-0?

Stugans superspik

Kanada
Kanada får en enkel uppgift i sin premiärmatch i detta VM. Kamerun kommer inte plocka en enda poäng i denna grupp och får rikta in sig på att se och lära. Rutinerade och supersolida Kanada går inte bort sig här. Bombetta!

Stugans kupongrensare

Montenegro
Tjeckien är inne i en generationsväxling och var illa ute senast hemma mot Bulgarien. Montenegro håller ungefär samma klass och kan inte räknas bort. Tvåan till riktigt låg streckning kan inte räknas bort!

Tänk på att spel ska vara roligt, räkna aldrig med att vinna pengar på spel. I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB Spel. För dig över 18 år Spelar du för mycket? Ring Stödlinjen: 020-819100

Chatta