Topptipset 12/6

Specialkupong där vi riktar stort fokus mot Dam-VM. Här har vi åtta matcher från turneringen i Frankrike på en rad som avslutas först på söndag med Sveriges möte mot Thailand. Som vanligt när det kommer till damfotboll i detta skede så skiljer det mycket mellan lagen. Svårt att se alltför många, eller för den delen några, skrällar här. Ett mindre system med en högre radinsats rekommenderas därför.

Spelstopp: 20.59

1. Sverige – Thailand 1
Ingen vidare öppningsmatch för Sverige men det blev likväl en rättvis 2-0-seger mot Chile efter att Asllani och Janogy målat i slutskedet. Nu väntar gruppens och troligen hela turneringens stora slagpåse när Thailand står för motståndet i Nice. Semesterparadiset blev utskåpade totalt i premiären när de föll med 0-13(!) mot USA efter att ha släppt in tio mål i den andra halvleken. Så stora siffror kommer det inte bli här men Peter Gerhardssons damer ska inte ha några som helst problem att ta ytterligare en trepoängare. Ettan är lika given som procenten antyder.

2. Frankrike – Norge 1
Här har vi en match som spelas nu ikväll och det är inte vilken drabbning som helst. Frankrike imponerade stort i sin premiär när de skåpade ut Sydkorea inför ett fullsatt Parc des Princes. Norge såg å andra sidan också riktigt vassa ut och hade inga problem att ta tre poäng mot Nigeria. Här slår Gräshopporna, som det norska damlandslaget kallas, ur underläge. Les Bleues ska ses som tämligen klara favoriter och det går inte att frånse att ettan är en bra spik.

3. Australien – Brasilien 1
Brasilien målas i skrivande stund upp som knappa favoriter mot Australien men det är helt felaktigt. Sydamerikanskorna är inte alls på samma nivå som för ett par år sedan. De gamla stjärnorna blir allt äldre medan få nya talanger har kommit upp. Marta missade mötet mot Jamaica (3-0) och är återigen tveksam till spel. I den matchen stod för övrigt en annan rutinerad pjäs, Cristiane, för ett hattrick. Australien föll mot Italien efter ett sent insläppt mål, men Matildas dominerade den tillställningen tämligen kraftigt och är ett lag för åtminstone kvartsfinal i denna turnering. Mot Brasilien har de engelskspråkiga vunnit de fyra senaste mötena och här ska de gälla som favoriter. Fint värde på ettan.

4. Sydafrika – Kina 2
Ska någon potentiell skräll kunna urskiljas på denna favoritbetonade kupong så är det troligen här. Sydafrika var tillbakatryckta under mer eller mindre hela matchen mot Spanien (1-3) men ledde länge efter att ha satt dit en kontring. Just i omställningsspelet är de gröngula farliga med flera snabba spelare. Kina kommer från en förlust mot Tyskland (0-1) även om insatsen där var fullt godkänd. Nu ska de rödklädda styra spelet och det återstår att se om de är kapabla till det. Normalt vinner Jia Xiuquans lag detta och det är utan tvekan så att tvåan ska ses som mest trolig. Ska man plocka med skrällen i någon match är det dock som sagt här.

5. Japan – Skottland 1
Japan plockade hem VM 2011 och rankas som sjua i världen. De blåklädda fick dock en bedrövlig start på turneringen när de inte lyckades få hål på Argentina. Det gör läget prekärt här när ett betydligt tuffare motstånd väntar i form av Skottland. De kommer från en förlust i derbyt mot England men såg stundtals finurliga ut där. Här ska normalt Japan väga för tungt men räkna med en relativt jämn tillställning. Värdet finns utan tvekan på ettan men inte fel att plocka med krysset. Att Japan ska förlora detta känns dock långsökt.

6. England – Argentina 1
En av de stora favoriterna till guldet är England. Det är lätt att förstå när man tittar på Phil Nevilles trupp. Här finns en rad världsstjärnor, bland annat Fran Kirby och Nikita Parris. Den sistnämnda målade på straff i 2-1-segern mot Skottland i premiären. Nu väntar alltså ett Argentina som hittills stått för den största skrällen i detta VM när de löste poäng mot Japan. Där parkerade de bussen och det lär dem även göra här. Det kommer dock inte räcka långt mot ett skickligt England. Nationerna har mötts en gång tidigare i modern tid och då slutade det 6-1 till Three Lionesses. Något liknande är att vänta här. Ettan är kupongens allra bästa tecken!

7. Nederländerna – Kamerun 1
Europamästarna hade en svettig match mot Nya Zeeland i tisdags men kunde till slut avgå med segern efter att Bayern München-spelaren Jill Roord avgjort på tilläggstid. Det sätter de orangea i ett bra läge i denna grupp och nu ska de planenligt plocka andra raka segern innan en gruppfinal väntar mot Kanada i den avslutande omgången. Kamerun höll spelet väl uppe mot just Kanada men fick ge sig med uddamålet. Afrikanska lag har en bra bit upp till världstoppen vilket visat sig i denna turnering och här skulle det förvåna oerhört om de grönrödgula får med sig något. Högst trolig etta, men den som jagar utdelning kan med fördel smyga in ett kryss.

8. Kanada – Nya Zeeland 1
Samma grupp och ett möte under lördagskvällen mellan skickliga Kanada och uppstickaren Nya Zeeland. De rödvita är en dark horse i denna turnering och ett lag Sverige mycket väl kan stöta på redan i åttondelsfinal (om båda kommer tvåa i sina grupper). Här finns framförallt Christine Sinclair men även vassa försvarare som Kadeisha Buchanan och Ashley Lawrence. Nya Zeeland är, precis som Kanada, ett starkt kollektiv men där saknas de riktiga spetsspelarna. Det finns dock ett par rutinerade pjäser som West Hams Ria Percival och Chelseas Ali Riley. Även Vittsjö-spelaren CJ Bott hittas här. Detta blir ingen klang- och jubelföreställning utan få mål är att vänta. Troligtvis är det Kanada som går segrande. Håller sig ettan under 60 procent är det en bra spik.

Stugans superspik

England
Argentina övervärderas något tack vare deras starka landslag på herrsidan samt att de löste en oväntad poäng mot Japan. England är dock flera klasser bättre och ska vinna detta möte med åtminstone 3-4 bollar.

Stugans kupongrensare

Sydafrika
Svårt att välja ut någon här då alla favoriter är understreckade på denna kupong. Sydafrika stod åtminstone för en fullt godkänd insats i premiären när de pressade Spanien och mot ett Kina med kniven mot strupen ska de gröngula inte räknas bort helt.

Tänk på att spel ska vara roligt, räkna aldrig med att vinna pengar på spel. I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB Spel. För dig över 18 år Spelar du för mycket? Ring Stödlinjen: 020-819100

Chatta