Topptipset bild

Topptipset 2/5

Topptipset 2/5

Bjöd Europatipset på en ovanlig mix är det inget jämfört med torsdagens Topptips. Här tar vi avstamp i London och Frankfurt för två semifinaler i Europa League innan vi riktar fokus mot Damallsvenskan och senare playoff-spel i National League. På småtimmarna ska sedan två matcher i brasilianska Série A avverkas innan det är dags för Copa Sudamericana, Sydamerikas motsvarighet till Europa League. Här gäller det att hålla tungan rätt i mun. Vi har gjort en närmare analys där ambitionen givetvis är åtta gröna bockar och fin utdelning.

Spelstopp: 18.59

1. Arsenal – Valencia X
Semifinal i Europa League och här kliver Arsenal ut med enorm press på sina axlar efter att ha skämt ut sig den senaste tiden. 0-3 mot både Wolves och Leicester samt 2-3 mot Crystal Palace i senaste matchen här hemma, någon fjärdeplats lär det inte bli för The Gunners. Frågan är om de får spela final i Baku senare i maj? Tveksamt. Valencias organisation lär inte direkt passa Arsenal. Spanjorerna har dessutom varit glödheta under våren även om de nu har två raka nederlag. Cheryshev och Kondogbia saknas hos gästerna men Arsenal har fortsatt flertalet backar borta och kan möjligen tvingas ställa upp med en, som Giganten hade sagt det, oduglig Mustafi. Varning utfärdad i London!

2. Eintracht Frankfurt – Chelsea 2
Eintracht har charmat den europeiska publiken rejält den här säsongen. Tyskarna har sprutat in mål och gick igenom sin EL-grupp med full pott trots tufft motstånd som Lazio och Marseille. Därefter har Shakhtar, Inter och Benfica i tur och ordning slagits ut. En stor del i framgången har topptrion Haller, Jovic och Rebic som öser in mål. Här är dock Rebic avstängd samtidigt som Haller är tveksam till spel. Detsamma gäller viktiga mittfältaren Gacinovic. Då blir det inte lätt att stå upp mot ett stabilt Chelsea. Engelsmännen har haft ett lätt schema i slutspelet men att vinna samtliga sex matcher är starkt. Frankfurt visar svag form och här får de svårt att räcka till trots ett massivt stöd från läktarplats. Tvåan är ingen dum spik om den håller sig under 40 procent.

3. Växjö – Vittsjö X
Damallsvenskans fjärde omgång inleds på Myresjöhus Arena där Växjö tar emot Vittsjö, två lag som slutade på den nedre halvan i fjol men som besitter en hög kapacitet. Gästerna från Hässleholms utkanter har dock öppnat starkt, sex poäng hittills där 2-0-segern mot Linköping senast imponerar. Växjö förlorade mot samma lag i premiären med hela 0-5 men har därefter lyft sig och hållit nollan två raka matcher trots tufft motstånd. Intressant blir att se hemmalagets talangfulla yttermitt Amanda Persson som här ställs mot sina gamla lagkamrater. Räkna inte med någon målrik historia här. Krysset ligger närmast till hands, därefter tvåan men man ska inte skämmas för att helgardera.

4. Wrexham – Eastleigh 2
Äntligen drar playoff-spelet igång borta på de brittiska öarna. Det innebär alltid nervkittlande matcher präglade av mycket kamp och generellt få mål. Ingen anledning att tro något annat här när fyran Wrexham ställs mot sjuan Eastleigh i vad som får sägas vara en ”kvartsfinal” i kvalet upp till League Two. Noterbart är att en avgörande match gäller här men att Wrexham som bättre rankat lag har hemmafördel. Dessa lag känner varandra väl och det har varit fördel The Dragons de senaste säsongerna, inte större än att samtliga matcher varit jämna ska dock sägas. Här kan mycket väl nerver spela in och pressen ligger på värdarna. Att ettan ser ut att streckas till omkring 70 procent är rent vansinne. Tvåan erbjuder delikat värde och blir första tecken att rita dit.

5. Botafogo – Bahia 1
Brasilianska Série A drog igång i helgen och rivstartar direkt med en vecko-omgång. Bahia kommer från en stark seger hemma mot Corinthians med 3-2 efter att deras två “bröder” Artur och Arthur båda målat. Laget från Salvador på östkusten är annars ett lag som förväntas hålla till på den nedre halvan. Botafogo har högre ambitioner och är en aspirant på en topplacering. I premiären hade de dock inte mycket att hämta mot São Paulo. Det var dock på bortagräs. Nu får de svartvita spela på Estádio Olímpico Nilton Santos hemma i Rio där de väldigt sällan åker på torsk. Precis som vanligt i Brasilien är det fördel hemmalaget, men krysset är inte fel att plocka med då Série A är en ytterst kryssbenägen liga. Med 1X sitter man dock lugnt i båten.

6. Santos – Fluminense 1
Santos, som fostrat en viss Neymar, hade en katastrofal säsong med deras mått mätt i fjol när de slutade på en blygsam tiondeplats. 2019 började desto bättre med tre poäng borta mot fjolårsfyran Gremio som då bara torskade två matcher på hemmaplan. Santos trupp ser onekligen stark ut och de kommer vara ett lag för toppen. Desto mer tveksamt om Fluminense från Rio de Janeiro kommer vara det. Det grönröda laget var bland de bättre i Brasilien för tiotalet år sedan men är nu inte alls på samma nivå. På Estádio Vila Belmiro i megastaden São Paulos utkanter har Fluminense historiskt haft det väldigt tufft. Så lär fallet vara även här. Trolig etta där det blir svårt att fälla favoriten.

7. Estudiantes de Mérida – Argentinos Juniors X
Copa Libertadores heter Sydamerikas finrum och motsvarighet till Champions League. Därutöver finns även Copa Sudamericana för de lite sämre lagen. Här tittar vi till just två sådana när det vankas returmöten i turneringens 32-delsfinaler. Argentinos Juniors, som slutade jumbo i den inhemska ligan, har 2-0 att gå på efter det inledande mötet i Buenos Aires. När de nu reser till Venezuela och Anderna för spel på hög höjd kommer troligen det mesta handla om att ligga lågt och försvara ledningen. Estudiantes de Mérida går starkt i den inhemska ligan och har den fina raden 6-2-0 på hemmaplan. Dock är den venezuelanska ligan tämligen svag ska sägas. Detta blir jämnt och troligen målsnålt. Krysset är en tänkbar chansspik men inte fel att koppla på hela säkerhetsbältet här.

8. Guaraní – Deportivo Cali 1
Deportivo Cali reser till den paraguayanska huvudstaden Asunción med 1-0 i ryggen från mötet i Colombia för en månad sedan. Då åkte Guaraní på två utvisningar. Således saknas mittfältarna Rodrigo Fernández och Luis de la Cruz. Trots det ska hemmalaget ses med fin chans att kunna göra liv i detta dubbelmöte. Hemma på Estadio Rogelio Livieres är de svårslagna och i laget finns en hyperfarlig José Ortigoza som åter är tillbaka i Paraguay efter spel i Brasilien. Han har stått för sju mål i ligaspelet. Deportivo Cali tillhör toppen i Colombia och har meriter från kontinentalspelet. I kraft av hemmaplan ska dock ettan ses som mest trolig. Tänkbar spik om den finns till omkring 50 prollar. Gardera efter plånbok.

Stugans superspik!

Santos
Inte den allra roligaste spiken men finns Santos till omkring 70 procent är det en riktigt fin sådan. Hemma på Vila Belmiro är Fiskarna extremt starka och här ska de inte ha några större problem att avfärda ett halvdant Fluminense.

Stugans kupongrensare!

Eastleigh
Vi har lärt oss att playoff kan sluta hur som helst. Ser ingen anledning att utesluta att Eastleigh ska kunna skrälla i detta på förhand relativt jämna möte. Strecken är helt snedvridna. Givet att utgå från tvåan på Racecourse Ground!

Tänk på att spel ska vara roligt, räkna aldrig med att vinna pengar på spel. I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB Spel. För dig över 18 år Spelar du för mycket? Ring Stödlinjen: 020-819100