Topptipset 28/6

Dags för sista Topptipsanalysen innan vi tar sommarledigt här på Stugan och återkommer med full kraft i augusti. Det är ingen dum kupong att avsluta med. Allsvenskt från Örebro, den moraliska finalen i Dam-VM och två Copa América-kvartar är bara några av de godbitar fredagen bjuder på. Nu avslutar vi med åtta goa rätt!

Spelstopp: 17.59

1. Örebro – Helsingborg 2
Äntligen är Allsvenskan igång på allvar igen efter uppehållet. Ett välbehövligt sådant för de här båda lagen som fått slicka sina sår. Helsingborg slickade bort hela sin tränare och tog istället in en nygammal ikon i form av Henke Larsson. Nu återstår att se om han lyckas bättre denna session som coach i klubben? Truppmässigt har Larsson ändå rätt mycket intressant att jobba med och nu har flera spelare hunnit komma tillbaka från skador.

Örebro har skrapat ihop ett gäng poäng som håller närkingarna på rätt köl, men flera av vinsterna har varit tämligen turliga där laget varit rejält tillbakapressade. ÖSK är Allsvenskans sämsta hemmalag med ynka fyra poäng på sex matcher. Så HIF ska knappast vara chanslösa på Behrn Arena om en liten Henke-effekt kan slå till. Strecka från höger, men de som har råd målar på hela vägen. Det är trots allt en öppen och svårtippad match.

2. Frankrike – USA 2
De två förhandsfavoriterna till VM-guldet drabbar samman redan i kvarten i någon slags moralisk final. Frankrike har rensat rent hittills i detta VM, men det har långt ifrån gått med lätthet. 2-1 mot Norge kom efter en turlig straff, 1-0 mot Nigeria var inte någon överkörning och nu i kvarten mot Brasilien krävdes det förlängning för att avgöra. Då har de regerande mästarna USA sett något starkare ut där de gick igenom gruppspelet med 18-0 i målskillnad (!). I åttondelen mot Spanien var första gången amerikanskorna fick bekänna färg och där kom de undan med andan i halsen, men det krävdes också två straffmål från rutinerade Megan Rapinoe. Totalt sett känns ändå “The Stars and Stripes” tyngre och ska gälla som favoriter här med sin enorma rutin och vinnarskallar. I skrivande stund är tvåan lågt streckad och en bra utgång. X2 är dock att föredra.

3. Venezuela – Argentina 1
Vidare till kvartsfinalerna i Copa América. Och här ska vi jobba in superskrällen! Argentina har fortsatt spela som under VM i fjol, det vill säga tveksamt. Messi kommer inte till sin rätt och de enskilda stjärnorna jobbar inte som ett lag. Iallafall inte ett som vinner titlar. De himmelsblå tog sig vidare till slutspel först i sista gruppspelsrundan efter 2-0 mot Qatar, efter att ha förlorat mot Colombia och varit illa ute mot Paraguay där de lyckades kvittera på straff och roffa åt sig en pinne. Det kommer inte bli lätt att ställas mot stabila Venezuela som tog sig igenom gruppspelet utan förlust, bara ett insläppt mål, och en kämpa-pinne mot Brasilien. Defensiven är solid och framåt finns klass i Newcastles tunga striker Salomón Rondón och MLS skyttekung Josef Martínez. Venezuela har dessutom riktigt fin statistik mot Argentina där de inte förlorat på tre raka matcher och när de möttes i Buenos Aires i mars vann “Vinets lag” mot ett näst intill ordinarie Argentina med 3-1. Chansa bort den högt streckade tvåan helt. Jobba 1X, jobba rödtjut!

4. Colombia – Chile 1
I nästa kvart har de regerande mästarna Chile en riktigt tuff nöt att knäcka i ett Colombia som ännu inte släppt in ett enda mål och sopat rent mot allt motstånd i gruppen. Detta Colombia måste ses som Brasiliens största utmanare till guldet med klasspelare i varje lagdel. Från mittlåset med Sánchez/Mina upp till offensiva pjäser som Zapata och James. Chiles största stjärnor Vidal och Sánchez är till åren och har sina bästa år bakom sig. Det känns bara som Colombia kommer att bli allt för tunga att möta här över 90 minuter, särskilt när Zapata är i målform och bara behöver en halvchans för att dunka in bollen. Upp kring 50 procent är ettan en vettig spik, annars kan kryssgarderingen vara av intresse.

5. Marocko – Elfenbenskusten X
Till nästa världsdel där de Afrikanska Mästerskapen ännu befinner sig i gruppspelsfasen. Här väntar ett tungviktsmöte mellan favoriterna i Grupp D. Bägge lagen kommer från varsin 1-0-seger i den första rundan. Således räcker en pinne för att vara klar för slutspel här och det är nog något som bägge nationerna är hyfsat nöjda med. Truppmässigt finns det hög klass i bägge läger där Elfenbenskusten möjligen sticker ut lite med spelare som Zaha och Aurier. Men som helhet lär det här bli helt jämnt där Marocko har vunnit de två senaste inbördes mötena. Lite värde finns att hitta i ettan, men gardera gärna hela vägen i vad som luktar kryss.

6. Sydafrika – Namibia 2
I den andra matchen i Grupp D hoppas vi på ännu en skräll. Sydafrika, ledda av den gamla AIK-tränaren Stuart Baxter, förlorade premiären med 1-0 mot Elfenbenskusten och visade inte upp något märkvärdigt. Truppen är tämligen intetsägande och det här är ett landslag som tagit kliv tillbaka de senaste åren. Namibia stod upp bra mot tuffa Marocko i uddamålsförlusten och slog ett så starkt lag som Ghana i genrepet till detta mästerskap. När tvåan i skrivande stund streckas under 10 procent så är det ett måstetecken på denna kupong. Hela upp och jobba in ännu en lågprocentare för riktigt rolig utdelning.

7. Assyriska Turabdin – Värnamo 2
Jonas Thern är en tränare som bygger på sikt. Möjligtvis kan man skönja det tänket när man blickar på tabellen för fjolårets Superettan-lag har det riktigt kämpigt och är i dagsläget bara en pinne över nedflyttningsstrecket. Det var ett mycket besviket lag efter förlusten mot bottenlaget Oddevold senast i Uddevalla. Där var Värnamo det dominanta laget men gav bort billiga mål på rent slarv. I grunden är dock IFK ett lag som borde ligga betydligt högre upp i tabellen, för klass finns. Här stundar nu ett Smålandsderby mot Jönköpingslaget Assyriska Turabdin. Nykomlingen har gjort det bra och parkerar på en mittenplacering. Dock frågetecken för formen efter en pinne på de senaste tre matcherna. Det här är en mycket viktig match för Värnamo och blir ett lite vägskäl för hela säsongen. Thern kommer inte tolerera något latjolajban utan fullt fokus. I grunden är gästerna det bättre laget och kommer de upp i nivå finns goda chanser på poäng här. Värdet finns också åt höger. Favoritettan ratas. X2.

8. Carlstad United – Karlslund 1
Carlstad hoppades vara med och hota om uppflyttning i år, men har inte riktigt räckt till mot Akropolis och Umeå. Värmlänningarna ligger dock på en fjärdeplats och än är inte loppet helt kört. Framförallt är det på resande fot United inte riktigt fått till det, men hemma i solen på Tingvalla är man starka. Där har det fortfarande inte blivit någon torsk efter sex matcher. Samuel Wowoahs Karlslund har varit svåra att knäcka så här långt, men i derbyt mot halvdana Forward senast kom alla tidigare stolpe in ikapp laget. Där blev det förlust med 0-2 efter en blek insats och laget bör dala i tabellen vad det lider. Här saknar Örebroarna dessutom kaptenen Anton Olsson och målvakten Jakob Kindberg som båda är avstängda. Tunga avbräck. Ettan är kupongens säkraste spik.

Stugans superspik!

Carlstad United
Carlstad har fortfarande inte gett upp hoppet om Superettan, men då krävs det trepoängare. Ypperligt läge för det här hemma mot ett Karlslund med avbräck och nedåtgående formkurva.

Stugans kupongrensare

Namibia
Sydafrika övervärderas kraftigt här av det svenska folket på grund av gamla meriter. Namibia är ingen slagpåse och kommer ställa till stora problem för ett Sydafrika som är långt ifrån glansdagarna. Supervärde på tvåan som måste med!

Tänk på att spel ska vara roligt, räkna aldrig med att vinna pengar på spel. I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB Spel. För dig över 18 år Spelar du för mycket? Ring Stödlinjen: 020-819100 www.spelalagom.se

Chatta