Topptipset 3/6

Måndagens Topptips bjuder på inte mindre än fyra(!) derbyn från Division 2-fotbollen. Det toppas med Superettan och storfavoriten Colombia som ska leka med Panama som uppvärmning inför Copa América. Här har ni dagens världsklass-analys!

Spelstopp: 18.59

1. Öster – Brage 1
Vi startar i Växjö och en smålurig match. Öster var tippade i toppen av Superettan inför säsongen, men har kryssat sig fram och inte alls fått ut vad de vill av spelarmaterialet. Det borde dock lossna för smålänningarna snart då det finns bra tendenser. Här får Christian Järdler dock vara utan sin spjutspets Dragan Kapcevic samt ex-allsvenska Simon Helg på grund av skador. Brage parkerar en bra bit högre upp i tabellen, men stod inte för någon flygande insats senast borta mot Jönköping där det blev torsk med 0-2. Har Pontus Hindrikes avstängd. Värdet ligger helt klart på ettan, men krysset är en rimlig gardering.

2. Nyköping – Forward 1
Nyköping har inte alls kommit upp i nivå den här säsongen och det normalt stabila Division 1-laget parkerar på negativ kvalplats. Senast blev det torsk med hela 0-4 mot Karlstad BK hemma på Rosvalla IP. Det gör att det svenska folket antagligen kommer att underskatta Bissarna här. Vad de inte har koll på är att Nyköping i grunden är väldigt hemmastarka och att torsdagens förlust var den första på Rosvalla sedan slutet av förra sommaren. Här kommer ett perfekt läge att studsa tillbaka när nykomlingen Forward hälsar på. Nästjumbon kommer få det tufft att klara kontraktet i år och håller inte samma klass. Örebroarna har inte vunnit borta än och bara plockat totalt fem poäng på de tio första omgångarna. Under 50 procent är ettan en riktigt bra spik.

3. IFK Umeå – Umeå FC Akademi 1
Det är derby i björkarnas stad mellan IFK och Umeå FC:s akademilag som består av unga talanger. Akademin fick en friplats i årets Division 2 Norrland efter att Nora tackade nej. FC tackade och tog emot och har gjort det helt ok med en mittenplacering så här långt. Två poäng ner ligger det lite mer rutinerade IFK som inte fått någon speciellt vass start på säsongen. I det här derbyt ska de ändå vara hyfsat klara favoriter och hittas till dryga 2 gånger pengarna. Akademin är nämligen ojämn och åkte på stordäng mot Piteå med 1-7 i förra omgången. Ingen rolig match att ha med sig i ryggen. Streckas ettan under 45 procent, som nu, så kan det vara en ok värdespik. Helgardera på större bångar.

4. Huddinge – Arameisk-Syrianska 2
Även i match 4 vankas det derby, nu från huvudstaden. Huddinge har gjort det över förväntan hittills efter att ha varit ett bottenlag i fjol i denna Division 2-serie. 14 poäng på nio matcher är helt ok, men senast var man tillbaka i gamla slappa försvarssynder med fyra insläppta och förlust mot Assyriska från Norrköping. Arameisk-Syrianska börjar växa sig in i säsongen allt mer och borde ha stått på fler poäng, men har kryssat för mycket. De har bara två förluster på de nio inledande dock och fyra raka utan nederlag. Bortalaget ska rankas högre, och vann de två inbördes mötena i fjol, men streckas i skrivande stund felaktigt som knappa underdogs. Bra tvåa att ha som utgång med andra ord. Gardera efter plånbok.

5. IFK Malmö – Rosengård 1
Ännu ett derby! Det här är två lag som siktar på topplaceringar i Division 2 Västra Götaland. Malmö startade säsongen med fyra raka förluster, men har vänt på skutan rejält med fyra vinster på de fem senaste där bland annat serieledande Ängelholm lades på rygg. Rosengård kan visa upp samma stats på de fem senaste och har finfin form likaså. Hade Zlatans gamla tillhåll inte torskat mot just Ängelholm i förra rundan så hade de toppat tabellen nu. Hetlevrade Egzon Sekiraca blev utvisad då och är avstängd. Bägge dessa Malmö-klubbar jobbar utan skygglappar och har i regel spelat väldigt målrika matcher hittills. Det är höga odds på krysset således och där finns inget värde att hämta. Jobba in en gubbgardering!

6. Newroz – Aspudden X
Ett Stockholmsderby till hinner vi med. Newroz är ett utpräglat hemmalag som tar nästan alla sina poäng på Sätra IP. Tolv poäng på fyra hemmamatcher och en pinne på fem bortamatcher talar sitt tydliga språk. Aspudden jobbar lite annorlunda och är ett av få lag som verkar trivas bättre utan hemmapublik. De har nämligen tagit fler poäng borta. Visst ska Newroz vara klara favoriter med tanke på att de går på vatten hemma i Bredäng, men så mycket skiljer det i övrigt inte mellan klubbarna. Aspudden knep faktiskt en pinne här i fjol och ska inte vara chanslösa nu heller. Det skiljer trots allt bara två poäng mellan mittenlagen. Helgardera och jobba in en av få stora skrällar på kupongen.

7. Älmeboda/Linneryd – Karlskrona 2
Matchen lottas med fördelningen 2-3-11. Det innebär en procentuell chans på cirka 12-19-69. Så håll koll på procenten framåt spelstopp. Tvåan kan alltså vara en bra värdemässig spik om den håller sig under 70 procent.

8. Colombia – Panama 1
Kupongen avslutas med en träningslandskamp i Bogotá, där det även går att lira bra poker. Hemmanationen håller en riktigt hög nivå och vi minns väl alla hur de föll tungt på straffar mot England i åttondelen i VM. Kaffeodlarna har mängder av klasspelare som Duván Zapata, James Rodríguez och Radamel Falcao. Här lär de alla vilja visa framfötterna inför Copa América. Att Panama ens kom till VM var sinnessjukt. Att de torska allt och även fortsatt förlora mot lag som Honduras efter mästerskapet säger lite om klasskillnaden här. Allt annat än en etta vore orimligt. Slösa inga tecken.

Stugans superspik

Colombia
Ingen rolig spik, men den måste bara tas. Hemma i Bogotá ska det inte vara något snack när svaga Panama gästar. Det blir en enkel vinst med ett par bollars marginal.

Stugans kupongrensare!

Aspudden

Aspudden är kupongens lägst streckade lag efter Panama, men ska inte räknas bort i Stockholmsderbyt. Det skiljer bara två poäng upp till Newroz i tabellen och när tvåan då streckas under tio procent är den för “kul” för att inte ta med.

Tänk på att spel ska vara roligt, räkna aldrig med att vinna pengar på spel. I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB Spel. För dig över 18 år Spelar du för mycket? Ring Stödlinjen: 020-819100

Chatta