Dimitri & jag …

Söndagen den 22 augusti avbryts derbyt mellan Nice och Marseille, efter att Marseilles mittfältare Dimitri Payet fått en flaska i huvudet i samband med en hörnspark. Matchen återupptas inte och lottas sedermera till 1:a.
Vårt bolag har 13 rätt oavsett, men det ger ca 100 k mindre än med X eller 2. Jag ger en utförligare redogörelse för händelsen här.

Söndagen den 21 november, alltså nästan exakt tre månader senare: Marseille möter Lyon på bortaplan och efter 3 minuters spel ska Payet slå en hörna.
Ja, ni anar säkert vad som händer (om ni inte redan läst om det).
Vårt TT-bolag har 8 rätt för drygt 62 k. Precis som förra gången avbryts matchen och lottas till 1:a, vilket leder till snudd på halverad utdelning.
Dessutom har jag en privat Challenge som går från 6 rätt för 2 845 kr till annullerad.

Jag har inga synpunkter på Svenska spels hantering (förutom att de möjligen borde skippa Ligue 1-matcher på sina kuponger) då de följt sina spelregler. Om en match avbryts utan att återupptas ska den lottas, om inte arrangerande fotbollsförbund inom ett dygn förklarar den avslutad. Och det gör de inte, inte så snabbt.

Egentligen är det fel att säga att matchen ”ska” lottas, för alla matcher är redan lottade vid avspark. Att resultatet tillkännages senare (i halvtid vid inställda matcher) är en annan sak. Denna tågordning kan vara bra att känna till för konspirationsteoretiker som ifrågasätter att lottningarna går rätt till.

Och på en 6-matchers Challenge gäller att omgången ska annulleras om två eller flera spel faller bort. Här var det såväl 1X2 som måltotalen, så det var helt korrekt.

Lite ”whining rights” har vi kanske, men framför allt är jag fascinerad av det sjuka sammanträffandet. Vad är oddsen för allt detta, liksom? Är väl ungefär lika sannolikt som att bli ensam vinnare på sin 162-raders två veckor i rad 🙂

Över till en helt annan sak: med jämna mellanrum dyker det upp frågor i Facebookgruppen om att säkra vinster med cashout, ofta från oerfarna spelare som hoppas på kloka råd.
Dessvärre svarar många utan att ha en susning, eller utan att ens ha förstått frågan.

Senast var det en kille med en sexling, som skulle vinna drygt 20 k om Peking och DIF kryssade (odds 3,60). Han ville säkra en vinst och insåg att den erbjudna cashouten om 4 700 kr inte direkt var en sjysst deal, och undrade om det fanns andra sätt att säkra vinsten.

De flesta svaren han fick var av typen ”ta cashouten, det är fin förtjänst på en satsad hundring” eller ”gå på din magkänsla”.
En föreslog till och med att han omedelbart skulle casha ut och sedan, om han ”fick feeling” inför matchstart, satsa de 4 700 kronorna på krysset ändå. Vilket ju vore att avböja krysset till 4,40 men acceptera det till 3,60 …

Jag har skrivit om cashouts och hedgning förut, men repeterar för säkerhets skull:

  • Att säkra en vinst har alltid ett pris, men kan ändå vara rätt beslut beroende på din riskbenägenhet och på vinstens storlek i förhållande till din spelkassa.
  • Priset är dock undantagslöst hutlöst vid cashout.
  • Det finns bättre sätt att säkra vinsten. Enklast är att betta på de två tecken du inte har (t ex ”dubbelchansen”). Allra bäst är emellertid att boka ditt vinnande tecken på Betfairs oddsbörs. Väljer du något av dessa alternativ kommer du nästan undantagslöst att kunna säkra ett belopp motsvarande cashouten och fortfarande frirulla för lite mer.
  • Sist men inte minst: kom till insikt om att den ursprungliga sexklingen (sjulingen, åttlingen eller whatever) var ett misstag. När bara en match återstår kan du bara befinna dig i två situationer – att du har bränt eller att du tvingas överväga ett minus-EV-beslut.
    Varför lägga ett bet som i bästa fall leder till kalla fötter?
    Eller spela den åtminstone för en lägre insats, så att du kan leva med om den spricker på sista matchen.

Veckan som gick
Jag har visserligen satt min beskärda del av TT och Challenge (två i rad, hade varit tre om inte för Payet), men oj, oj, oj vad uselt de större poolspelen gick i helgen. Sex rätt i lördags och åtta i söndags.
Kort sammanfattat var det för svårt i lördags och för lätt i söndags.
Så kan det gå. Särskilt lördagssystemet är jag faktiskt väldigt nöjd med. Ett bra system bommar ju alltid de lägsta utdelningarna, medan det dessvärre också mycket väl kan totalmissa de högsta.

Veckans sämsta tycker jag annars var den lettiske domarens horribla straff i slutminuterna av MFF – Zenit. Den där frias det för 99 gånger av 100, och till och med Zenits Dejan Lovren höll med om att det var en absurd straff

Veckans som kommer
JP-frossan fortsätter med 5 miljoner på dagens EU, och sedan 15 på stryket. Några av den senaste tidens jackpottar (som dagens) har varit motiverade av innefrusna 10-rättsutdelningar, men de flesta handlar nog bara om att SvS vill kväva ATG:s Big 9.
Det är lite som när fyra kravallpoliser sätter sig på en tonårig klimataktivist. ATG försöker få luft med någon 2-mille JP, men det är för sent och för lite.
De borde ha planerat demonstrationen bättre.

Johan Kretz

 

 

Chatta