Excelsnurran med Bengt Sonnert

Bengans enkla guide för att hitta spelvärde

Hitta Spelvärde i Poolspelen

Det finns väldigt många olika poolspel idag och det är kul att vara med på alla möjliga hörn på helgerna. Vissa spel känner man sig bekväm i att göra bra rader och vissa är man inte lika säker. Poolspel handlar inte bara om att ha koll på matcherna och analysera vilket lag som ska vinna och hur matchen ska sluta resultatmässigt. Utan för att göra bra rader och inte “vaska” en stor del av sin insats så finns det lite saker man ska tänka på.

Jag tänkte stolpa upp något eller några tips per poolspel och om man följer dessa och sen applicerar sin egen kunskap så kommer du kunna gå från någon som bidrar med pengar till poolen till någon som vinner i längden.

Vad som gäller generellt för nästan alla poolspel är att kolla på värde för varje utfall och försöka hålla sig till de bättre strecken. Värdet räknar du genom att ta streckprocenten genom oddsen. En match som är 67% streckad (motsvarar ett odds på 1,5) men står i två ggr har ett värde på 0,75 (1,50/2) och en match som är 10% streckad (motsvarar ett odds på 10) men står i 4 ggr har ett värde på 2,5 (10/4).

Vi vill generellt spela streck med ett värde över 1,0, men det finns alltid undantag på en slalombana som poolspelen är. De bästa raderna är ofta en blandning av bra och dåliga streck, men med en övervikt till de bättre strecken. Vi tar en titt på de olika spelen och vad man ska tänka på för att hitta spelvärde.


✅  Stryktipset:

Det finns så mycket intressant runt just stryktipset och vi har tagit upp det mesta genom åren. Men jag ser fortfarande otroligt många spelare som gör samma sak, vilket gör att en stor del av raderna blir värdemässigt sämre.

Detta “misstag” är att inte ta bort en enda favorit. För att bygga en stryktipsrad som du får matematiskt värde på så måste du nästan alltid vaska en större favorit.

Innan du lämnar in din rad, fundera också på om du kommer få utdelning på 10 rätt på alla dina rader. 25% av potten (utan jackpot) ligger i tiorättspotten, denna vill du ta del av. I praktiken betyder detta att man helst inte ska vara med och jaga 13 när det ger under 50 000 kr. Spelar du reducerat, kan du få hjälp av programmet för att ta bort rader som ger en lägre utdelning.

Stryktipset

✅  Europatipset:

Samma sak gäller på Europatipset som på stryktipset men här gäller även motsatt i högre utsträckning. Ta inte med alltför mycket skrällar.

Vi brukar skoja om att vi vill vara ensamma på 13 och 12 rätt på tipset, men detta är inte en vinnande strategi. När det är lite mindre pengar att spela om så är det dumt att spela alltför osannolika rader.

Det finns ofta bara ett par miljoner i 13-rättspotten på Europatipset, har du då spelat rader som har odds på flera miljoner och högre så kommer du inte få värdemässigt betalt när du väl sätter den. Så tipset blir att chansa, men inte chansa alltför mycket när potten är mindre.

Europatipset

✅  Topptipset:

Här finns det olika strategier beroende på hur kupongen ser ut. TT är ett väldigt intressant spel på många sätt och vår magiker Johan Kretz har analyserat spelet framgångsrikt på hemsidan i olika krönikor.

Vad jag tagit med mig av detta är att man (oftast) ska spela rader där man chansar ganska friskt, dvs tar bort favoriter. Men samtidigt är det viktigt att inte gå för hårt, särskilt om du spelar med faktor (x5, x10) osv. Att bli en av få vinnare när du spelar med faktor gör bara att du drar ner vinsten på 8 rätt när du väl sätter den. TT är även ett spel som är heltäckt med utfallen och många av de svårare värderaderna är förvånansvärt underbetalda.

En annan anledning till att inte chansa alltför mycket är att det inte finns några lägre vinstgrupper som på ST/EU-tipset. Blir det supersvårt så ger det inget att ha sju rätt.

Topptipset Poolspel

✅  Bomben:

Här finns det faktiskt facit redan innan du lämnar in din kupong. Svenska Spel har API:er där de visar vilka spel som är inlämnade och vad de kommer betala.

Kollar man på dessa och räknar lite på det så visar det sig att spelet liknar andra poolspel väldigt mycket.

De bästa raderna är när du chansar ordentligt på en match (tar bort de troligaste resultaten) och sen spelar relativt sannolika resultat på övriga matcher. Har du med enbart lite galna resultat i en match du tror kommer sticka ut så kommer utdelningen oftast vara högre än vad oddset på dina rader är.

Det största misstagen folk gör är att de chansar alldeles för mycket i flera matcher eller att de spelar de troligaste utfallen i varje match. Spelar du dessutom med faktor och har med massor med galna resultat, så kan du nästan bli ensam vinnare flera gånger om på samma kupong och det vill man inte i teorin. Så mitt enkla tips här är att välja en match du tror blir en outliner (galet resultat) och chansa ordentligt på den. Sen spela troligare resultat på övriga matcher.

Bomben Odds

✅  Fullträff:

Många har diskuterat om det går att spela värderader på Svenska Spels nya spel. Återbetalningen är visserligen högre än de andra poolspelen men kritikerna menar att det är så in i bomben svårt att sätta 13 rätt så man får nästan räkna bort 30% av prispoolen när man räknar på eventuellt EV.

Så går det inte riktigt att tänka men det är viktigt att inse att den delen av poolen är lika mycket lotteri som det är skicklighet.

Resterande delen av poolen kan det dock finnas en del värde i även om det är mycket mindre pengar att vinna. Rådet här bli att inte tänka alltför mycket på streckprocenten. Spela istället för att få maximalt antal rätt.

Det kan vara väldigt lockande att ta med lite galna utfall i vissa matcher som du tror det blir mål i eller att matcher stannar mållösa. Detta händer såklart men inte alltid i de matcher man tänkt sig och sannolikheten är alldeles för liten för att det ska vara värt att chansa. Tänk på att en stor del av dina rader kommer att få ett oss på över miljarden om du streckar för galet och även om Jim Carrey gillar dessa chanser så är det inte vinnande i längden.

Sammanfattningsvis gäller ganska mycket gemensamma saker för alla poolspel. Försök hitta värderaderna genom att blanda chansningar med att hålla ner risken. Vill du ha mer hjälp med detta så finns det massor av verktyg i vårt reduceringsprogram som räknar odds och sannolikheter åt dig. Där kan du även se vilka intervall på utdelning dina rader ligger och på så sätt hitta spelvärde.

Chatta