Timmans Statistik SHL

Hur har hemmalagen presterat i årets SHL?

Innan säsongen gjorde jag en sammanställning för de fem senaste säsongernas matcher under grundserien för att kunna dra några slutsatser kring hur stor hemmaplansfördelen i SHL egentligen är. Det här blir lite utav en uppföljning av den artikeln, då inledningen av säsongen framförallt bjöd på enormt många hemmasegrar och det till och med blev en stor snackis i tv-sändningarna.


För er som inte har läst den tidigare artikeln så kan ni hitta den här ⬇️
Hemmaplansfördelen i SHL


Nu har i stort sett halva serien spelats och man kan börja se vart serien är på väg även om den just nu är väldigt jämn. Linköping och Växjö har överraskat positivt, medan Oskarshamn, HV71 och Rögle står för de lite mer negativa överraskningarna. Men för de lagen som presterat sämre sett till förväntningarna så är det främst bortaspelet som gjort att de ligger pyrt till.

Vi tar och kollar hemmatabellen.

shl tabell 11 december

Som ni ser har vi ett par riktigt tunga hemmalag i Växjö, Färjestad och Linköping. Tillsammans har de tagit 76,92% av totalt antal möjliga poäng hemma och är +1,72 mål per match i snitt. Otroliga siffror. Rekordet sen vi införde 52 matcher har Luleå på 82,05% av poängen på hemmaplan under säsongen 2019/2020

Totalt för hela serien så är dessutom hemmalagens resultat mycket bra. Hade man kunna räkna in någon mer seger på Oskarshamn som varit historiskt dåliga i hemmaborgen, så hade det toppat siffrorna från de tidigare fem säsongerna som jag räknade på i förra artikeln. Bara Karlskrona som löste 16 poäng på 26 matcher 15/16 är i närheten av samma nivå.


Vad ligger siffrorna på efter halva serien är spelad?

resultat

Som ni ser vinner hemmalaget över 50% av gångerna under ordinarie tid. Krysset ser vi cirka 20% och tvåan runt 29% av gångerna. Inkluderar vi förlängning och straffar så vinner hemmalaget hela 61,58% av gångerna. Det är höga siffror och jämför vi det med snittet för de fem senaste säsongerna så är vinst vid ordinarie tid 8% högre och vinst inklusive förlängning/straffar upp 6,5%.

Min gissning är att det kommer falla tillbaka lite och vi kommer definitivt inte få se mycket högre siffror än så här på hemmalagen när vi summerar säsongen. Hur som helst så stämmer det att hemmasegrarna har duggat tätt i SHL den här säsongen.


Min ranking så här långt!

Om jag ska ranka lagen i SHL just nu efter det jag har sett hittills, så skulle det se ut något i den här stilen.

1. Färjestad
2. Växjö
3. Skellefteå
4. Luleå
5. Leksand
6. Timrå
7. Linköping
8. Frölunda
9. Rögle
10. Örebro
11. Modo
12. HV71
13. Malmö
14. Oskarshamn

Sen är det oerhört tight mellan många lag i SHL. Jag menar Rögle har väl både haft en hel del oflyt och presterat sämst sett till det material man har. Det behövs inte mycket för att de ska sticka som en raket på den här rankingen. Får de ihop det lite bättre under längre perioder, så kommer poängen börja hagla in. Fascinerande att ett lag som var favoriter att vinna SM-Guld på oddsen kan underprestera så hårt.


Korta takes:

  Jag är nog mest imponerad av Jörgen Jönsson och Växjö som återigen får ihop ett pålitligt och stabilt grundspel, kryddat med klass i form av Kossila, Sylvegård och Persson främst.
  Övertron och den obefogade hypen på Örebro inledningsvis var förvånande.
  Modo har 61% i Boxplay – I övrigt förvånansvärt bra och känslan är att de hänger i. Gör upp med Örebro om åttondel.
  Oskarshamn har 31% i Powerplay! – Känslan är att Filander får ihop gänget lagom till kvalet.
  Är Linköping på riktigt? – Jag är osäker, men hoppas!
  Färjestad en ruskig lagmaskin. Räcker så.
  Leksands underliggande riktigt fina i 5 mot 5 och har sett riktigt bra ut sen Challes tog över. Löser de topp 6?
  Timrå smyger med. Stabila siffror och fått utdelning på slutet. Kan bli en dark horse om de värvar en bra back.
  Frölunda är luriga. För bra för botten och för dåliga för absoluta toppen. Jag säger det igen. Centersidan är för svag.
  Luleå lite för ojämna för att vara Luleå. Men en starkt topp 4 lag för mig. Färre toppar och dalar tack.
  Hv71 känns mer harmoniska efter att poängen börjat trilla in. Jag tror man löser det på Malmös bekostnad.
  Skellefteå osant stabila. Får in den offensiva pjäs man sökt efter med ljus o lykta i form av Andreas Johnson. Se upp för SAIK!
  Rögle kommer få ihop det till slut. De har för bra lag, men de får ta vägen via åttondelen. Starkt att låta Abbotts gå.
  Malmö dras med mycket skador just nu, men även med full trupp så tror jag tyvärr att det blir svårt att vända den här trenden. Kval!

📌  Mina speltips för SHL hittar ni som vanligt här under säsongen

Mvh,

Timman