Excelsnurran med Bengt Sonnert Räknare

Specialspel på tre matcher

Uträkningarna för specialspel på tre matcher

Jag har gjort massor av uträkningar på specialspel på två matcher. Över ett visst antal mål eller två olika personer ska ha skott på mål etc. Men hur i tusan räknar man på om det läggs till en eller flera matcher. Faktum är att det direkt blir ganska mycket mer uträkningar på en tredje match men har man väl ställt upp det så är det ju bara att mata in siffrorna i excel.

Jag har tidigare skrivit om hur man räknar på tvåmatchers-specialare: https://gamblingcabin.se/oddsmarknaden-raknar-pa-specialare/
Samt om Matematiken bakom Specialspelen:
https://gamblingcabin.se/specialspel-och-matematiken-bakom/

Sen kommer Expekt och jävlas med oss och lägger till en match. Är det värde på detta spelet ikväll?
Expekt trippel

Saknar ni konto på Expekt, så kan ni öppna ett här och få 100% i Freebet upp till 1500 kr här

Vi ställer upp det liknande som vi gjort i tidigare artiklar fast vi bakar ihop två lag.

Sannolikheten (P) för att det blir minst fem mål totalt av dessa lag är:

P(Afc+MUfc gör ö4,5 ihop)*1 + P(Afc+Mufc gör fyra mål ihop)*P(Brighton ö0,5) + P(Afc+Mufc gör tre mål ihop)*P(Brighton ö1,5) + P(Afc+Mufc gör två mål ihop)*P(Brighton ö2,5) + P(Afc+Mufc gör ett mål ihop)*P(Brighton ö3,5) + P(Afc+Mufc gör noll mål ihop)*P(Brighton ö4,5)

Med två lag räknar vi självklart enbart på den första, så det blir lite fler kolumner i excel, men samtidigt så slår man bara in oddsen när man väl ställt upp det korrekt. 

Tricket för att räkna på sånt här överhuvudtaget är att enkelt räkna ut vad sannolikheten för att ett lag gör ett exakt antal mål. Det är relativt enkelt. Att Arsenal gör exakt ett mål är ju P(U1,5 mål)-P(u0,5 mål). För exakt två mål är det P(u2,5)-P(u1,5). Sannolikheten (P) räknar man ut med 1/oddset som alltid. Så om det är 2 ggr pengarna som odds är sannolikheten 1 / 2 = 0,5

odds för exakt antal mål

 

  • P(Afc+MUfc gör ö4,5 ihop). Detta räknas ut som vanligt som beskrivet i tidigare artiklar eller genom verktyget vi har i reduceringsprogrammet. Detta får vi till 0,422.
  • P(Afc+Mufc gör fyra mål ihop)*P(Brighton ö0,5). Här får vi ställa upp det som att det finns fem olika utfall där Afc+Mufc gör fyra mål ihop.
    –  P (Afc noll mål )* P(Mufc fyra mål) + P (Afc ett mål )* P(Mufc tre mål) + P (Afc två mål )* P(Mufc två mål) + P (Afc tre mål )* P(Mufc ett mål) + P (Afc fyra mål )* P(Mufc noll mål). Denna summa av sannolikheter multipliceras sen med P(Brighton ö0,5).
  • P(Afc+Mufc gör tre mål ihop)*P(Brighton ö1,5). Här gör vi samma sak fast med Prick tre mål för Afc+Mufc. Det blir fyra olika utfall (0+3, 1+2, 2+1, 3+0). Sen multipliceras de adderade sannolikheterna med P( Brighton ö1,5)
  • P(Afc+Mufc gör två mål ihop)*P(Brighton ö2,5). Samma sak igen. Det blir tre olika utfall (0+2, 1+1, 2+0). Sen multipliceras de adderade sannolikheterna med P( Brighton ö2,5)
  • P(Afc+Mufc gör ett mål ihop)*P(Brighton ö3,5). Det blir två olika utfall (0+1, 1+0). Sen multipliceras de adderade sannolikheterna med P( Brighton ö3,5)
  • P(Afc+Mufc gör noll mål ihop)*P(Brighton ö4,5).. Det blir ett utfall (0+0). Sen multipliceras de adderade sannolikheterna med P( Brighton ö4,5)

Odds expekt

Den adderade sannolikheten för alla utfall där Brighton behöver göra mål är 0,2537. Att Afc+Mufc gör ö4,5 själva var som sagt 0,422 och adderar vi dessa blir det 0,673 (67,3%) eller omvandlat till odds 1,478. Expekt ger oss oddset 1,55 och därmed är det fint värde!

 

Sammanfattningsvis så är det egentligen bara mer siffror men sättet att räkna på är väldigt liknande som innan. Det går säkert att göra det enklare men eftersom jag hoppade av högskolan för poker så får ni nöja er med detta. Hör gärna av er om ni har frågor eller kortare sätt att räkna på. 

Saknar ni konto på Expekt, så kan ni öppna ett här och få 100% i Freebet upp till 1500 kr här

Mvh,
Bengan