Wassbergs spel logga

10km Fristil Toblach

Sista distansloppen inför VM!

Det var en ny fin svenskdag igår på sprintsidan. Jonna Sundling var sådär snuskig igen, gjorde sagolik sylt av alla redan i prologen och fortsatte att demonstrera sin makt hela vägen till pulveriseringen i finalen. Synd att inte Stavås Skistad var med så Sundling fick knusa henne. Nåväl, den revanschen kan få vänta till VM. På herrsidan var det gott att se Edvin Anger igen. Gårdagens huvudspel satt genom Angers finalplats till 2,60. Synd att Chanavat knuffade svensken i finalen, tror inte han hade kommit sexa annars.

Idag är det inte lika ljusa utsikter för blågul del, inte på herrsidan. Det vankas 10 kilometer fristil med individuell start. William Poromaa hade varit en pallkandidat men han har beslutat sig för att tanka höghöjdsluft i en fjällstuga hela vägen till Planica. Vi får hålla till godo med Carl Halvdansson som kom sjua i denna distans på SM tidigare i veckan.

Svenska Spel har öppnat en lustig marknad inför dagens race, ”Exakt hur många norska åkare i topp?”. Lägst odds i skrivande stund är 6. Alltså att det ska vara sex baggar framför förste bäste från något annat land i världen. Måtte tredje världskriget hinna ta slut innan nästa OS…

Harald Östberg Amundsen är favorit till förstaplatsen idag och det finns ingenting att argumentera om kring den saken. Det senaste norska stjärnskottet har visat sig hålla en nivå som är lika jämn som hög. Förra helgen vann Amundsen motsvarande distans i Les Rousses med bred marginal. Igår visade HÖA att formen är konserverad genom en prima sprint. Amundsen vann dessutom norska mästerskapen på 15 fritt för två veckor sedan med ordentlig marginal trots mustiga män till start.

Jag lockas av att ta rygg på en mer meriterad man, nämligen Hans Christer Holund. HCH fyller 34 bast under VM-veckan om tre veckor och är en av de mest pålitliga åkarna som finns, en så kallad klocka(hehe). 1,90 betalar Bet365 på att Holund landar inom toppsextetten, det är ett utstick och ett spelvärt sådant. Hunken från Lyn var sjua i motsvarande race förra helgen, sexa om man exkluderar Poromaa som ej medverkar nu.

Holund var tvåa på norska mästerskapen helgen innan dess, exempelvis en halvminut snabbare än Röthe. Framför allt är Hans Christer regerande världsmästare på 15 kilometer fritt med individuell start. Senaste motsvarande löp i Toblach? Femte plats för Holund trots att ryssarna deltog och tog samtliga pallplatser.

Marknad: 10km fristil herrar Toblach
Spel: Topp 6: Hans Christer Holund
Odds: 1,90
Bolag: Bet365
Spelstopp: 4 februari 15.00

Signa upp hos Bet365 och få Upp till 1250kr i spelkrediter

På damsidan är Ebba Andersson favorit efter sin suveräna insats förra helgen på fransk mark. Med tanke på att Jessie Diggs var stekhet igår så blir det intressant att se om amerikanskan är närmare Ebba nu än i Les Rousses, det tror jag att hon är. Frida Karlsson är den mest spännande åkaren till start idag.

Efter genomklappningen i segern i Tour de Ski, genomklappningen i Alpe Cermis och efterföljande sjukdom är det ingen som vet var FK står. Dagens distans är inte Fridas favorit, jag skulle bli förvånad om hon trumfar Ebba och/eller Diggs. Plats 3-5 är klart godkänt för Karlsson idag, landar hon längre ner i listan blir man lite orolig inför mästerskapet.

Jag lockas till lir på en unik marknad hos Coolbet, en h3h med Delphine Claudel mot Anne Kjersti Calvå och Victoria Carl. Fransyskan var magnifik på hemmaplan för en vecka sedan, visserligen med väldigt mycket draghjälp från Ebba men Claudel åkte även starkt när hon surfade på egen hand. Och hon var snabbast av samtliga i Alpe Cermis.

Senast det begav sig i Toblach, 2021 var Delphine inte på samma nivå som nu men slutade ändå sjua framför exempelvis Frida Karlsson. Då deltog inte Kalvå eller Carl. Förra helgen kom Carl sjua, en halvminut bakom Claudel medan Kalvå saknats sedan hon fick åka hem från TdS med coronavirus. Claudel ska tveklöst vara favorit i denna inbördes svärdmätning och ner under dubbeldegen. Snålt om tid till damernas race men nån ska la hinna in och ta rygg.

Marknad: 10km fristil damer Toblach
Spel: Best finisher #01: Claudel
Odds: 2,25
Bolag: Coolbet
Spelstopp: 4 februari 13.00

Signa upp hos Coolbet och fp 100% upp till 500 kr

Allt gott,
Eder Wassberg

Chatta