Hockeyallsvenskan speltips

Hockeyallsvenskan 23/24

Hockeyallsvenskan, plats 8-4

Del två av tre i denna serie och det har blivit dags att ta oss an topp åtta med flera lag som kommer kriga om fjärdeplatsen och potentiellt även utmana om topp tre. Utbudet för långtidare är skralt hos bolagen detta år så det blir få drag i de kommande två delarna.


AIK

∙  Målvakt: 6 av 14
∙  Försvarare: 8 av 14
∙  Forwards: 7 av 14

Vi börjar med Solnalaget som är rätt kluriga att få grepp om och där tron på detta lag delar mig och spelbolagen. Börjar vi längst bak är det två nya målvakter efter att både Lundström och Endre fått lämna. Ingen av dem hade någon lysande säsong i de svartgula men de fick inte heller de bästa förutsättningarna när AIK var det lag som släppte till flest skott i egen skottsektor.

Nu har man värvat in Antoine Bibeau från AHL som jag personligen har dålig koll på men 29-åringen är en av få målvakter i hockeyallsvenskan som har ett par matcher i NHL så nog finns det potential. Problemet för AIK skulle vara om han går sönder då unge Tobias Normann inte håller samma nivå.

Framåt har man kvar Richard Gynge, Daniel Muzito-Bagenda, Zion Nybeck och även fått in Branden Troock, Kristoff Kontos och Gerry Fitzgerald – spelare som alla på denna nivå håller riktigt hög klass. På backsidan är väl tanken att Mathew Maione, Eric Norin och Filip Windlert ska leda det yngre gardet och det kan nog funka.

För mig är frågetecknet huvudtränaren Anton Blomqvist. Det är dags för honom att visa att han är rätt man för jobbet. Efter en ganska klen prestation i fjol sett till materialet var jag aningen förvånad att han blev kvar. Med truppen han har till förfogande ska AIK kunna föra spelet och vara ett topp sex-lag för det finns mycket offensiv kvalité i detta gäng. Att spela brunkhockey utan någon tydlig spelidé får inte vara melodin denna säsong om AIK ska utmana topplagen.


Karlskoga

∙  Målvakt: 6 av 14
∙  Försvarare: 6 av 14
∙  Forwards: 8 av 14

Karlskoga har varit ett stabilt lag i hockeyallsvenska mått mätt under flera år och denna säsong ser inte ut att bli något undantag om vi ska tro modellen. Dennis Hall har tagit över som ny huvudtränare efter flera år i Hudiksvall. BIK har ett stabilt målvaktspar i Marcus Hellgren-Smed och unge Samuel Johansson som säkerligen kommer få ett gäng matcher.

Det är en relativt ung backuppsättning Karlskoga har och förutom Henrik Larsson kommer jag hålla koll på Albert Lyckåsen och 19-årige Stefan Milosevic. Tittar vi på forwards uppsättningen har man fått behålla Albin Eriksson och Kalle Jellvert som gjorde det bra i fjol och man har tagit in Filip Sveningsson från Modo som har ett bra skott och i sina bästa stunder är en riktigt bra spelare i hockeyallsvenskan. Sedan blir det intressant att se om Theodor Pistek kan fortsätta sin utveckling och utmana i den interna poängligan.


Västerås

∙  Målvakt: 7 av 14
∙  Försvarare: 3 av 14
∙  Forwards: 6 av 14

Laget hade en minst sagt tung säsong i fjol och mycket har hänt i denna förening som har som målsättning att nå SHL 2024. En av mina personliga favoriter bland tränarna i ligan, Karl Helmersson har tagit över huvudansvaret. Helmersson har gjort det bra i Karlskoga och det ska bli intressant att se vad han kan uträtta med Västerås.

Niilo Halonen har tagits in som tänkt förstamålvakt från finska högstaligan och bakom honom hittar vi unge Ian Blomquist som kommer kunna lasta av finnen och eventuellt slåss om förstaspaden. Baksidan ser bra ut med mycket rutin i spelare som Oliver Bohm, Erik Flood, Amil Krupic och Jimmie Jansson Lorek. Bland forwardsen ser det också spännande ut och en spelare som jag kommer hålla ett extra öga på är Brett Kemp. Kvartsfinalspel blir det men mer än så blir tufft för Helmerssons mannar.


Mora

∙  Målvakt: 4 av 14
∙  Försvarare: 5 av 14
∙  Forwards: 5 av 14

Nu har vi kommit till topp-fem och Mora. Ett stabilt gäng som trots ett par spelartapp rankas högt av modellen, lite boostad av en av ligans absolut farligaste anfallsduo, Johan Persson och Daniel Ljunggren. In kommer även Markus Modigs som har visat att han kan vara en toppspelare på denna nivå även om han inte riktigt fick det att flyga i varken LHC eller BIK.

Utöver dessa tre har man kvar en hårdarbetande Måns Carlsson och det finns en del spännande namn framåt. Backsidan ser bra ut men inga namn som riktigt sticker ut kan jag tycka och Andreas Ljunggren har fått en ny finsk målvaktskollega, Waltteri Ignatjew. Hedberg har lämnat för Örebro och den tidigare J20 tränaren Daniel Hermansson har tagit över.

Att döma av vad jag sett under försäsongen verkar Hermansson inte ha ändrat allt för mycket i Moras fartfyllda, höga presspel och jag gillar Moras sätt att spela hockey. Här har jag två spelidéer, en H2H mot Karlskoga och sedan att Mora ska ta sig till semifinal mer än dryga 15% av gångerna för att spelet ska vara ok.

📍  H2H Mora v Karlskoga, Mora @ 1.91 Coolbet
📍  Mora att nå semifinal @ 6.5 Bet365


Södertälje

∙  Målvakt: 5 av 14
∙  Försvarare: 4 av 14
∙  Forwards: 3 av 14

Södertälje kan absolut vara med och störa lagen i den absoluta toppen. Magnus Bogren är kvar vid rodret och är en annan tränare jag håller högt i denna liga. Södertälje har haft ett par tunga tapp inför kommande säsong, Nikita Tolopilo i mål, backgeneralen Johan Ivarsson, talangen Ludvig Jansson och poängstarka Nikola Pasic är stora skor att fylla.

Börjar vi i mål är det Claes Endre som i sina bästa stunder är en bra hockeyallsvensk målvakt och Tomas Sholl, som senast kommer från spel i den Österrikiska ligan. Inte på samma nivå som Tolopilo men med bra hjälp från sitt försvar ska det nog kunna bli bra. Backsidan ser bra ut med rutinerade gubbar rakt igenom och frågan är vem som kommer ta över rollen som ledare för defensiven.

Offensivt sett ser det riktigt spännande ut. Sebastian Dyk och Ludwig Blomstrand är två riktigt vassa värvningar och kan Linus Videll få hålla sig skadefri vet vi att han är en av ligans bästa spelare. Hans frånvaro i slutspelet i fjol var minst sagt påtaglig.

//Mange

📌  Hockeyallsvenskan plats 14-9 kan du läsa om här!

📌  Hockeyallsvenskan plats 3-1 kan du läsa om här!

Chatta