Hockeyallsvenskan speltips

Hockeyallsvenskan 23/24

Hockeyallsvenskan, plats 14-9

Fredag den 22 september släpps pucken när årets upplaga av Hockeyallsvenskan 2023/24 drar igång. I denna serie på tre delar kommer jag gå igenom varje lag från botten till toppen och ge mina tankar om lagen och eventuellt om jag hittat några långtidsspel som lockar.

Rankingen är helt baserad på en spelarmodell i ett försök att på ett objektivt sätt ranka varje lagdel 1–14 (där 1 är bäst och 14 sämst) och sedan koka ihop det till en total rank för varje lag, lättare sagt än gjort men nog med försnack. Låt oss dra igång!


Kalmar

∙  Målvakt: 14 av 14
∙  Försvarare: 13 av 14
∙  Forwards: 14 av 14

Jag tror nog inte att det kommer som en chock för någon att vi hittar Kalmar i botten och det i sig är inget konstigt. Det var först mitt i sommarledigheten som det stod klart att klubben fick ta Kristianstads plats efter att de sistnämnda inte nådde kapitalkravet för andra året i följd och degraderades.

Så hastigt och lustigt skulle division 1-laget rustas upp för hockeyallsvenskan och det syns när modellen rankar detta lag. Få av spelarna har tidigare erfarenhet av spel i såväl HA som SHL och allt annat än negativt kvalspel våren 2024 skulle vara minst sagt imponerande.


Västervik

∙  Målvakt: 13 av 14
∙  Försvar: 14 av 14
∙  Forwards: 13 av 14

Laget förlorade playouten mot Tingsryd men fick en plats i årets upplaga av hockeyallsvenskan efter att Vita Hästen gått i konkurs. Modellen rankar ner laget kraftigt och på målvaktssidan har man Edvin Olofsson som jag personligen tycker håller en bra nivå för ett lag i Västerviks situation men bakom honom har vi Emil Zetterquist som är oprövad när det kommer till svensk seniorhockey.

Laget har kvar spelare som Victor Öhman och det ska bli intressant och se om en sån som Alex Ciernik kan blomma ut och ta en ledande roll i detta lag. Nu är denna rank helt baserad på data så vad jag tycker är egentligen sekundärt. Men en faktor jag personligen skulle väga in som inte talar för Västervik är att klubben haft som tradition de senaste åren att sälja iväg sina klarast lysande stjärnor och då blir det tufft att slåss om de högre placeringarna.


Tingseryd

∙  Målvakt: 12 av 14
∙  Försvarare: 11 av 14
∙  Forwards: 10 av 14

Tingsryd hamnar i ingenmansland och om så blir utfallet tror jag klubben skulle vara rätt tillfreds.Laget har ny huvudtränare i form av Arto Miettinen och ganska stora delar av laget från ifjol är kvar och en spelare som Emil Forslund blir ett viktigt tillskott.

Frågetecknet som nog är på mångas läppar är om laget ska få ordning på målskyttet och vem som ska bli lagets nya skyttekung efter Anton Gradin som tagit sitt pick o pack till huvudstaden. Att min modell håller Tingsryd högre än Västervik går isär med vad spelbolagen verkar tycka i skrivande stund.

📍  H2H Tingsryd vs Kalmar, Tingsryd @ 1.70 Unibet
📍  H2H Tingsryd vs Västervik, Tingsryd @ 2.10 Unibet


Östersund

∙  Målvakt: 9 av 14
∙  Försvarare: 12 av 14
∙  Forwards: 12 av 14

Fjolårets nykomlingar som hade en imponerande första säsong i hockeyallsvenskan med en höst som var riktigt vass även om laget överpresterade sett till underliggande statistik och när grundserien summerades var laget på 12:e plats. I år, om vi ska tro modellen slutar laget en placering högre, men här finns det högre förväntningar från egna led där man uttalat sig att en slutspelsplats och topp 8 är målsättningen.

Inte alls någon omöjlighet om Jämtlandsgänget får allt att stämma. För lagen på plats 12–9 är det extremt lite som skiljer dessa lagen åt när de rankas. Östersund har förstärkt upp truppen på samtliga positioner, Alex D’Orio, Josef Ingman, Sebastian Benker och amerikanen Grant Mismach för att nämna några.

Personligen tror jag på Östersund och förstår inte riktigt varför de ska vara stora dogs mot Almtuna i en H2H. Här tycker jag det finns en fin uppsida att tro på Roger Forsbergs mannar och tyvärr har oddset droppat lite sedan jag började skriva men fortsatt fint till i vart fall 2.20.

📍  H2H Östersund vs Almtuna, Östersund @ 2.35 Coolbet


Almtuna

∙  Målvakt: 11 av 14
∙  Försvarare: 10 av 14
∙  Forwards: 11 av 14

Här har vi ett annat lag som gjorde en riktigt fin säsong i fjol. Mårtensson och Kimby fick verkligen ut max av truppen och frågan är om de kan ta nya kliv i år. Ja, jag vet att Uppsalagänget slutade sjua i fjol så varför rankas de så lågt?

Bra fråga och det korta svaret är att årets upplaga av hockeyallsvenskan har väldigt många slagkraftiga lag och Uppsalagänget har en ung trupp och ett rätt så obeprövat målvaktspar med Jørgen Hanneborg och Oliver Håkanson.

Almtuna har kvar en sån som Valdemar Johansson och har flera unga spelare som säkerligen kommer kunna ta kliv denna säsong. Alexander Ljungkrantz är en av dessa spelare som kommer från en SHL-säsong med Brynäs och med Almtunas höga fart i spelomställnignarna kommer de inte vara något enkelt gäng att möta.

Om det blir placering elva eller nio för Almtuna får tiden utvisa men mycket ska till om det ska kunna bli en ny topp åtta-placering av allt att döma.


Nybro

∙  Målvakt: 10 av 14
∙  Försvarare: 9 av 14
∙  Forwards: 9 av 14

Sista laget ut i den första av tre delar är Nybro. En nykomling som verkligen storsatsat inför den kommande säsongen och visst finns det kvalité och rutin i detta bygge. Tommy Samuelsson har erfarenhet av ligan när han för två säsonger sedan tog HV71 tillbaka till SHL och han lär vara duktigt revanschsugen efter att ha fått kicken av samma klubb i våras.

Inför säsongen är det målvaktsduon som rankas lägst i detta bygge. En division ett-målvakt och en Tex Williamsson som spelat väldigt lite senaste året på grund av skadebekymmer är inte wow men få har nog glömt vilken hög nivå han höll för två år sedan när han var en av seriens bästa målvakter innan skadan.

På backsidan hittar vi rutinerade herrar som Nichlas Torp och Alexander Molldén tillsammans med unga spelare som Niklas Nilsson, Theo Nordlund och Hugo Styf. Framåt i banan hittar vi en nygammal spelare i hockeyallsvenska sammanhang, Rihards Marenis som öste in mål i Hästen men som inte fick det att stämma i varken Modo eller Örebro.

En annan gubbe som ska bli intressant att hålla ögonen på är kanadensaren Alex Tonge som är här för att göra poäng. Kan Samuelsson få dessa herrar att producera framåt och få spelare som Gustav Karlsson och Daniel Ljungman att ta nya kliv kan detta bli en riktigt rolig säsong för nykomlingarna.

📍  H2H Nybro vs Västervik, Nybro @ 1.82 Unibet

//Mange

📌  Hockeyallsvenskan plats 8-4 kan du läsa om här!

📌  Hockeyallsvenskan plats 3-1 kan du läsa om här!