Hockeyallsvenskan speltips

Hockeyallsvenskan 23/24

Hockeyallsvenskan, plats 1-3

Då har vi tagit oss till den sista delen i denna serie och vi har sparat det bästa till sist. Lagen som kommer göra upp i toppen och här hittar vi två av svensk hockeys mest framgångsrika föreningar genom historien.


Djurgården

∙  Målvakt: 1 av 14
∙  Försvarare: 7 av 14
∙  Forwards: 4 av 14

Trea i tabellen har vi Djurgården som var en ynka seger från att ta klivet upp till SHL i våras. Lindbom, Östlund, Öhgren och Lekkerimäki har alla inför denna säsong kritat på för SHL-klubbar vilket inte kom som någon överraskning. Börjar vi med Lindbom hade han en galet bra säsong i fjol och tråkigt nog för hans och Djurgårdens del fick han inte vara hel genom slutspelet.

Inte lätt att komma in och axla denna position med här tycker jag Djurgården har hittat en riktigt fin ersättare i Viktor Andrén. Andrén såg till att Almtuna fick med sig ett par extra trepoängare i fjol och 29-åringen har även flera års erfarenhet av spel i SHL. Men likt i fjol står man lite o faller på att första målvakten är hel och frisk, för bakom honom är det 19-årige Hugo Hävelid som inte har jättemycket erfarenhet av seniorhockey.

Backsidan är stabil och det blir intressant att se om Kevin Karlsson och Calle Odelius kan fortsätta ta kliv och om Ytterell kan vara skadefri. Det sista gäller dock för hela Djurgården som var väldigt skadedrabbat under den gångna säsongen.

Framåt har man ligans i särklass mest meriterade spelare som fortsatt håller extremt hög klass, Marcus Krüger. En riktig ledare på och utanför isen som är otroligt viktig för sitt lag. Rutin finns det gott om i detta lag med spelare som Linus Klasen, Ludvig Rensfeldt för att nämna ett par. En som lätt glöms bort är Olle Liss som faktiskt var lagets bästa målskytt i fjol men efter ett par svagare insatser i slutspelet hamnade han i frysboxen vilket jag tyckte var minst sagt märkligt.

Men visst, självklart är det enkelt att sitta här och tycka saker med facit i hand. En tänkt ersättare till tappet av juniorkedjan är Anton Gradin som stod för 27 mål i grundserien i fjol för Tingsryd. Får Garpenlöv igång honom och en sån som Zach Magwood kan detta bli bra för Djurgården och i ett slutspel ska man inte räkna bort stockholmarna.


Björklöven

∙  Målvakt: 2 av 14
∙  Försvarare: 2 av 14
∙  Forwards: 2 av 14

Björklöven har varit ett topplag i hockeyallsvenskan under flera säsonger och i år är inget undantag. Modellen gillar Björklövens truppbygge och det gör jag också. Joona Voutilainen är kvar i kassen och är tveklöst en av seriens bästa målvakter. Bakom honom, likt många andra lag vi kikat på, är det en ung backupp även här, 18-årige Melker Thelin.

Backsidan är solid rakt igenom. Rahimi kör vidare och med sig har han Lindgren, Nørstebø, Johansson, Andersson och Cronholm som alla håller en hög nivå. Ända ungdomen i denna uppsättning är finska Viljami Juusola som gjorde det rätt bra i fjol och offensivt har man ett gäng riktigt vassa namn.

Nick Schilkey, Scott Poole, Maxime Fortier, Fredric Weigel är inga dåliga namn på denna nivå och lägg där till nyförvärv som Myles Powell, Nicolai Meyer och unge Liam Dower Nilsson så börjar det se riktigt bra ut.

Umeåborna vill givetvis se sitt lag i en ny HA-final och det finns det goda chanser till i år och som vi har lärt känna Per Kenttä blir jag inte förvånad om det blir kapprustning när slutspelet närmar sig. Björklöven av allt att döma kommer att husera i toppen av denna tabell men det finns ett lag att slå denna säsong och de laget ska vi kika på nu.


Brynäs∙  Målvakt: 3 av 14
∙  Försvarare: 1 av 14
∙  Forwards: 1 av 14

Vart börjar man. Få trodde för ett år sedan att Brynäs skulle vara ett hockeyallsvenskt lag säsongen 2023/24 men nu är vi här. Likt säsongen när HV71 var nere och vände i hockeyallsvenskan och var storfavoriter är Gävlelaget storfavoriter att ta hem årets upplaga.

Detta truppbygge liknar mer ett SHL-lag än ett HA-lag och det i sig säger rätt mycket. Simon Bertilsson, Chad Billins, Johannes Kinnvall och Karlis Cukste är fyra stabila backar som kommer ha flåsande juniorer som Theo Lindstein, Kasper Larsen och Anton Johannesson i nacken som alla vill ha istid.

På forwardssidan kan man fortsätta rada upp rutinerade herrar som Johan Larsson, Anton Rödin, Greg Scott, Jacob Blomqvist och Tyler Kelleher för att nämna några. Lägg sedan till en sån som Tyler Vesel som var en målskytt av rang i denna liga när han var med och spelade upp HV71 för två år sedan.

Nej, modellen är övertygad likt jag själv och de flesta andra ute i stugorna att detta är bland de bästa trupper vi sett i hockeyallsvenskan och mycket talar för att det bara blir ett år i hockeyallsvenskan för Brynäs.

Den svagaste lagdelen, enligt modellen, är målvaktsparet med Anders Lindbäck och Damian Clara. Lindbäck är ligans mest rutinerade målvakt och har ett CV som få matchar men han börjar komma upp i åren och fjolårssäsongen var rätt svag likt Brynäs som helhet.

Clara är bara 18 år gammal och har mycket kvar att lära även om han visade i sitt inhopp i Karlskoga i fjol att han kan stå på huvudet. Sen ska vi inte glömma att jobbet ska göras över 52 omgångar och sedan ska man vara bäst när det gäller, när precis alla förväntar sig att du ska vinna.

Det är lättare sagt än gjort men att Brynäs ska stå som favoriter att ta hem serien när pucken släpps nästa fredag i Monitor ERP Arena är det inget snack om.

//Mange

📌  Hockeyallsvenskan plats 14-9 kan du läsa om här!

📌  Hockeyallsvenskan plats 8-4 kan du läsa om här!