Wassbergs spel logga

Sprint Östersund Damer

Dags för stöksprint i Sverige!

Vi står inför den tredje världscuphelgen, den andra i Sverige och först ut är säsongens andra sprint under lördagen.

Skidcirkusen har startat med stora stökigheter med anledning av att coronaviruset härjar återigen, något som ökar möjligheterna till bra spel för den som håller sig uppdaterad. Bland dom som saknas i Östersund finns Jonna Sundling, regerande OS- och VM-mästarinnan som kom tvåa i Ruka för två veckor sedan.

Likaså Jasmi Joensuu, finskan som var kvalsnabbast och gick till final i premiären på hemmaplan. Därtill fattas Katharina Hennig, Anna Svendsen och Laura Gimmler medan Ruka-finalisterna Linn Svahn samt Frida Karlsson är tillbaka i truppen men osäkra till start enligt förbundsledningen.

Slaget om segern tornar upp till ett tvåkejsarslag mellan Emma Ribom som vann senast och vårens dominant Kristina Stavås Skistad. Bakom dessa två högdjur är det ett rejält glapp ner till övriga, för stort till en särskild åkare. Till skillnad från Kambi så rankar övriga bolag Nadine Fähndrich framför Jessie Diggs, Rosie Brennan, Frida Karlsson och Johanna Matintalo. Där är jag enig med majoriteten. Fähndrich är förvisso strået vassare i den fria stilen än i den klassiska men med rådande förutsättningar råder ingen tvekan om att hon löser en pallplats oftare än var nionde gång.

Schweiziskan kom på plats 15 i Ruka, ingen vidare placering men den banan är extrem i sin mustighet. Förra året kom Fähndrich på plats 17 i Ruka, nästkommande klassiska sprint gick två veckor senare och då kom hon etta(!). Tolfteplatsen i det klassiska distansloppet på finsk mark vittnar om att formen är god.

Marknad: Sprint Östersund Damer
Spel: Topp 3: Nadine Fähndrich
Odds: 9,00
Bolag: Unibet
TV: Viaplay, TV6
Spelstopp: 9 december 13.00

📌  Signa upp hos Unibet, 100kr Freebet

Unibet har en intressant svenskduell mellan de två Mo:orna, Ilar och Lundgren. Moa Ilar har som bekant slagit igenom med dunder och brak under denna säsongsstart. Vattenbäraren som stått i skuggan av ungefär tio andra damer har vid 26 ålder fått suveränt snurr på pjäxorna. Världscupsegern i Rukas tvåmilsrace följdes upp med en ny pallplats under tiokilometaren i Gällivare samt en ren defilering till segern som ankare i det svenska stafettlaget.

Till saken hör att samtliga av dessa tre framgångsrika tävlingar har gått i den fria stilen där hon är starkare än i den klassiska. Dessutom var det distanslopp, även om hon har mer krut i buggarna på upploppet än Ebba Andersson så är det inte någon Jonna Sundling-figur vi snackar om. Moa Ilar har gått till semifinal i en WC-sprint vid ett enda tillfälle någonsin. Moa Lundgren var i semifinal så sent som senast i Ruka, då deltog inte Ilar. Moa Lundgren gjorde en stark klassisk sträcka i förra helgens segrande stafettlag.

Lunkan har varit i många semifinaler genom åren och kan dessutom titulera sig världsmästare på U23-nivå som minderårig med motståndare som Ribom, Joensuu, Kern och Tiril Udnes Weng. Lunkan trumfade dessutom Ilar vid klassiska sprinten i den inhemska premiären i Gällivare för en knapp månad sedan. Jag köper helt enkelt inte att den sprintiga 25-taggaren ställs ut som underhund i denna duell mot distansåkaren.

Marknad: Sprint Östersund Damer
Spel: Moa Lundgren slår Moa Ilar
Odds: 2,32
Bolag: Unibet
TV: Viaplay, TV6
Spelstopp: 9 december 13.00

📌  Signa upp hos Unibet, 100kr Freebet

Allt gott,
Eder Wassberg

Chatta