Sportsbetting Varians och EV

Sportsbetting – Varians och EV

Hur fungerar varians i Sportsbetting?

Sportsbetting och dess varians är någonting som vi har rört vid ett antal gånger, men egentligen inte djupdykt i tidigare. Så jag tänkte ge mig i kast med att förklara grunderna till att börja med, samtidigt som jag ger några tydliga exempel på hur jävlig variansen kan vara.

Vilka variabler påverkar variansen?

Storleken på betet förhållande till bankrullen
Oddset
Förväntad avkastning (EV) på betet

Jag ska börja med att ge några räkneexempel på hur dessa korrelerar med varandra för att ge er ett litet hum om hur det fungerar. Så går vi in lite djupare efteråt och diskuterar resultaten. Vi kikar på två exempel. Ett med en spelare som kör medelodds kring två gånger pengarna och ett exempel med en spelare som gillar att spela på odds runt fyra gånger pengarna. För att göra det så enkelt som möjligt, så spelar vi i snitt 100kr per spel i de här räkneexemplen och startar med en bankrulle på 10,000kr.

Exempel 1 “Medeloddsarn”:
Bankrulle: 10000kr
Bets: 100kr
Snittodds: 2.00
Förväntad ROI: 5%
Antal bets: 1000 st

sportsbetting varaians medel

Utfall:

Som ni ser på bilden så är det ganska spridda skurar på de möjliga utfallen efter 1000 placerade bets. Rent EV-mässigt så ska vi ha en bankrulle på 15,000kr efter dessa bets och sannolikheten att vi landar in mellan 13,400 och 16,600 är cirka 70%.

Trots att vi alltså räknar med att ha 5% edge, så är det cirka 5,5% risk att vi faktiskt går back över alla dessa bets. En annan intressant grej är att vi runt 13% av gångerna kommer tappa en femtedel av vår bankrulle eller mer innan det vänder upp (hamna under 8000kr) och då har vi nog tagit i med en ganska solid bankrulle i form av 100 bets i mångas ögon.

Exempel 2 “Högoddsarn”:
Bankrulle: 10000kr
Bets: 100kr
Snittodds: 4.00
Förväntad ROI: 5%
Antal bets: 1000 st

sportsbetting varains högoddsare

Utfall:

Här blev det en avsevärd skillnad. Exakt samma EV och ett förväntat plus på 5,000kr, men det 70-procentiga sannolikhetsintervallet blev klart bredare. Vi kommer mest troligt att ha en bankrulle mellan 12,000 och 18,000. I och med det högre snittoddset har vi höjt variansen till skyarna. Nu är det helt plötsligt nästan 18% chans att vi går back över 1000 bets, samtidigt som vi kommer tappa 20% av vår bankrulle eller mer nästan hälften av gångerna.

En liten krydda till det hela är att vi till och med har 1% risk att busta hela bankrullen. Däremot finns såklart möjligheten att gå på en makalös run och nästan tredubbla bankrullen under den här tidsperioden. Så variansen är inte bara negativ.

Summering av simulatorerna samt några tips:

Som ni ser, så är de högre oddsen, som inte ger ett högre EV klippt livsfarliga när det kommer till varians. Bara genom att dubbla oddset så skenar det iväg ordentligt. Tänk då om vi skulle krydda det hela än mer och spela ett snittodds upp emot tio gånger pengarna.

Precis som vi och framförallt Bengan har predikat om så finns det andra nycklar att tänka på, speciellt när man spelar singlar. Det är att man helst ska spela main-linan då det oftast är högst återbetalning där. Den linan ligger alltid kring två gånger pengarna, vilket är ännu ett argument för att hålla sig till dessa odds när man vill vara lite seriösare med sin sportsbetting.

Tips: Skapa ett konto hos Pinnacle här – Ett bolag som oftast har en hög återbetalning på Main-linan och de stora marknaderna!

En annan viktig aspekt som vi faktiskt kan slänga med här är att man ofta överskattar sin egen analys när man ska uppskatta sitt EV. Så ett tips är att räkna lågt och lägga till en extra säkerhetsmarginal. Tror du dig ha 3% edge på ett spel, så räkna med att den verkliga edgen kanske är runt 1% för att vara på den säkra sidan, så undviker du onödig varians och kanske till och lyckas hålla dig borta från en del negativa spel. Sen är den säkerhetsmarginalen någonting som kan och ska skilja sig från spelare till spelare, beroende på hur mycket erfarenhet du har kring ditt spelande och tidigare resultat. Är du nybörjare, ha en högre marginal helt enkelt.

Hur uppskattar jag och räknar ut mitt EV i en match?

Vi tar ett exempel:
Liverpool möter på kvällen Arsenal hemma på Anfield och står i 1.80 att vinna matchen hos ett spelbolag. Vi uppskattar att de har ungefär 60% vinstchans efter att vi har gjort vår grundliga analys.

Ett odds på 1.80 behöver sitta 55.6% av gångerna för att vara breakeven och 60% vinstchans motsvarar ett odds på 1.67. Det innebär att vi har tretton punkters värde eller 7.8% förväntat EV (1.8/1.67=1.078)

Nu låter nästan 8% värde på Premier League och en sådan match väldigt högt och det är rätt troligt att vi varit lite för optimistiska att vi gjort något fel i våra uppskattningar och analyser. Men även med en ganska kraftig säkerhetsmarginal så bör vi ha ett spel som är EV+.

Storleken på betet förhållande till bankrullen

Som ni ser i exemplet om högoddsaren, så är det en procents chans att förlora hela bankrullen. Skulle vi istället dubbla storleken på betsen till 200kr med samma bankrulle, så ökar vi sannolikheten att gå bust avsevärt. Vi löper då helt plötsligt en 13-procentig risk att gå helt bust. Dubblar vi igen till 400kr, så kan vi räkna med att förlora allt 37% av gångerna. Gör vi detsamma med medeloddsaren så är det runt 7% att vi går helt black.

Volym

Vi tog tusen bets som exempel, för att det är ganska så många bets att få in under till exempel ett år och det känns som ett tillräckligt bra sample för att se tydliga resultat. Men som ni ser kan det svänga ganska mycket. Testar vi istället med 100 bets, så löper medeloddsaren med sina bets att gå back drygt en fjärdedel av sina spel.

Några sista tankar

Det man ska ha med sig i spel, vare sig det är sportsbetting, Poker eller någonting annat, är att är att det kommer komma perioder där du känner att du gör precis allting rätt. Varje spel du lägger känns riktigt riktigt bra, men allting går emot. Det är då det är som viktigast att fortsätta att hålla sig till sunda insatser och fortsätta tro på sig själv. Var disciplinerad, tänk långsiktigt och ge inte vika för frestelsen att ta en genväg.

Lycka till med er sportsbetting!

// Timman

Tips på andra artiklar om sportsbetting: Singlar, dubblar eller tripplar med Sonnert

Här hittar du våra bästa oddsbonusar för sportsbetting

Chatta