Bra odds

Vad är ett odds?

Ett odds är redskapet som spelbolagen använder för att beräkna sannolikheten på ett utfall. Med en enkel beräkning kan du se hur stor chans det är att just ditt lag vinner kontra förlorar. För att räkna ut ett odds tar spelbolagen genom mängder av algoritmer och uträkningar fram det högst sannolika utfallet. Har till exempel laget du tänkt spela på ett snittodds om 1.80 gånger pengarna är sannolikheten högre att det blir vinst än att laget spelar oavgjort eller förlorar. För att få fram dessa siffror använder vi metoden 1 genom 1.80 (1/1.80) vilket genererar ett procentuellt utfall där seger ska ske i 55,5% av fallen.

Oddsen kan som alltid variera och spel bolag kan skilja sig en aning från varandra. Ett knep för att ta reda på om ett odds är bra eller dåligt är att jämföra mellan spelbolag eller använda en så kallad referens bookie (läs mer om detta i kapitlet Speltermer – Vi förklarar).

Hur räknar man med odds?
I Sverige använder vi ett oddsformat som kallas decimalodds eller också kallat europeiskt odds. Det innebär att oddsen du spelar på står som 1.50, 2.55, 3.50, 6.80 osv. Konkret betyder detta att du gångrar din insats med ovan tal.

Exempel:
100 kronor spelas på att Sverige ska vinna mot Norge i fotboll till oddset 2.55. Det innebär att vid en möjlig vinst får du tillbaka 255 kronor (100 x 2.55 = 255) och således en vinst på 155 kr.

I bland annat England finns något som kallas fraktionella odds. Här använder man matematiskspråket bråk där oddsen skrivs ut som exempelvis 1/5 , 7/20, 4/7 osv. Skriver du om dessa till decimalodds motsvarar 1/5 1.20 i decimalodds. Ett enkelt sätt att förstå denna uträkning är att vända på siffrorna. För att vinna 1 del måste du satsa 5 (1/5).

Ytterligare ett sätt att räkna odds finns i USA där amerikanska odds hittas. Här utgår allting från 2.00 gånger pengarna vilket ger det amerikanska oddset utgångsläge till 100. Därefter mäter man odds i positiva och negativa format. För att vinna 100 till oddset 1.50 i decimalodds motsvarar alltså detta -200 (för att vinna 100 måste du satsa 200). Om vi istället leker med att oddset är 3.50 gånger pengarna (decimalform) motsvarar det 250 (Nu satsar du istället 100 och plussar således 250 kr).

Sammanfattning

  • Odds är ett redskap från spelbolagen för att värdera en händelse.
  • Odds kan användas på alla slags event och/eller prestationer.
  • Oddsen kan skilja sig åt mellan olika spelsajter så var noga med att scanna av marknaden innan du placerar ditt bet.
  • Oddsformaten runt om i världen kan skilja sig något åt. Decimalodds, fraktionella odds samt amerikanska odds är tre av dessa.

 

Spel odds

 


Att leta bra odds är en nyckel till framgång inom sportsbetting. Kort och gott är ett bra odds när sannolikheten kring utfallet är bättre än det erbjudna oddset. Nedan kommer vi förklara mer ingående hur detta funkar.

Att jaga bra odds är absolut inte så enkelt som det kanske låter. Generellt är bettingbolagen extremt duktiga på att göra en korrekt analys av ett spelobjekt och skulle du mot förmodan hitta ett odds som sticker ut kan du räkna med att bolaget snabbast möjligt kommer korrigera detta. Ett av de största misstagen vi som vadhållare gör är att gå på instinkt.

Att kolla Champions League med kompisarna och spela på någon av storklubbarna utan minsta tanke på att analysera tillställningen är inte en vinstgivande strategi. Detsamma gäller när du som bettare vill spela på dina egna favoritlag och därmed utgår från hjärtat. Detta är heller ingen bra strategi och kommer under det långa loppet med absolut största sannolikhet inte generera någon positiv avkastning. Var alltid objektiv i dina analyser helt enkelt.

Så hur kan vi räkna på om ett odds är bra eller dåligt? 

Den generella frågan som man alltid måste ställa sig är; har spelbolagen fel i sin oddssättning? I majoriteten av fallen kommer svaret såklart vara nej. Precis som tidigare nämnts har spel bolagen generellt full kontroll på sin bedömning av en match. Till exempel har du noterat trippla skador på tongivande spelare i laget du tänkt spela på vilket kanske ska påverka utfallet.

Oddset verkar riktigt bra men högst troligt har ändå bolaget lagt sig steget före dig som lekman och levererat en korrekt nivå på den specifika marknaden. Det finns dock utrymme för små misstag hos bolagen och det är just dessa som vi som spelare ska försöka ta vara på. Ett perfekt sätt att leta bra odds är att jämföra samma spel på olika spelsajter.

Exempelvis är du inne på att spika av Arsenal då Watford kommer på besök. Spelbolag A erbjuder oddset 1.85 på seger för hemmalaget. Samtidigt gör du en jämförelse mellan ett tiotal olika spelsidor och får då fram snittoddset 1.95 och högsta odds om 2.10 hos spelbolag B. Att utgå från ett överslag av spelsidor och kolla snittodds är en riktigt bra måttstock i jakten på profitabla odds.

Detsamma gäller om ni som spelare jämför mot en så kallad referensbookie (läs mer om detta i kapitlet Speltermer – Vi förklarar). Kort och gott ska du inte spela Arsenal till oddset 1.85 då detta i det långa loppet är förlorande medan 2.10 hos spelbolag B är vinstgivande under tid.

Units

Hur räknar man ut sannolikheten från ett odds? 

Detta är ganska enkelt. Låt säga att du nu tänkt spela Arsenal som segrare i mötet med Watford. Snittoddset var alltså 1.95 vilket motsvarar en sannolikhet om drygt 51,2% vinstchans. Med andra ord kommer Londonlaget vinna i snitt drygt 51 av 100 möten med Watford med någon mindre procents felmarginal. Om du då hittar samma spel till 2.10 i odds innebär detta i sin tur att detta spelbolag anser sannolikheten till drygt 47,5 procents vinstchans.

Med andra ord slår du den generella marknaden och har hittat ett profitabelt spel i längden. Att räkna ut sannolikheten från ett odds görs genom att ta oddset genom ett (1/1.95 = 51,2 eller 1/2.10 = 47,5).

Några fler exempel på sannolikt utfall kontra odds:

1.50 i odds = 66,7% sannolikhet

1.75 i odds = 57,1% sannolikhet

2.00 i odds = 50,0% sannolikhet

2.25 i odds = 44,4% sannolikhet

2.50 i odds = 40,0% sannolikhet

Några exempel på odds kontra trolig sannolikhet:

50 procent sannolikhet = 2.00 i odds och räknas ut med att ta 100/50 = 2.00

60 procent sannolikhet = 1,67 i odds och räknas ut med att ta 100/60 = 1,67

70 procent sannolikhet = 1,43 i odds och räknas ut med att ta 100/70 = 1,43

Med ovan kunskap och därefter bemästrande från dig som spelare har du tagit ett stort steg mot att kunna bli en vinnande spelare i längden. Nästa steg är att slå stängnings oddset vilket är lite av den heliga graalen inom sportsbetting.

Spreadsheet

Att slå stängningsoddset – hur viktigt är det

Även om du som spelare hittat ett fantastiskt odds dag 1 och slår marknaden med hjälp av ovan kalkyl spelar detta i slutändan ingen roll om du inte slår stängningsoddset. Det sannolika utfallet kommer till syvende och sist mätas mot det allra sista oddset som spelbolagen bokför innan spelstopp. Detta innebär att om Arsenals 2.10 som du fick igår stänger på 2.45 innan avspark har ditt finfina odds förvandlats till ett betydligt sämre och du kommer nu få kämpa i motvind.

Hade det därmed varit åt andra hållet. Arsenal stänger exemeplvis till 1.65 så sitter du på ett superodds som alltid kommer vara profitabelt i det långa loppet. En av många viktiga nycklar i ditt spelande är med andra ord att alltid försöka hamna på rätt sida av stängnings oddset och därmed bli en vinstgivande spelare. Det kanske låter som en skröna men faktum är att spelbolagens marginaler är så små att hamnar du på fel sida om det slutliga oddset kommer du få det ytterst tufft att bli vinnande i längden.

Sammanfattning

  • Undvik att spela med hjärtat.
  • Analysera och spela inte på instinkt (såvida det inte är ur ett underhållningsperspektiv).
  • Jämför odds mellan spelbolag och välj högst odds.
  • Håll koll på sannolikheten i dina utfall.
  • Analysera och jämför ditt odds med stängningsoddset.

 

Hitta ditt spelbolag idag, Stugan listar bästa sajt just nu!