Vilka skills har den vinnande tipparen, som andra saknar?
Min lista blir kort:
- Förmågan att bedöma konsekvenserna av ett givet utfall.
Vad blir belöningen om Man U vinner? Vad blir belöningen om även Chelsea, Swansea och PSG vinner?
Och hur förhåller sig den belöningen till sannolikheten för att jag faktiskt får den?
När merparten av Stugans duktiga spelläggare valde bort Sevilla i matchen mot Dortmund den 17 februari (EU-tipset) så var det förstås inte för att de gjorde en annan bedömning än oddsmarknaden, som gav Sevilla ca 40% vinstchans, utan för att de hade skill nr 1 och noterade att Sevilla var streckade 53%.
Dåliga pottodds, för att tala pokerspråk.
Detta är grundläggande kunskaper, men de räcker för att få en liten edge över fältet. En del duktiga spelare har förvärvat dem genom erfarenhet och gör instinktivt (ganska) rätt, andra har närmat sig ämnet från ett mer teoretiskt perspektiv och föredrar att räkna fram vad som är bra tecken och rader.
Själv hör jag till den senare kategorin och jag kommer att ägna en hel del tid med er läsare åt att gå igenom hur man kan göra. Även om man har en hyfsad känsla för detta kan det vara klokt att då och då finkalibrera den genom att räkna. - Förmågan att förutse hur andra spelar.
Här snackar vi spetskompetens i CL-klass. Vi talar nu inte om hur svenska folket som kollektiv spelar (den informationen har vi från streckprocenten) utan om hur den lilla grupp som har skill nr 1 och kör större system spelar.
Jag kan inte hjälpa er med det. Det kommer med lång erfarenhet och det saknar jag fortfarande.
Lyssna hellre då på Bengan, Dybban eller Sagge.
Som ni ser finns inte ”förmågan att bedöma hur 13 fotbollsmatcher ska sluta” med på listan, trots att minst 95 procent av alla tippare – antagligen fler – tror att det är det som det handlar om.
Jag vågar garantera att samma 95 procent förlorar pengar över tid, om de inte har tur och springer så bra att de inte hinner spela bort överskottet innan de dör.
Och då kommer har vi kommit till ämnet för den här krönikan: du kan (och bör) lita på oddsmarknaden!
Det finns inget sätt att ta reda på om ett enskilt odds är korrekt. Men det går att ta reda på om odds är korrekta över tid. Om matchodds på ett korrekt sätt speglar sannolikheten för ett utfall gäller följande:
- Alla tecken har samma förväntade lönsamhet (EV).
- Detta EV är 1.
- Härav följer att om du spelar ett tillräckligt stort antal gånger för att jämna ut variansen så kommer du att göra ett resultat som ligger mycket nära 0.
Bettinganalytikern Joseph Buchdahl har undersökt närmare 58 000 matcher i de europeiska toppligorna och sett hur väl Pinnacles odds speglar verkligheten. I en simulering satsade han 1 unit på varje utfall, och resultatet får nog sägas vara bra reklam för det spelbolaget.
Han fick tillbaka 99,73% av sina 173 958 satsade units. Genom att sedan göra en s k Monte Carlosimulering kunde han konstatera att de diffande 0,27 procenten kunde förklaras av varians.
Sett över tid har alltså oddsmarknaden (i alla fall delar av den) rätt. Om den hamnar snett på enstaka matcher kan vi aldrig ta reda på. Troligen gör den det, men sannolikheten att du eller jag vet bättre i ett givet event är mycket, mycket låg.
Och om vi ändå tror att vi gör det så borde det vara en no-brainer att använda den kunskapen till att spela på just den matchen, snarare än att försöka realisera EV:t på en kupong med 12 andra matcher.
Pinnacle är ett av de spelbolag som har extremt höga insatsgränser och mycket små marginaler. Inte heller limiterar eller stänger de av vinnande spelare.
De måste ha rätt, och de har det.
Möjligen är Betfairs oddsbörs en lika bra eller ännu bättre prediktor för utfall. Deras wisdom-of-the-crowd-princip där miljontals personer bokar och backar har visat sig ge en synnerligen effektiv marknad.
En del av er kanske inte gillar att höra det här? Kanske tycker att mystiken försvinner, och att halva nöjet är att ha en stark uppfattning om Sheffield United-Burnley (”De är ju bomb!”) och att det är den övertygelsen som en dag ska ge storkovan?
Själv känner jag inte så. Jag tycker det är skönt att veta att det finns en enorm oddsmarknad som håller reda på vem som fortfarande har ont i knät och hur många expected goals Burnley haft senaste tre omgångarna.
Jag vet ju att jag inte kan konkurrera där. Det finns alltid de som har mer förkunskaper, mer tid och bättre redskap.
Så jag lyssnar på deras kollektiva visdom.
Jag tror jag hör en invändning här: ”Så det du säger är att det inte går att slå oddsmarknaden? Men massor av folk lever ju på sportsbetting?”.
Ja, självklart är det så. Även om de flesta proffessionella sportsbettare lever på mindre omsatta marknader eller har nischat sig på smalare sporter/ligor så finns det stora aktörer som gör pengar även på fotbollens högstadivisioner.
Men de gör det inte genom att spela på stängningsodds för random matcher som någon annan plockat ut åt dem, utan genom att lägga tidiga, stora bets som i sig påverkar oddsen.
Och några ”bomber” handlar det inte om. Får de Arsenal till 2,05 och marknaden stänger på 1,97 så har de lyckats.