Ett år – från Gruvligans kyla till Stugans värme
Undertoner av dålig stämning
Jag minns det fortfarande tydligt – stunden då Gruvligan bildades. Nyårsdagen 2021. Utanför en pizzeria jag satt jag i bilen och vi, Kardiologen, CK och jag, skrev till varandra på WhatsApp i gruppen som kanske hette något i stil med “Tipsgruppen”. Några dagar tidigare hade vi åkt på ett övertidspling på annandagen. Där och då hade vi ett bolag som hette Kardiologen rules.
I bolaget var vi cirka 10–15 medlemmar med varierande spelkassa att förhålla sig till varje vecka. Vi testade olika strategier för att få till ramen, som då spelades reducerat med svenska spels 12-rättsgaranti. För det mesta fick vi alla fick i uppgift att göra en egen ram som vi skickade till varandra. Våra tre ramar adderades sedan ihop. Oftast var vi väldig oense. Nästan hela kupongen blev streckad. Ibland var vi mindre oense. Emellanåt var det undertoner av dålig stämning i gruppen. På något mirakulöst sätt fick vi alltid till ramen. Varje gång var vi förväntansfulla.
Kåres musketörer
Tillbaka till bilen och nyårsdagen. Vi ville testa vad som skulle hända ifall vi spelade större rader. Kardiologen rules hade spelat ut sin rätt. Det var ju inte bara arbetskamrater från Kardiologen på lasarettet som var med i bolaget. Ett nytt bolagsnamn skulle nog vara rätt väg att gå. Olika förslag bollades upp “Falu spelsällskap”, “Faluandelen”, “Kåres musketörer” och sist men tydligen bäst “Gruvligan”. Om man funderar kring namnet Kåre – googla då på bocken Kåre. CK och Kardiologen gav bifall till Gruvligan. Jag tog bilen hem med pizzorna till familjen. Därefter började sprida vårt gospel på olika grupper på Facebook. Ganska snabbt fyllde vi vårt bolag. Nu skulle vi åka.
Gruvligans första logga
Fjärde januari skapade vi den Facebookgrupp som heter Gruvligan. Intresset blev ganska snabbt stort. Jag tog fram en logga. De som var med i gruppen var nyfikna på resan.
Först fyllde vi gruppen med arbetskamrater, vänner, vänners vänner och sedan anslöt annat, för oss obekant folk. På bara någon månad hade vi cirka 50 personer. Vi bestämde oss för att reducera på riktigt och övergav svenska spels 12-rättsgaranti för att gå över till annan sajts reduceringsverktyg. Problemet var naturligtvis begränsningen i antalet rader som vi kunde lämna in reducerat. (Stugans reduceringsverktyg hittar du här)
De ständiga tolvorna och första träffen
Hur gick det då? När jag går tillbaka till historiken gick det ganska bra. Den 15:e februari hade vi lyckats med bedriften att träffa sex 12or. En straffmiss på stopptid av Villarreal. En vändning av Wycombe borta mot Huddersfield från 2-0 till 2-3. Stopptid även där, om jag minns rätt. Veckan senare träffade CK Gruvligans första 13 rätt. 54 000 kr inspelade.
Någonstans där i februari gick vi över till Stugans överlägsna reduceringsverktyg. Jag kom i kontakt med Mårten Erlandsson, en av genierna bakom reduceringsverktyget. Oftast frågade jag honom om systemet skulle gå att lämna in, eftersom vi misslyckades första gången vid inlämning med hjälp av Stugans verktyg. I slutet av februari hade vi 60 medlemmar.
In i värmen
Så är vi inne i mars. Vår lilla bebis, Gruvligan, lite mer än två månader gammal. Jag korresponderade med Mårten titt som tätt. Jag frågade Mårten om det fanns möjlighet att lägga ett gästspel hos Stugan och Mårten lade ett gott ord om oss till Timman. Självklart fick vi lämna gruvans kyla och värma oss hos Stugan. Jag börjar med att skriva några rader om oss som sedan publiceras på hemsidan och på Stugans Facebook. Vi är taggade till tänderna.
I början marknadsförde vi oss som ett kollektiv och spelade bara under namnet Gruvligan. Jag och Kardiologen öppnade med en tolva var på EU. Det var nervöst och såg väldigt bra ut. Jag åkte på att Peterborough tappade en ledning till förlust på grund av rött kort. Ingen märkvärdig utdelning den kvällen.
Väl i värmen
Vi sålde ganska bra i början och försökte lägga system där spikarna inte skulle likna varandra. Vi hjälpte varandra kring systembyggandet, oddsrörelser och annan information som vi satt på. Efter ett tag blev det dock svårt att lägga system som ett kollektiv och samtidigt själv ansvara för ett system. Att behöva riva en spik för att två andra system också hade det vänder upp och ner många andra tankar kring systembyggandet. Vi bestämde oss för att profilera oss. Då kunde andelsköparna på ett enklare sätt skapa ett förtroende till personen bakom systemet och vi fick frihet att bygga våra system som vi själva önskade.
Vi bestämde oss för att hitta på smeknamn. För Nicklas var det hela enkelt. Det blev CK. Två centrala konsonanter i hans namn. Anders var mer tveksam. Men det vore ändå roligt om kvarlevorna från vårt gamla bolag på något sätt kunde leva vidare. Samtidigt arbetar han på Kardiologen. Kardiologen fick det helt enkelt bli.
För mig blev det svårare. Kardiologen tyckte att jag borde heta Professorn. Det var jag inte alls bekväm med och försökte förstå varför han föreslog just det namnet. Han menade på att jag på något sätt var “hjärnan bakom Gruvligan”. Själv tyckte jag att det lät lite väl självgott. Gruvligan har trots allt en lokal förankring. Falu koppargruva är ett världsarv som staden stoltserar med. Jag måste hitta ett namn som förknippas med gruva. Till slut landade jag i namnet Bergmästaren. Lite obekvämt till en början, men jag vande mig.
Första vinsten och tolvor igen
Vi hankade oss vidare. Den stora bomben uteblev. Vid några tillfällen var vinsterna nära. Några småvinster trillade in. Först i september slog det till när Kardiologen vann 139 000 kr. Under perioden september till oktober lyckades jag personligen sätta någon form av rekord i antalet 12or. Nio stycken till antalet. Vid oktobers slut bestämde jag mig för att aldrig säga till mig själv “snart sitter den.” När vi nu summerar december månad kan vi konstatera att vi som kollektiv spelat in runt 1 053 000 kr denna månad.
Att ständigt lära och utveckla sig
När jag ser tillbaka på vår tid under året som har gått kan jag utan att överdriva ändå påstå att vi idag bygger system på ett annat och bättre sätt. Tanken bakom reduceringar är på ett sätt enkel att förstå. Man kapar helt enkelt antalet rader från en större ram. Nu bygger vi ramarna och villkoren annorlunda.
Vi spelar med högre risk i kampen om hög utdelning. Att utvecklas är i grunden naturligt och sunt. Det är viktigt att vara ödmjuk och inse att det finns andra som har bättre kunskaper. Det gäller att suga in information och hela tiden lära sig för att utvecklas. Vi är på intet sätt färdigutvecklade i vårt poolspelande. Målet är att hela tiden bli bättre. Det är den inställningen som vi tar med oss när vårt lilla barn Gruvligan fyller ett år på nyårsdagen.
Tack till Stugan för värmen och förtroendet. Tack till alla som köpt andelar och trott på oss i ur och i skur. Tack för det här året.
Gott nytt år och god fortsättning på ett nytt och spännande poolspelsår.
Signerat Bergmästaren, en tredjedel av födelsedagsbarnet Gruvligan