NHL 2021 artikelserie Sixten

NHL 2021 – Central Division

Inför NHL-säsongen 2021 – Central Division

Goddagens, 

Turen äro kommen till Central Division för denna genomgång. Och det första vi kan notera är att höstens Stanley Cup-finalister lirar i samma division, vilket i sig eliminerar möjligheten till en finalrepris mellan Tampa Bay Lightning och Dallas Stars framåt sommaren. Det i sig gör divisionen till ett litet getingbo på förhand. 

Jag gillar verkligen Dallas Stars, jag gillar verkligen tränaren Rick Bowness. Allt jag hör och läser om honom är varma, känslomässiga ord om hur han sätter personen i första rummet och går till sig själv för analys innan han rådgör med sitt lag om hur saker kan förbättras. Jag tycker att poäng är svårt vikta under en förkortad säsong men låt oss räkna lite: Två pinnar per seger gör att varje lag spelar om 112 poäng.

I Central Division är Dallas ett slutspelslag i mina ögon och att Coolbet ger 1,91 på att man går över 65,5 känns spännande. Som jämförelse – om än en långsökt sådan – vann Montreal Canadiens sin division under våren 2013 med 63 pinnar på 48 matcher, avspeglat i 29 segrar, 14 förluster och fem övertidsförluster. Och även om bolagen, med all världens rätt, har Tampa Bay till skyhöga favoriter att vinna divisionen tycker jag att Stars till 6,75 gånger pengarna (Coolbet) kan vara värt att titta lite extra på.  Apropå Lightning, fem gånger smeten på en troféfavorit är väl kanske i lägsta laget när hela grundserien ska spelas men om man bara tänker tillbaka på hur dominant Victor Hedman var under slutspelet är det värt ett klick.

Mellan Stars och Lightning har Coolbet placerat Carolina Hurricanes och om det är någon gång de ska passa på att störa Lightning är det i år. Lagbygget är intressant men akilleshälen är målvaktsposten. Petr Mrazek kan vara ligans bästa målvakt för att sedan varva det med lustiga insatsen. James Reimer är en bra målvakt men han är inte en glasklar förstekeeper om något skulle gå åt pipsvängen med Mrazek.

Kollektivet Hurricanes är dock otroligt intressant och där finns Sebastian Aho. Finländaren har vuxit ut till en utpräglad målskytt och poängplockare och visst, skytteligan kommer kanske att stå mellan Torontos Auston Matthews, som absolut är klickbar till 6,00 smeten (Betsson) eller Nathan MacKinnon (9,00, Betsson) eller Alexander Ovechkin (8,00 Betsson). Men Sebastian Aho gjorde 38 mål på 68 matcher förra säsongen. Det räckte till en sjätteplats i skytteligan. Med den trend Aho uppvisar – spikrakt uppåt, om någon missat det – kan det väl vara värt en liten sedel med honom som skytteligavinnare till 25,00 gånger pengarna hos Coolbet (Betsson ger betydligt mer rimliga 14,00)? Coolbet ger 1,85 på Aho över 52,5 poäng om man känner sig manad på en sådan marknad.

Chicago Blackhawks tror jag blir dyngsist i den här divisionen – ja, jag tror att de slutar efter Detroit faktiskt. Med dåligt målvaktspar, ett försvar under uppbyggnad (heja Adam Boqvist!) och utan lagkaptenen Jonathan Toews som inte kommer till spel “tills vidare på grund av en icke offentliggjord medicinsk situation” blir det kämpigt för redan bottentippade Blackhawks. Lägg därtill att hyperintressante Kirby Dach bröt armen under förberedelserna för JVM och är borta en stund.

Kan Columbus Blue Jackets lösa situationen med Pierre-Luc Dubois (trejd?) och få lite lugn och ro kan arbetsmyrorna från Ohio jobba sig till en plats bland de fyra bästa. Oddsen på slutspelsplats kontra missad är 1,83 jämfört med 1,95 så bolagen är ganska out på den. Coin flip, vilket ungefär stämmer överens med mina tankar om laget: Det kan bli succé – det kan bli katastrof.

Samma sak gäller Florida Panthers, som jag tror kommer att spränga lagbygget om man bommar slutspel. Den enda frågan jag har här är: Vem ska göra målen? Både Evgenii Dadonov (25 mål) och Mike Hoffman (29) är borta. Men Anthony Duclair, som stod för 23 mål i bottengänget Ottawa förra året, är inne. Jonathan Huberdeau och Aleksander “Sasha” Barkov leder styrkorna framåt och kan bara Sergei Bobrovsky hitta tillbaka till någonsånär jämnhet blir det ändå lite spännande. 2,10 på slutspel känns ändå klickbart.

Avslutningsis: Sedan den här artikelseiren började har bolagen lagt fram fler marknader, vilket gör att ett uppsamlingsheat är på sin plats. Coolbet erbjuder 2,20 på att Vancouver Canucks tar en slutspelsplats. I tuffa North Division kan Canucks plats ses som osäker men 2,20 med en liten slant kan det vara värt. Leafs, Oilers, Flames, Canucks? Inte omöjligt.

//Sixten 

Här kan du läsa artiklarna om respektive division

Läs om North Division – Med speltips

Läs om West Division – Med speltips

Förutsättningarna inför NHL 2021