NHL 2021 artikelserie Sixten

Allt inför NHL 2021

Allt du behöver veta innan du spelar på NHL-säsongen 2021

Hej!

Äntligen kan vi säga orden: NHL är tillbaka! Den 13 januari slår ligan upp portarna för ännu en speciell säsong och här ska vi gå igenom just detta.

Vi börjar med divisionerna. Dessa har omgrupperats för att i möjligaste mån inte påverkas av rådande pandemi. Det gör att samtliga sju kanadensiska lag – Vancouver, Toronto, Calgary, Edmonton, Winnipeg, Montreal och Ottawa – spelar i en egen division: North Division. “West Division” består av Anaheim, Arizona, Colorado, Los Angels, Minnesota, San Jose, St Louis och Vegas. Central Division utgörs av Carolina, Chicago, Columbus, Dallas, Detroit, Florida, Nashville och de regerande mästarna Tampa Bay. East Division består av Boston, Buffalo, New Jersey, New York Islanders, New York Rangers, Philadelphia, Pittsburgh och Washington.

Denna omgruppering är gjord för att minimera lagens resor och under grundserien kommer lagen bara att möta divisionskonkurrenter. Det gör att lagen i East, West och Central möts åtta gånger medan de kanadensiska lagen möts nio eller tio gånger vardera. Det här är för övrigt första gången sedan säsongen 1923-24 som NHL har en helt kanadensisk division.

Det komprimerade schemat – de 56 omgångarna ska spelas mellan den 13 januari och 8 maj – medför fler back-to-back-situationer, det vill säga när lagen spelar två matcher på två dagar. Flest av dessa har San Jose (12) och tio lag har tio back-to-backs eller fler. Det är oerhört viktigt att ta med sig när det gäller betting och det för oss till nästa punkt: Trupperna. Det finns, naturligtvis, en hel del regler kring dessa inför kommande säsong.

Förutom den normala truppen på 24 spelare kan lagen ha med fyra till sex extra spelare i vad som kallas en “taxi squad” och jag ska inte tråka ut er med alla detaljer men värt att notera är att spelare som tillhör en taxi squad inte får hänge sig åt aktiviteter (matcher/träningar) med AHL/ECHL-lagen. Spelare som normalt sett behöver waivers för att bli skickade till just AHL från NHL behöver fortfarande gå igenom waivers för att bli skickade till en taxi squad – målvakter är exkluderade från detta.

Spelare som kallas in från en taxi squad till match måste bli inkallade senast 17:00 (amerikansk östkust-tid) på matchdagen. Om ett lag har färre än tre målvakter i truppen måste en målvakt finnas i dess taxi squad. Spelare som tillhör en taxi squad får, men behöver inte, resa med lagen på bortamatcher. Det finns en mängd regler kring löner och kompensation men det är inte helt avgörande för betting i mina ögon. Det viktiga att hålla reda på här är deadlinen på 23:00 svensk tid när det gäller spelare som kallas upp från taxi squads till NHL-truppen inför matcher.

Finns det mer? Ja. I händelse av att ett lag tvingas omlokalisera sin verksamhet på grund av covid-utbrott (förutsatt att laget inte bär på smitta, förmodar jag) kan man göra det. Ligan har tagit höjd för att låta lagen spela sina hemmamatcher på neutral plan, mer än så vet vi inte. Men klart är att San Jose Sharks kommer att köra sitt träningsläger, som inleds den 3 januari, i Arizona.

Trade deadline är den 12 april, något som alltid är värt att ha i åtanke. Vissa spelbolag ger odds på möjliga spelarflyttar så håll ett öga där, speciellt på de lag som har skrivit korta kontrat med relativt promintenta rollspelare (se CapFriendly.com för mer information).

Ryktet sa tidigt att NHL har placerat en lucka efter grundserien för att möjligen låta lag som måhända drabbas av Covid-utbrott under säsongen spela ikapp dessa. Men med en grundserieavslutning den 8 maj och en slutspelsstart den 11 maj känns det inte genomförbart.

Så, slutspel: De första fyra lagen i varje division kommer att mötas i slutspelets första två rundor. Den första blir ettan mot fyran och tvåan mot trean. Vinnarna möter varandra. Vinnarna i den andra rundan kommer att inför semifinalerna seedas baserat på poäng i grundserien och där möts sedan det lag med bäst poäng och det lag med fjärde bäst poäng, således “tvåan” mot “trean”.

Allt ni behöver veta om NHL-säsongen 2021 sammanfattat på strax under 700 ord. Släpp pucken!

//Sixten

Här kan du läsa artiklarna om respektive division

Läs om North Division – Med speltips

Läs om West Division – Med speltips

Läs om Central Division – Med speltips

Läs om East Division – Med speltips