NHL 2021 artikelserie Sixten

NHL 2021 – West Division

Inför NHL-säsongen 2021: West Division

Tjena!

I förra inlägget kikade jag närmare på North Division och idag blir det en närmare titt på West Division. Om North innehåller några spelmässiga gråzoner och en mer gradvis skillnad mellan lagen finns är ett par rejäla drop-offs när det gäller lagen. För sakens skull ska det nämnas att det idag blev klart att divisionerna får individuella sponsorer: Honda (West), Scotiabank (North), Discover (Central) och MassMutual (East). Nåväl

I West Division finns i mitt tycke tre lag som kan gå hela vägen och vinna Nhl Stanley Cup i sommar i Colorado Avalanche, St Louis Blues och Vegas Golden Knights och det i sig säger en del om hur jag tror att divisionen kommer att utforma sig. Fyra av åtta lag når slutspelet och det ska mycket till att något av dessa tre lag inte gör det. Det lämnar fem lag att slåss om den sista slutspelsplatsen; San Jose Sharks, Los Angeles Kings, Anaheim Ducks, Arizona Coyotes och Minnesota Wild. 

Coolbet levererar 2,85 på Avalanche och 3,75 på Golden Knights att vinna divisionen. Betsson överträffar Coolbet på Blues med hela 8,00 gånger pengarna och i en kortare serie kan det gå hur som helst vilket gör betalningen på de två första svår att motivera spel, då skador/avstängningar/covid eller vad som helst kan hända. Blues har tappat Alex Pietrangelo till just Vegas och jag kommer tillbaka till det strax. 8,00 gånger smeten är så klart lockande och kan mycket väl testas med en liten penning.

Istället för Pietrangelo finns nu Torey Krug (från Boston) i försvaret och det är inte en helt “one for one” i spelare ut/in men det är ruggigt bra värvning. Det som talar emot Blues är ledargruppen försvagats i Pietrangelos klubbyte och det faktum att Alexander Steen lagt av. Dessutom är inte Vladimir Tarasenko klar för spel än. Forwarden spelade bara tio av 82 grundseriematcher förra säsongen. Däremot har man den minst sagt enastående Ryan O’Reilly som jag håller som en tidig favorit på Selke Trophy – om ni hittar odds på det så pinga mig gärna på Twitter (@Funqvist).

Jag gillar hur Colorado Avalanche har utvecklat sitt lag.och för Avs blir målvaktsposten en nyckel. Försvaret bjuder på talang rakt upp och ner i truppen och med nye Devon Toews blir den defensiva biten av backbesättningen otroligt intressant och jag tror att det här blir året då de bryter igenom lite i slutspelet. Betsson ger 4,25 på Avs att vinna Western Conference. Sett till risken är det fortfarande ett ganska lågt odds men jag gillar Colorado såpass mycket att det klickas ändå.

Som sidenote kan nämnas att underbara Bowen Byram, som ni kanske sett i JVM, inte ens är nämnd i Avalanches roster. Än. På tal om backar och Colorado: Till 14,00 gånger degen (både Betsson och Coolbet) under en kortare grundserie klickas även Cale Makar som vinnare av Nhl Norris Trophy. Det är ett långskott, ja. Men det är inte så långt som man kan tro. Han slutade nia i omröstningen förra året och är i stenhård konkurrens. Men det oddset tackar jag för. 

Jag var tidigare väldigt inne på Arizona Coyotes som organisation men det gick i drickat under sommaren och hösten och nu står de inför en jobbig säsong. Jag tror att Coyotes en hel del talang till trots inte är ett slutspelslag ens i denna korta grundserie, Jag ska vara ärlig och säga att jag hoppas dock. Jag tror inte heller att Minnesota Wild når slutspel, vilket lämnar racet om fjärdeplatsen till de tre Kalifornienlagen San Jose, Anaheim och L.A. Kings offensiv ser intressant ut men frågan är om de inte kommer att falla på sin defensiv. Mycket hänger på Drew Doughtys spel.

Sharks försvar och målvakter är stora frågetecken där mycket hänger på Devan Dubnyk. Och i Anaheim är kanske försvaret och målvakterna styrkan istället. John Gibson är en fantastisk keeper och Coolbet har Gibson till 11,00 gånger pengarna på att vinna Vezina Trophy. Betsson har honom till 46,00(!) gånger pengarna och det kan jag inte motstå – med en liten insats, naturligtvis. Om Hampus Lindholm och gänget får till försvarsspelet kan målsnåla matcher bli Ducks framgångsrecept. Klickar Ducks till slutspel också: 3,50 gånger smeten hos Unibet.

//Sixten

I nästa del: Central Division.

Här kan du läsa artiklarna om respektive division

Läs om Central Division – Med speltips

Läs om North Division – Med speltips

Förutsättningarna inför NHL 2021