NHL 2021 artikelserie Sixten

NHL 2021 – North Division

Inför NHL-säsongen 2021: North Division

Tjena!

Under fyra inlägg ska jag försöka gå igenom varje division i denna mycket speciella säsong. Som ni vet har NHL lagt om divisionsupplägget för att minimera resor och det gör att vi får se en helt kanadensisk division den här säsoingen. Det är första gången sedan säsongen 1923-24 som vi har en division bestående av enbart lag från Kanada. Det i sig kittlar ju hockeynerven lite extra och när vi sedan tittar närmare på vad det faktiskt innebär – ett kanadensiskt lag garanterat i slutspelets semifinal (till vardags konferensfinal) blir det än trevligare. Senast ett kanadensiskt lag vann Stanley Cup var 1993 – Montreal Canadiens. Kanske blir det i år?

För faktum är att det finns vissa lag vi ska hålla ett extra öga på:
Toronto Maple Leafs har inte haft mycket pengar att röra sig med men jag tycker ändå att de har värvat ganska smart under säsongsuppehållet. I värvningarna tycks “rutin och tuffhet” ha varit nyckelorden då några av de nya namnen är Zach Bogosian, som vann Stanley Cup med Tampa Bay Lightning under hösten, Wayne Simmonds och Joe Thornton.

Kan dessa herrar smälta in i truppen och gruppen på ett bra sätt har Leafs en dimension i sitt spel som man kanske saknat tidigare, inte minst under slutspelet då laget blivit “outsmarted and out-gritted” under ett par år.

Ribban ska ligga högt för Leafs och när grundserien bara bjuder på 56 matcher kan tränaren Sheldon Keefe kanske spara på målvakten Frederik Andersens krut. Danskens spel har varit lite sisådär under slutspelet och mycket av det kan bero på trötthet. Jag tycker att backupen Jack Campbell verkar ha kommit in bra och om han kan ta en lite större börda får Andersen den vila han så gärna behöver. 

Efter fjolårets relativa framgångar i slutspelet är det många som håller Montreal Canadiens högt och jag har sett laget tippa som outsider till att vinna Stanley Cup. Riktigt så kul tror jag inte att det blir för de rödvitblå. Men! Jag höjer ett varningens finger för visst såg Nick Suzuki och Jesperi Kotkaniemi ut att axla en tyngre mantel. Och visst såg Carey Price ut som Carey Price för några år sedan? Men håller det i år igen?

Jag gillar värvningen av Corey Perry, som såg riktigt bra ut i Dallas Stars väg till Stanley Cup-finalen i höstas. Men jag har svårt att se att de ska göra något större väsen av sig.  2,50 gånger pengarna på divisionsseger känns inte värt insatsen.

Edmonton Oilers blir nog det lag jag på förhand kan tänka mig att klicka överspel på i den här divisionen. Lagets offensiva eldkraft är inte helt otrevlig och här ska vi se upp med min personliga favorit Tyson Barrie. Det som blir mest intressant att följa här är Ethan Bears och Darnell Nurses kapacitet att ta nästa steg i det defensiva arbetet.

Om ni kan hitta spel på individuella poäng för säsongen vill jag lämna ett tips till: Ryan Nugent-Hopkins gjorde 69 poäng under 2018-19 och var, trots sex missade matcher, på väg mot 71 pinnar om fjolårssäsongen spelats färdigt. Den här säsongen inleder han dessutom högst troligt på Connor McDavids kant. Jag tror att han gör en av sina bästa säsonger i karriären och jag tror att han går över 70 poäng.i år. Coolbet ger 1,85 på att “RNH” gör över 50,5 poäng och det plockas.

Ottawa Senators har måhända inte mycket att hämta i slutspelsjakten än men jag gillar åt vilket håll man jobbar. Det går att prata i längder om ägarsituationen och arenasituationen – båda ganska irriterande när det gäller Sens.

Men faktum är att det finns ett intressant långtidsspel här. Jag gillar Tim Stützle, jag gillar verkligen Tim Stútzle och att han ger 9,00 gånger pengarna (hos Betsson) som årets rookie tycker jag känns riktigt lovande. Han kommer troligen att kliva in i andrekedjan med Derek Stepan – den i mitt tycke lite underskattade hårt arbetande centern – och Connor Brown. Jag kan tänka mig att D.J. Smith gärna spelar honom i den första PP-uppställningen efter ett tag, han bör börja i den andra. Nio gånger smeten känns klart spelbart för en spelare som kan skapa mycket i ett lag på väg uppåt. 

Avslutningsvis: Vem vinner divisionen? Hjärnan säger Leafs men hockey är inte logiskt. Jacob Markströms ankomst till Calgary, precis som kompisen Chris Tanev ska täcka upp för förlusten av T.J. Brodie. 6,00 gånger smeten lockar. Men jag kliver upp ett snäpp till och tittar på Winnipeg Jets. Med en intakt kärna, en av ligans absolut bästa målvakter och nu även en av ligans i särklass bästa topp-sexor tack vare Paul Stastnys återkomst, gillar jag Jets. Dylan DeMelo har anslutit till försvaret där ytterligare en personlig favorit redan huserar. Den löjligt underskattade Josh Morrissey.
Jets att vinna divisionen finns till 8,00 hos Betsson. Det spelas.

I nästa upplaga: West Division. 

//Sixten

Här kan du läsa artiklarna om respektive division

Läs om Central Division – Med speltips

Läs om West Division – Med speltips

Förutsättningarna inför NHL 2021