Kretz krönika

Livet som Poolspelsfakir

Livet som poolspelsfakir är egentligen ganska enkelt. Varje dag rullar Svenska Spel ut spikmattan, och det är bara att kliva på och känna svidet.

Måndag: Goda chanser att sätta 8 på två TT-system för totalt ggr 3. Men så avgör Portimonense 90+8 (annonserad tilläggstid 7 min) och det ena systemet ryker medan utdelningen halveras på det andra. Lite senare sänks den ytterligare när Monza tilldöms straff 90+7 och kvitterar.

Tisdag: Här ser det ut att gå åt andra hållet när ett rätt överlägset Sheffield U sätter 2-1 90+1. 2 x TT inne för drygt 8 k. Men ack – Burnley avgör 90+4 mot Ipswich och där står man igen med lång näsa.

Onsdag: Nudå? Allt som krävs för 2 x TT och cirka 10 k utdelning är att Nijmegen står mot Feyenoord. Med tanke på tvåmålsledningen i 89:e borde det ju finnas chans, eller? Men nej, de drar rött, i 90:e sätter Feyenoord en straff och två minuter senare kvitterar de.

Hur kan det vara så att övertidsmålen alltid går emot, nästan aldrig med? Redan på måndagen beklagade jag mig för en vän som menade att det nog kan vara så att man ”glömmer” goodbeatsen medan badbeatsen fastnar bättre i minnet. Men nu har jag kollat bakåt, och inte kunnat hitta ett enda bra stopptidsmål på gott och väl 300 spel (med bra menar jag att det ger 8 eller höjer utdelningen).

Så vad beror det egentligen på? Till viss del är det förstås varians, jag springer helt enkelt dåligt på stopptid nu. Det kan man göra under ganska lång tid. Men jag tror att huvudanledningen är en annan.

På en normal TT- eller PP-kupong har man en eller max två spikar. I övriga matcher jobbar man i princip en underdog (undantaget någon hyfsat streckad favorit som man kanske har som utgång). Det betyder att när man går in på tilläggstid och jobbar så är det i en klar majoritet av fallen på dog-sidan. Ett lägre värderat lag ska hålla ihop det för antingen en eller tre poäng. Att de tämligen ofta misslyckas återspeglar bara styrkeförhållandena.

Någon enstaka gång är man på andra sidan – spiken jagar ett segermål. De lyckas långt ifrån lika ofta som man kunde önska, men antagligen lika ofta som i fallen ovan, när man jobbar underdog.

Jag misstänker också att den här snedfördelningen mellan goodbeats/badbeats blir lite större ju bättre system man bygger. För den som släpper fram för många överstreckade favoriter (och sålunda förlorar pengar över tid) minskar risken att drabbas av trista stopptidsmål.

I dag har vi poolspelsfakirer ännu en härlig kväll framför oss, med TT och dubbla PP-omgångar. Bara att dra ned byxorna och böja sig framåt, i vetskap om att i det långa loppet är det offret som går hem med degen 🙂

Mvh,
Johan Kretz

Vill du testa stugans reduceringsprogram, så finner du det här

Chatta